základní skupiny - skupina E, 2. kolo
20.06.2014 21:00 CET
2 : 5
(0:3)

Reportáž

Francie zdemolovala Švýcary pěti brankami

Krásný fotbalový zážitek si pro nás připravila atraktivní kulisa stadionu Salvadoru. Francie naprosto přejela Švýcary, i když inkasovala dvakrát.

Francouzi v prvním utkání zaujali a zvítězili o tři branky. Dnes večer chtěli na stadionu v Salvadoru potvrdit, že plánují dostat se co nejdále. Velmi zajímavý výběr trenéra Didiera Deschampse sliboval dynamickou podívanou s množstvím šancí. Důvěru dostalo ofenzivní trio Valbuena, Giroud a Benzema. Ani Švýcaři ale nenastoupili bez ambic, což dokládal start záložníků Inlera, Shaqiriho nebo Xhaky.

Za poslední čtyři vzájemné zápasy se hned třikrát zrodila remíza. Snad každý divák doufal, že dnes tomu bude jinak. Tomu napovídalo tempo, které oba týmy zvolily. Jako první se pokusil rozptýlit brankáře Llorise Ricardo Rodriguez, ale jeho pokus byl zablokován. Galský kohout volil rychlé centry na nabíhající krajní hráče, ale především Rodriguez si hravě poradil.

Karim Benzema díky Giroudovi nenastoupil jako typický hrot, ale ani to mu nevadilo ve velmi zajímavé technické střele, která se mihla těsně kolem tyče. To byl příjemný fotbalový moment. O mnoho horší se udál po minutě, kdy útočník Olivier Giroud zasáhl vysokou nohou Steva von Bergena do oblasti levého oka, který po větší ztrátě krve musel střídat. Z lavičky tedy vstal Philipp Senderos a postavil se vedle kolegy Djoroua.

Za prvních dvanáct minutek se celkem často hra přerušovala, nejčastěji z důvodu francouzských faulů. Sudí Björn Kuipers se rozhodl netahat kartičku z kapsy příliš často a volil raději ústní domluvy. Olivier Giroud nastupoval do prvního utkání jen jako střídající hráč, dnes už dostal šanci od začátku. A trenér Deschamps mohl slavit, protože hráč londýnských Kanonýrů úřadoval - přesně si naskočil na rohový kop a poslal hlavou míč pod břevno!

Francie se - pro případ, že by snad Švýcaři chtěli odolávat - pojistila o necelou minutu později. Valon Behrami je zkušený záložník, ale jeho kiks po rozehrávce byl neuvěřitelný. Švýcarský středopolař se vůbec nedíval, kam posílá míč a nahrál jej do běhu Benzemovi. Ten počkal na náběh Blaiseho Matuidiho, nahrál mu do vápna a sledoval, jak se hráč PSG prosazuje z velkého úhlu - 2:0.

Přesto se Švýcaři nevzdali. Jejich obrana možná připomínala ementál, ale i díky její aktivitě se Švýcaři dostali až ke gólu. Problém byl, že Xhaka zakončoval po ráně Inlera z ofsajdu. Švýcaři se osmělovali stále víc a po akci Mehmediho se míč odrazil k Shaqirimu. Ten míč pohotově vrátil na bránu Llorise, který jej stačil jen lehce tečovat.

Brána Švýcarů jako by byla trochu zakletá, to si zřejmě říkala dvojice Benzema - Cabaye. Útočník Realu Madrid se probíjel s míčem do vápna a na samém konci šestnáctky jej k zemi nešikovným způsobem poslal Johan Djorou. A sudí Kuipers měl jasno. Namísto třetího gólu jsme se ale dočkali "jen" dvou obrovských šancí. Nejprve Benzema neproměnil špatně kopnutou penaltu, kterou Benaglio chytil. Následně se k dorážce dostal ještě Yohan Cabaye, ale neuvěřitelně minul - napálil míč jen do břevna!

Giroud dnes plnil roli typického hrotového rozbíječe a pocítil to po von Bergenovi také Lichtsteiner. Rychlý expres z Turína se střetl z Benzemou ve vzdušném souboji a hodně ho to bolelo. Možná ještě víc byla ale zraněna celá země, protože po fatální chybě obrany se k míči dostal Giroud, uběhl s ním téměř 60 metrů a pak jen nahrál nabíhajícímu Valbuenovi. Ten už neměl problém dopravit míč do sítě. Jak je to jednoduché, alespoň na pohled!

Ze šaten vešel na hřiště Blerim Džemaili a jeho přítomnost se projevila větším prostorem pro Shaqiriho. Ten zahrával sérii volných přímých kopů, ale švýcarský tým je nevyužil. To ale vůbec nevadilo Olivierovi Giroudovi, který působil skvělým dojmem. Běhal, nahrával a především střílel. Deset minut po změně stran navíc velice nebezpečně.

Francouzský kolotoč rozjížděl akci za akcí a rychlé kombinace vedly až k tečované ráně Benzemy. Ottmar Hitzfeld se na lavičce zdál hodně naštvaný a výraz v jeho obličej rozhodně nezlepšilo zakončení Mehmediho, který číhal sám ve vápně na centr Lichtsteinera. Mehmedi se ale rozhodl obhazovat brankáře Llorise a přestřelil bránu. Jak se to dělá, to mu ukázal Karim Benzema.

Francouzský kanonýr čerpal ze schopností střídajícího Paula Pogby, který se podobnému umění učí od spoluhráče Pirla. A učí se dobře - jeho pas na Benzemu byl excelentní, čehož Benzema i díky promáchnutí Senderose bezpečně využil a prostřelil Benaglia počtvrté!

Z vyrovnaného utkání se stávala exhibice. Ve druhé půli se pak exhibice změnila v demolici. A přispěl k tomu také Matuidi. Nejprve se do míče trochu víc opřel Evra, který pak sledoval Matuidiho náběh do vápna a zakončení z úhlu. Brankář Benaglio vypadal nešťastně a bezmocně, protože mu míč těsně před nohou skočil a doplachtil do sítě!

O Francouzích je známo, že si života dokáží opravdu užívat. Dnes to platilo v mnohonásobné míře, protože radost a dynamika byly vidět z každého útoku. A to ještě Diego Benaglio zneškodnil další dva ataky soupeře. O něco podobného se pokoušel Hugo Lloris, ale nula na jeho kontě dnes nebude - Blerim Džemaili si z třiceti metrů troufl vypálit přímo a Lloris přes špatně se pohybující zeď neviděl. Někdo by mluvil o čestném úspěchu, ale zkuste se vcítit do kůže ambiciózních Švýcarů a cítit čest...

Vyloženě lahůdku si připravili Švýcaři na konec utkání. Kapitán Gökhan Inler skvěle načasoval jemný lob na nabíhajícího Xhaku, který si pohlídal míč i ofsajdovou linii a nádhernou ranou prostřelil bezmocného Llorise. Nádherný večer končil ve velkém stylu - 5:2.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (774)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele