základní skupiny - skupina F, 3. kolo
25.06.2014 18:00 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Argentina přetlačila Nigérii, která ale slaví postup také

I ve svém třetím vystoupení na mistrovství světa Argentina nezaváhala, tentokrát v pětigólové bitvě udolala Nigérii a zajistila si postup z prvního místa skupiny F. Na osmifinále a pravděpodobně zápas s favorizovanou Francií se ale může těšit i africký výběr, kterému nahrál výsledek druhého utkání...

Argentincům šlo především o prvenství ve skupině. Vedlejším faktorem byla snaha o zlepšení vlastní reputace, která především v nudném zápase proti Íránu hodně utrpěla. Nebýt Messiho gólové střely z nastavení druhé půle, pravděpodobně by se na hráče pískalo ještě silněji. Také dnes se Argentinci spoléhali na svého kapitána, vedle něhož dostali šanci Sergio Agüero s Gonzalem Higuaínem.

Nigérie se prala o postup a dnes chtěla zvítězit. Nepřály jí ale ani statistiky, ani historie. A nepřály jí ani úvodní minuty, protože po akci Ángela Di Maríi se dostal k zakončení Lionel Messi a z druhé vlny propálil vše, co mu stálo v cestě.

To ale rozhodně nebylo vše, protože odpověď Nigérie na sebe nenechala dlouho čekat. Sudí Nicola Rizzoli pískl do píšťalky a sotva Nigérie rozehrála, míč se na straně dostal k nabíhajícímu Musovi. Ten si míč trochu potáhl směrem ke středu vápna a obstřelil Zabaletu i s Romerem. Brankář Argentiny plachtil vzduchem zbytečně - 1:1.

Pokud se média stavěla k argentinskému hernímu projevu skepticky, dnešní zápas jim zapravdu nedal. Oba celky se tlačily před vápno soupeře a například rána Ángela Di Maríi z větší vzdálenosti nadělala brankáři Enyeamovi velké potíže. Dnes jsme viděli několik velmi zajímavých střel z dálky, což je oproti minulému výkonu Argentiny příjemnou změnou. Po ráně Petera Odemwingieho těsně nad bránu měl na druhé straně plné ruce práce Enyeama, kterého vystrašil opět Di María.

Už po půlhodině musel trenér Sabella řešit první obtíž, protože Sergio Agüero nebyl schopen pokračovat ve hře. Na hřiště se tedy dostal zkušený útočník Ezequiel Lavezzi, který měl oživit hru jihoamerického celku. Lionel Messi zatím táhne svůj tým vstříc úspěchu a dnes byl opět strůjcem. Po zahrávání volného přímého kopu sice nejprve skóre zůstalo stejné, ale napodruhé už se barcelonské hvězdě podařilo nádherně uklidit míč k tyči! Ve třetím zápase si hvězdný střelec připsal už čtvrtý úspěch a africký tým musel dotahovat.

Žertování brankáře Enyeamy a krátká modlitba před nástupem do druhé půle Nigérii evidentně prospěly, protože jen o dvě minuty později byl stav opět vyrovnaný! Ahmed Musa si narazil míč a pelášil s ním až do vápna, kde jej nikdo nedokázal zastavit. Výsledkem byl smutek brankáře Romera, který musel znovu pro míč do sítě.

Argentinci ale neupadli do letargie a pokoušeli se okamžitě odpovědět. Jejich reakce byla rychlejší, než by si kdo mohl myslet - po další z mnoha argentinských akcí se do vápna dostal obránce Marcos Rojo, který vyskočil nejvýše a se štěstím protlačil míč přes brankáře Enyeamu potřetí!

Gonzalovi Higuaínovi se dnes zkrátka nedařilo, i když mu Messi rozdával jednu dobrou nahrávku za druhou. Hráč SSC Neapol dostal skvělý pas do vápna, ale i díky výtečně zasahujícímu brankáři soupeře míč do brány nedostal. Argentinci se několikrát pokoušeli hrozit, ale spolupráce Messiho s Higuaínem nakonec vedla jen k ráně mimo tři tyče.

Dynamicky hrající Nigerijci pravděpodobně znali výsledek souběžně hrajícího utkání, které jim pomáhalo. Přesto se ale dostali k několika zajímavým pokusům. V jedné šanci se ocitl zkušený záložník John Obi Mikel, který ale bohužel prováhal velkou příležitost. Obdobně se Nigerijcům vedlo o pár minut později, když z hranice velkého vápna zakončoval dnešní střelec Musa! Poslední desetiminutovka ukázala slabinu Afričanů - neschopnost si nahrát pod tlakem a unáhlenost. Těch několik minut už Argentinci zvládli ubránit, takže spokojeny mohou být obě strany.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (538)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele