základní skupiny - skupina C, 1. kolo
12.06.2010 20:30 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Anglie se s Američany o první body rozdělila

Vstup do mistrovství světa se Anglii, jednomu z největších favoritů na celkový triumf, příliš nepovedl. Tým Fabia Capella dokázal proti USA uhrát pouze remízu 1:1. Favorita do vedení poslal již ve 4. minutě Gerrard, za Američany srovnával ve 40. minutě Dempsey.

Téměř každému fotbalovému odborníkovi se při hesle "brankářské kiksy" vybaví jeden národní tým - Anglie. I sportovní laici si z nedávné doby jistě pamatují hrubku tehdejší brankářské jedničky Paula Robinsona, jak v kvalifikačním utkání o Euro 2008 promáchl zpětnou přihrávku Garyho Nevilla a Anglie na fotbalovém svátku chyběla.. Další exces se Albionu nevyhnul ani v zahajovacím duelu mistrovství světa.. Důvěru trenéra Fabia Capella výrazně snížil Robert Green, který svou obrovskou chybou připravil Anglii o první vítězství na šampionátu.

Anglie nastoupila do zápasu v sametově bílých dresech a hned oslnila po necelých čtyřech minutách. První akce se sice nerozvíjela nijak nadějně, jenže padla z ní gólová trefa a ta se počítá především. Velký kus práce odvedl Emil Heskey. Ten se totiž zmocnil nepovedené přihrávky Lamparda na Rooneyho a chytrým přistrčením do vápna uvolnil Stevena Gerrarda. Anglický poklad se zakončením neotálel a kolem bezmocného gólmana Tima Howarda otevřel účet večerního střetnutí.

Anglie byla v dalším průběhu lepším výběrem. V úvodní čtvrthodině vynikal bojovník Gerrard, který odvážnými čistými skluzy mařil jednu soupeřovu akci za druhou. USA hrozilo ze standardních situací, hlavně centry Landona Donovana pořádně zatápěly obraně Albionu. Nejnebezpečnější neproměnil mladíček Altidore, jenž hlavou mířil těsně vedle. Anglie po celou dobu tlačila po stranách z protiútoků. Největší možnost spálil ve 20. minutě Aaron Lenon, zprava totiž nedokázal propasovat přihrávku před volnou branku.

Američané se postupem času stále zlepšovali a začali si vytvářet nadějné možnosti. Odměnou jim byla obrovská hrubka gólmana Roberta Greena. Předtím ještě poslal skákavou ránu mimo Donovan, pět minut před koncem už ale bylo srovnáno. Z dobrých dvaadvaceti metrů napřáhl Clint Dempsey. Na první pohled lehká střela se k údivu všech přítomných odrazila od brankářských rukavic a balón zapadl za nešťastníka Greena. Hned na to zkusil srovnat Glen Johnson, jenže proti jeho pokusu z hranice vápna skvěle zasáhl Howard. Až do závěrečného hvizdu se nic zajímavého neurodilo a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

V druhém dějství se Američané též zlepšovali minutu po minutě a trefili dokonce tyčku. Začátek přeci jen ale patřil Anglii. Po pěti minutách jí mohl vrátit vedení Emil Heskey, avšak samostatný únik z dobrých 30 metrů zakončil pouze do náruče skvělého Howarda. Ten ani v dalším průběhu nezaměstnaností rozhodně netrpěl. Po hodině hry musel na roh vytáhnout střelu Lamparda. Po jeho zahrání sledoval Johnsnův pokus, jak se kutálí asi pouhý půl metr od jeho pravé tyčky.

V americkém dresu se z okamžitého protiútoku blýskl Altidore. Benjamínek se prosmýkl skrz anglickou obranu až před Greena, gólman West Hamu však trochu napravil svou hrubku z první půle a střelu vytěsnil alespoň na tyč. Favorit si vytvořil tlak čtvrt hodiny před koncem, proti byl výtečný Howard. Ten zblízka vychytal Shauna Wrighta-Phillipse a zmařil poslední výraznější možnost Angličanů. Ti až do závěrečných sekund mezi tři tyče nemířili a musejí zkousnout remízový výsledek. Naopak svěřencům Boba Bradleyho se bod do krámu určitě hodí.

Autor: Viktor Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (643)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele