play off - semifinále
06.07.2010 20:30 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Nizozemsko pokořilo Uruguay a je prvním finalistou

První semifinálové utkání přineslo hodně branek a i zajímavý závěr. To vše bylo k vidění v duelu mezi Uruguayí a Nizozemskem. Nakonec se z postupu do finále raduje země tulipánů, jihoamerického soupeře totiž dokázala zdolat nejtěsnějším rozdílem 3:2. Klíčové momenty se zrodily dvacet minut před koncem, kdy Nizozemsko za nerozhodného stavu vsítilo dvě branky a udělalo si rozhodující náskok.

Nizozemsko hýřilo aktivitou od úvodních minut a obléhalo pokutové území Jihoameričanů. Do první možnosti se dostal Dirk Kuijt. Na pravé straně se uvolnil Sneijder a poslal centr do vápna, kde nepříliš jistě vyrazil gólman Muslera. Kuijt ovšem úplně osamocen branku o něco přestřelil. Uruguay se v úvodní desetiminutovce zmohla pouze na dalekonosný pokus Alvara Pereiry, nepřesnou střelu z pětačtyřiceti metrů Stekelenburg kontroloval.

Jihoameričané se osmělili po necelé čtvrthodině. Právě zde byla slyšet píšťalka sudího Ravšan Irmatova. Asistent totiž teprve napotřetí správně odmával ofsajd, v tu chvíli nebezpečnému Forlánovi. V 18. minutě museli všichni nezaujatí fanoušci vyskočit údivem ze sedadel. Z kopačky veterána Giovanniho van Bronckhorsta nabral míč fantastickou trajektorii, křižná rána z dobrých třiceti metrů svištěla vzduchem a jako zvedající se vítr zapadla od tyče za záda bezmocného Muslery.

Uruguay byla v tuto chvíli opařena horkou vodou, postupem času ale začínala přecházet svou vlastní půlku a rodit se začaly první vážnější možnosti. Po půlhodině to jen zahučelo v oranžovém táboře, když Cáceres při pokusu o nůžky zasadil nohou tvrdý direkt Demy De Zeeuwovi a hra byla na chvíli přerušena. První ránu na branku vyslal do té chvíle méně úspěšný výběr deset minut před závěrečným hvizdem zásluhou Alvara Pereiry, avšak Stekelenburg byl uprostřed branky pozorný.

Svěřenci trenéra Oscara Tabareze se dočkali vyrovnání čtyři minuty před koncem. Těsně předtím vychytal na druhé straně pálícího Dirka Kuijta u bližší tyče gólman Muslera, pak už se ovšem Jihoameričané dočkali slastného vyrovnání. Z dobrých pětadvaceti metrů vypálil Forlán, Jabulani nabral velmi nepříjemnou trajektorii a Stekelnburg už trefě zabránit nedokázal. Na míč si pouze sáhl. Oba celky tak šly do kabin za spravedlivého nerozhodného stavu 1:1.

Po nudné první pětiminutovce druhého poločasu mohli jít Jihoameričané do překvapivého vedení. Po obrovské minele Boulahrouze musel Stekelenburg rychle vystartovat proti Cavanimu a nakonec se mu podařilo odvrátit míč alespoň k Alvaru Pereirovi. Ten to zkoušel z první do opuštěné svatyně, míč odhlavičkoval na roh van Bronckhorst. Až do hodiny hry se hrálo převážně na polovině Uruguaye, avšak Nizozemsko si žádnou vážnější možnost nevypracovalo.

Do střeleckých pokusů se snažil probojovat hlavně Sneijder, nicméně dlouhou dobu diváci neviděli žádný pokus mezi tři tyče a chvílemi to na rozdíl od první půle zavánělo nudou. V 65. minutě se ukázala nejvýraznější postava Uruguaye Diego Forlán. Jeho ránu u bližší tyče ovšem dokázal zlikvidovat Stekelenburg. Na druhé straně z následné akce dostal překrásný balón Van Persie, ukličkoval jihoamerickou obranu a uvolnil van der Vaarta. Jeho pokus dokázal Muslera vyrazit jen k Robbenovi, ten ale prázdnou branku nepochopitelně přestřelil o dva metry.

Nicméně oranžová síla se ukázala dvacet minut před koncem a nyní u toho byla největší hvězda výběru trenéra Berta van Marwijka. Sneijder dostal až příliš prostoru na hranici šestnáctky, jeho slabší střelu tečoval jeden z obránců a i přes hraniční ofsajdové postavení zapadl balón přímo k tyči za Musleru. Od tohoto momentu se Sneijder probudil a za necelé tři minuty vymyslel parádní třetí branku. Ve středu hřiště rozdal několik přihrávek, z levé strany vyslal Kuijt nadýchaný bochánek na hlavu Robbena a ten bez sebevětšího rozmýšlení zamířil přesně k tyči, gólman Muslera se ve stoje stačil pouze ohlédnout - 1:3. Uruguay se snažila oživit útok příchodem Sebastiána Abreua, jenže Nizozemsko kontrolovalo hru a vymýšlelo další a další útočné akce. Sen o finále se začal Uruguayi každou přibývající minutou rozplývat.

Pět minut před koncem mohlo být definitivně hotovo. Van Persie přenádherně uvolnil Robbena, který se řítil na Musleru. Měl dostatek času, aby si rozmyslel, kam balón umístí. Při pokusu o oblouček ale trefil jen Musleru a Uruguay žila. V nastaveném čase dokázal snížit Maximiliano Pereira, jenže na vyrovnání bylo pozdě. Za zvuku vuvuzel totiž dokráčeli Holanďané do finále, kde vyzvou v boji o nejcennější trofej vítěze klání Německo - Španělsko. Barva pomeranče tak může po dlouhých letech dosáhnout na neskutečný úspěch, který by čekal opravdu málokdo.

Autor: Viktor Sandev

Komentáře (604)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele