základní skupiny - skupina D, 2. kolo
18.06.2010 13:30 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Srbové těžký úkol zvládli, favorizované Němce porazili 1:0

Srbové odčinili zaváhání s Ghanou a naopak Německo nedokázalo navázat na jasnou výhru proti Austrálii. Balkánský výběr porazil Němce jedinou brankou Jovanoviče 1:0 a vrátil se velmi vážně do boje o postup. Klíčovým okamžikem se stalo vyloučení Miroslava Kloseho a chycená penalta srbského brankáře Stojkoviče.

Utkání začalo slibně, už po třech minutách hry si zaběhl za obranu Khedira, ale zakončení z těžké pozice příliš Stojkoviče neohrozilo. Srbský brankář nemusel zasahovat ani o pár vteřin později, když se obránce a zároveň kapitán Německa Lahm pokusil vyslat do samostatné gólové šance Özila. Vůbec první větší ohrožení srbské branky měl na svědomí Lukas Podolski, útočník Kolína nad Rýnem se po špatném odhlavičkování Vidiče dostal k nebezpečné střele, ovšem k dokonalosti chyběla větší přesnost. Němci byli zpočátku aktivnější a Srbové hrozili jen z protiútoků, po jednom z nich mohl skórovat Ninkovič, jenomže jeho volej po centru Krasiče šel poměrně hodně nad.

Gólové šance začaly posléze ubývat, Srbové bránili čím dál lépe a jejich útoky byly zastavovány fauly, ze kterých pak balkánský celek získával standardní situace. Po jedné z nich jen těsně minul německou branku Kolarov. Ve 37. minutě došlo ke klíčovému okamžiku utkání, Miroslav Klose fauloval zezadu Stankoviče a po zásluze obdržel žlutou kartu. Problém byl v tom, že útočník s polskými kořeny již jednu žlutou kartu měl a tudíž přišla na řadu červená karta a vyloučení. Srbům se tak naskytla skvělá příležitost přesilové hry.

Početní převahu využili svěřenci trenéra Radomira Antiče takřka vzápětí. Krasič včas našel parádním centrem Žigiče, ten zase využil své výšky a přiťukl míč úplně osamocenému Jovanovičovi, který propasíroval míč za záda brankáře Neuera - 1:0 pro Srbsko. Němci byli pochopitelně opaření, ale v samotném závěru prvního poločasu vyvinuli tlak, ze kterého mohli vyrovnat. Nejprve Özil chytrou přihrávkou hledal Khediru, vše ale dopadlo nejlépe pro Stojkoviče, jenž se zmocnil míče. Pak už přišlo nastavení, ve kterém Němci rozpoutali hotové peklo. Po odraženém centru se dostal ke střele Khedira, svůj projektyl napálil do břevna a další pokus, tentokrát nůžkami z kopačky Müllera, odkopával z brankové čáry obránce Kolarov. Srbové přežili závěrečnou klinickou smrt a mohli do šaten s jednobrankovým vedením.

Svěřenci trenéra Joachima Löwa byli v průběhu druhého dějství několikrát blízko vyrovnání. Ústřední postavou byl Lukas Podolski, který spálil neuvěřitelné šance. Vše začal jedovatou střelou Schweinsteiger, Stojkovič ji vyrazil před sebe a následně poslala míč do bezpečí srbská defenzíva. Pak už přišly horké chvilky Lukase Podolského, ten se sám řítil na branku soupeře, jenže trestuhodně netrefil branku. Ve druhé šanci mu zase krásně narazil Özil a Podolski trefil jen boční síť.

Tlak Německa vyvrcholil nešikovnou rukou Vidiče v pokutovém území a rozhodčí zcela právem odpískal pokutový kop - Srbové ani neprotestovali. Jenže ke značce pokutového kopu si postavil míč Lukas Podolski a odfláknutou penaltou završil obrovský kopec smůly. Štěstí nepřálo ani na druhé straně Jovanovičovi, ten totiž poté, co Krasič prokličkoval obranou, napálil tyčku. Oba celky měly i další šance, znovu Podolski střílel nad a vytáhlý Žigič otřel svojí hlavičku o břevno, diváci už viděli tři tyčky! Žigič uplatnil svojí výšku i deset minut před koncem, kdy sklepl míč na Kačara, který ale nedokázal dostat míč za záda Neuera. Němci v samotném závěru Srby zatlačili, ale žádnou gólovou šanci si nevypracovali a po jediné brance z prvního poločasu prohráli 1:0.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (483)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele