základní skupiny - skupina A, 1. kolo
11.06.2010 20:30 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Body si po bezbrankovém průběhu rozdělily i Uruguay s Francií

Ani druhý zápas prvního dne šampionátu nepřinesl vítězství jednoho či druhého týmu. Francie byla po celý zápas aktivnější, sladké ovoce však nesklidila. Za Uruguay měl velké příležitosti především Forlán, ani on se ovšem neprosadil a v Kapském městě se tak gólu diváci nedočkali.

První stoprocentní gólovou příležitost bezcitně spálil Govou. Po sedmi minutách hry se se štěstím dostal k přízemnímu centru Ribéry a útočník Lyonu měl na malém vápně pohodlnou šanci zakončit, lehkou tečí však branku minul.

Na druhé straně se ke střele probil Forlán a pohotovou střelou přes Gallase z vápna donutil Llorise k dobrému zákroku, kterým míč vyrazil do bezpečí. Chvíli nato mohl otevřít galerii kuriózních gólů Gourcuff, který nasměroval přímý kop z úhlu přímo do šibenice. Muslera se však stihl vrátit do branky a míč jen taktak vyrazit na roh.

Francouzské nákopy úspěch neslavily a Uruguay se prezentovala především ofsajdy. Nejlepší výkon tak na hřišti předváděli diváky podceňovaní asijští rozhodčí. Jinak se však ke zhoršenému sluchu přidával i zrak z předváděné hry. Až tři minuty před koncem totiž jakžtakž zkoušel ohrozit branku Anelka. Po centru Sagny mířil hlavičkou hodně nepřesně.

Převahu v první půli měli evropští reprezentanti, ale koncovka a vlastně celá finální fáze přinášela jen samou nepřesnost. Jihoameričané se pro jistotu ke střelám nedostávali vůbec, a to především díky účinné ofsajdové pasti Domenechovy defenzívy. Do šaten se tak odcházelo bez branek.

Zatímco v bleděmodrém dresu svítil svým výkonem Forlán, v dresu Francie to byl Toulalan. Ten měl na svědomí i první zajímavější pokus druhé půle, když po deseti minutách přízemní střelou z velké dálky nadělal problémy Muslerovi.

Po hodině hry se pokusil Gourcuff překvapit soupeřovu obranu z přímého kopu, když místo stříleného centru volil přihrávku před vápno na Ribéryho. Ten nacvičenou akci zakončil hodně nepovedenou střelou.

Na druhé straně se hrozilo taktéž z přímého kopu. Forlán vybízel k teči Suaréze, tomu chyběly milimetry a Lloris tak jen s mírnými problémy míč uklidnil ve své náruči. Sedmnáct minut před koncem utnul část bez výraznějšího vzruchu sám Forlán, k němuž se na penaltu se štěstím odrazil balón, který bez přípravy napálil vedle pravé tyče Llorise.

Dlouho se před brankou Muslery nedělo nic, co by stalo za zmínku. Až deset minut před vypršením řádné hrací doby se pokusil ohrozit svatyni Uruguaye Malouda. Zkamenělý brankář jihoamerického celku kontroloval očima míč vzdáleně míjející jeho levou tyč.

Při nahlédnutí zpět, přesněji do 63. minuty, uvidíme zdánlivě nezajímavý moment - příchod Nicoláse Lodeiry. Ten měl rozpohybovat ofenzívu bleděmodrých, místo toho se už po dvou minutách přivítal s rozhodčím žlutou kartou, aby za dalších šestnáct minut ostře sejmul Sagnu a po druhé žluté musel jako první hráč šampionátu opustit hřiště předčasně.

Francouzský tlak sice přišel, že by ovšem přinesl výraznější gólovou příležitost znamenající tři body, nenaznačil. Nejpůsobivějším okamžikem tak byl zablokovaný pokus Henryho, který se následně dožadoval penalty po zahrání rukou. Diváci svou reakcí dali najevo, že nezapomněli na moment, díky kterému Francie vůbec do Afriky odcestovala. Zápas tak skončil bezbrankovou remízou.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (928)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele