základní skupiny - skupina G, 1. kolo
15.06.2010 20:30 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Brazílie splnila povinnost, KLDR ale porazila jen 2:1

Brazilští fotbalisté vstupovali do zápasu s KLDR jako jasní favorité, ale po prvním poločase na světelné tabuli svítilo překvapivé skóre 0:0. Ve druhém dějství už ale Kanárci zabrali a po pohledných akcích se dočkali gólů z kopačky Maicona a Elana. Severní Korejci si v závěru připsali čestnou branku, prohru ale neodvrátili.

Ze Severokorejců bylo cítit značné odhodlání, při hymnách dokonce kanonýr Jong Tae - Se uronil slzu. Již ve druhé minutě ovšem prošel Bastos obranou červených jako nůž máslem, předal Kaká, jehož průnik byl zastaven pozornými dispečery ve vápně KLDR.

V 6. minutě zahrozil i soupeř prvního týmu žebříčku FIFA. Cha prošel po pravé straně do vápna, jeho zpětná přihrávka ale ke spoluhráčům neprošla. Poté už se utkání neslo především v duchu marného dobývání neprostupné severokorejské defenzivy. V 7. minutě to z dálky zkoušel nejprve Elano, jehož střela skončila vedle, stejně dopadl i pokus špílmachra "kanárků" Robinha.

Z úporného bloku se KLDR dokázala několikrát dostat do protiútoků, a to převážně zásluhou "asijského Rooneyho" Jong Tae - Se. Ten si také připsal první střelu na bránu v zápase, když v 11. minutě z úhlu vyzkoušel Cesara. O dvě minuty později se před gólmana Myong Guka dostal Elano, jeho nepříliš razantní střelu ale brankář KLDR bez potíží zlikvidoval.

Svěřenci Kim Čong Huna se nespokojili s pouhým bráněním bezgólové remízy, po čtvrthodině hry se dostali ke střele, ale Cesar mohl zůstat klidný. Hru Brazilců provázely po většinu první půle značné nepřesnosti. Když už se přece jenom dostali do blízkosti gólmana Myong Guka, velký rozruch to nepřineslo, jako v případě Robinha, který slabou střelou diváky ze sedaček nezvednul.

"Kanárci" chvílemi bezradně kroužili kolem konsolidované obrany KLDR, z čehož resultovaly dalekonosné střely Maicona a Mela, jejichž projektily ovšem adresáta nenašly. Ve zbytku úvodního dějství se Brazílie zmohla jen na několik zdánlivě nebezpečných centrů, které však stopeři Severokorejců s železnou pravidelností odvraceli. Za zmínku snad stojí ještě akce Robinha, jehož kulišárny zamotaly hlavu dvěma bránícím obráncům, z následné střely ale nebylo nic víc než roh.

Druhý poločas začali Brazilci mnohem aktivněji. Hned v první minutě druhé části střílel Elano, který ale nastřelil jen soupeře. O minutu později našel krásně Maicon Fabiana ve vápně, elitní kanonýr Sevilly ideálně nezpracoval neposedný Jabulani, jenž se odkutálel do zámezí. V zápětí střílel Robinho, odražený balon se dostal ke Kaká, jenž si vykoledoval faul. Z následného přímého kopu z 20 metrů pálil Bastos mimo.

V 55. minutě už konečně přišel první očekávaný gól zápasu. Melo přenesl hru na pravou stranu, Elano si všiml nabíhajícího Maicona, poslal mu míč do běhu do vápna a bek Interu Milán z téměř nulového úhlu překvapil Myong Guka - 1:0.

Poté se hra trošku uklidnila, další akce přišla až po hodině hry, kdy aktivní Bastos pěknou ranou vyprášil rukavice brankáře KLDR. Ten si na nedostatečné vytížení nemohl stěžovat, o chvíli později si s obranou Severní Koreji pohrál Robinho, jeho centr zachytil Fabiano, avšak jeho pumelice skončila nad.

Následovalo další hluché místo, které však bylo jakýmsi klidem před další brazilskou bouří. Skvělý Robinho báječné vyslal do vápna míč Elanovi a ten z první do protipohybu nedal gólmanovi KLDR šanci - 2:0. Následně si střelec vychutnal ovace při střídání za Daniho Alvese.

V dalších deseti minutách následovali střely Brazilců, postupně na Myong Gukovi ztroskotali Kaká, Melo a nový muž na hřišti Nilmar. Do šance se dostal i kapitán Lucio, který po jednom ze svých útočných výletů nedokázal propasírovat míč až do brány.

V 86. minutě utekl obraně Brazílie Jong Tae-se, v poslední chvíli mu míč ukopl Juan. To však bylo pouze varování. O tři minuty později jako by nic prošel mezi třemi "bránícími" Brazilci Yun-Nam a nekompromisní ranou se postaral o zdramatizování utkání. Následný nápor Korejské LDR už ovšem žádnou vážnou akci nepřinesl, a tak "kanárci" v úvodním utkání uspěli a připsali si první povinné tři body.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (643)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele