play off - čtvrtfinále
04.07.2014 18:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Německo si znovu zahraje o medaile, rozhodl Hummels

Rychlý vpád na hřiště a povedená hlavička Matse Hummelse rozhodla o tom, že se Němci jako vůbec první národ probojovali mezi čtyři nejlepší celky na čtvrtém mistrovství světa v řadě. Impotentní a často bezradná ofenzíva ambiciózní Francie nedokázala za osmdesát minut vymyslet odpověď a vrací se domů s nepořízenou.

S Lahmem na beku a s Klosem na hrotu zaujali Němci v prvních minutách dominantní roli, přesto mohli už po sedmi minutách ztrácet. To se Francie poprvé dostala s balónem za polovinu a po chytrém lobu směrem zpátky na vápno od Valbueny pálil bez přípravy Benzema jen těsně vedle tyče.

Ve 12. minutě tak přeci jen přišla vcelku rychlá sklizeň ovoce za aktivní vstup do vypjatého klání. Kroos se nechal faulovat Pogbou zhruba patnáct metrů před vápnem, sám pak kroutil centr z přímého kopu na zadní tyč, kde Hummels přetlačil Varaneho a hlavičkou o břevno poslal svůj tým do vedení.

Nervózní svěřenci trenéra Deschmapse dlouhými balóny sotva mohli zatlačit na vedoucí mužstvo, které mezitím chytrými kombinacemi strašilo pojistkou, která troskotala na pomalejší, však o to důraznější defenzívě Kohoutů. Ti měli k vyrovnání blízko ve 33. minutě, kdy konečně vyšel pas za obranu pro Griezmanna, jenž pohotovým centrem našel Valbuenu, jehož fantastickým reflexem vychytal Neuer.

Zatímco do přestávky nevěděli francouzští hráči, jak se vlastně dohání manko, po změně stran přišli s vysokým nátlakem, který k jejich smůle ústil k obdobným závěrům jako předchozí zmary. Řada dílčích neúspěchů žhavost Les Bleus zchladila a výrazně rozkouskovaná hra nedovolovala v druhém dějství rozehrát výživné představení.

Vlastně první vysloveně gólovou příležitost zahodil až v 81. minutě Schürrle, ke kterému propadl přízemní centr od Özila a snad sám překvapen pak naprosto osamocen pálil z třinácti metrů přímo do bezmocného Llorise. Aby ovšem taková palírna mrzela, musel by soupeř ukázat v útoku přesnější kombinaci, originálnější myšlenku, lepší individuální kvalitu, prostě cokoliv, čím by za celý poločas alespoň trochu zaměstnal Neuera. Ten se ukázal jako hrdina zápasu v 94. minutě zápasu, v posledních vteřinách nastavení totiž neskutečným reflexem vytáhl jednou rukou pokus Benzemy z pár kroků pod břevno.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (1160)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele