play off - osmifinále
27.06.2010 20:30 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Argentina neměla s Mexikem slitování a postoupila do čtvrtfinále

Stejně jako na šampionátu před čtyřmi lety na sebe narazí ve vyřazovací části Argentina s Německem. Tým trenéra Maradony totiž přehrál jasným výsledkem 3:1 Mexiko a může slavit postup. V utkání rozhodovaly chyby, jedné se dopustili rozhodčí, té druhé pak obránce Osorio. O branky se podělili Carlos Tevéz, jenž se blýsknul dvakrát a Gonzalo Higuaín.

Mexičané na argentinského favorita vyrukovali odhodlaně a v prvních minutách si připsali zajímavé šance. Tou první byla bezesporu překvapivá rána Salcida, která skončila na břevně Romerovy branky. Argentinci přežili i druhý velmi nebezpečný pokus fotbalistů v zeleném, Torrado vypálil k tyči, ovšem střela se mírně stočila a nakonec šla jen o milimetry vedle. Také Maradonovi svěřenci ukázali, že umí zaútočit a kdo jiný se mohl chopit první šance, než Lionel Messi, který obloučkem hodlal překonat Peréze, leč marně.

Argentina sice tolik nehrozila, jenže byla to ona, která šla do vedení. Carlos Tevéz nejprve zblízka po Messiho pasu na Peréze nevyzrál, jenže dorážející Messi gólmana přehodil a jeho lob do sítě dopravil právě Tevez - 1:0 pro Argentinu. Vše by bylo v pořádku, kdyby Tevéz nestál v jasném ofsajdu, chyba rozhodčího tak darovala Argentině jednobrankové vedení. O pár minut později bylo vedení Argentinců už dvojnásobné, a opět o tom rozhodla hrubá chyba. Tentokrát se ale nemýlil rozhodčí, nýbrž fatální hrubku vyrobil obránce Osorio, Higuaín se tak lehce zmocnil míče, obešel Peréze a do odkryté branky zvýšil na 2:0. Mexiko se snažilo, tedy alespoň v první půlhodině, o palbu z větší vzdálenosti. Znovu z velké dálky napřáhl Salcido a Romero musel tasit pohotový zákrok.

Brzy mohl přidat další branku Higuaín ale proti němu skvěle zasáhl Peréz, proti následné dorážce Messiho už nemusel zasahovat, neboť záložník trefil bránícího spoluhráče. Těsně před odchodem do šaten jen lízl nebezpečný centr Higuaín. Argentina vyhrála poločas 2:0 a měla nakročeno k postupu do čtvrtfinále. Odchod do šaten poznamenala potyčka za mexickou střídačkou, kterou musel krotit sudí Rosetti.

Do druhého poločasu vstoupili Mexičané aktivně, ale opět to byli oni, kteří inkasovali. Už v 52. minutě předvedl nádherný fotbalový moment Carlos Tevéz. Útočník Manchesteru City vypálil z dobrých třiceti metrů přesně do rohu Perézovy branky - 3:0 pro Argentinu. O chvíli později mohl Tevéz završit hattrick, ale tentokrát mu nebylo přáno. Mexičané to měli v této fázi zápasu hodně těžké, prohrávat 0:3 s Argentinou není nic záviděníhodného, přesto se ještě pokusili něco s výsledkem udělat. V 72. minutě se předvedl v parádním světle Javier Hernandéz, když na něj vůbec nestačil obránce Demichelis. Hernandéz zakončil střelou pod břevno a bylo to 3:1. Mexičané se ale na závěrečné drama nezmohli a s Argentinou nakonec prohráli 1:3. Jihoameričané se mohou těšit na Německo, se kterým mají nevyřízené účty z předchozího světového šampionátu.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (358)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele