základní skupiny - skupina G, 3. kolo
23.06.2006 21:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

FRANCIE ZDOLALA TOGO A POSTUPUJE

Francouzi dokázali odvalit obrovsky těžký balvan. V utkání pravdy dokázali porazit Togo 2:0, po pěti zápasech na mistrovstvích světa se konečně radovali z vítězství a postoupili do osmifinále, v němž se střetnou se Španělskem. Výhrou nad africkým soupeřem dali spoluhráči nejkrásnější dárek Zinedinu Zidanovi k jeho dnešním 34. narozeninám a fenomenální záložník tak ve své kariéře nastoupí ještě minimálně k jednomu zápasu.

Trenér Francie Raymond Domenech se musel vypořádat s absencemi Zinedina Zidana a Erika Abidala, kterým vystavily stop dvě žluté karty. Do základní sestavy se tak poprvé na turnaji dostal Mikael Silvestre a také David Trezeguet, jenž se postavil do útoku vedle Thierryho Henryho.

Ani Otto Pfister neměl k dispozici kompletní kádr. Disciplinární trest vyřadil ze hry Romaa, zranění zase Ludovika Assemoassu.

Francie vstoupila do utkání hodně aktivně a v úvodních minutách se usadila na tožské polovině hřiště. Ve 4. minutě pálil z otočky těsně mimo Trezeguet, o tři minuty později to tentýž hráč zkusil pro změnu hlavou a Agassa musel vyrážet na roh. Útočník Juventusu byl hodně aktivní a ve 14. minutě se mu po pohledné akci Henryho s Riberym dokonce podařilo rozvlnit síť, radost mu však zkazil zdvižený praporek v ruce pomezního rozhodčího.

Chvíli poté to ze střední vzdálenosti zkoušel Malouda, Agassa byl i tentokráte pozorný. Ve 22. minutě vystřelil z ideální pozice po přiťuknutí Trezegueta slabě pouze do středu brány Ribery, podobně skončila i střela Silvestra z 23. minuty.

Tožené se poprvé vážněji osmělili ve 27. minutě, kdy si to k Barthezovi směle namířil Salifou a mezi Thuramovýma nohama vyzkoušel kvality francouzského brankáře.

Největší příležitost prvního poločasu měl ve 28. minutě po vysunutí od Henryho Ribery. Záložník Marseille sám před Agassou zavřel oči a jeho rána prosvištěla nad břevnem, stejně jako o tři minuty později tečovaná střela Vieiry.

Francouzský tlak s postupem času ochaboval a na kopačky fotbalistů ze země galského kohouta se začala vkrádat nervozita a s ní spojené nepřesné přihrávky. Do kabin se tak odcházelo za stavu 0:0.

Druhá půle se hrála podle stejného scénáře jako ta první, Francie tlačila a brzy se také dočkala dvou kýžených branek. Ale pěkně po pořádku.

Ve 48. minutě spálil další šanci Trezeguet, když po nacvičeném signálu s Riberym jeho střelu zblokoval jeden z tožských obránců. V 53. minutě zakombinovali Henry s Maloudou a připravili tutovku pro Riberyho, jenomže ten i ve své druhé šanci přestřelil.

V 55. minutě se na snažení svých ofenzivně laděných spoluhráčů již nemohl koukat Vieira a dobře udělal. Ribery se probil do šestnáctky, přistrčil míč Vieirovi a ten konečně překonal Agassu – 0:1. Záložník Juventusu Turín tak stylově oslavil své dnešní třicáté narozeniny.

58. minuta patřila Sagnolovi. Jeho centr nejprve nedokázal dopravit na místo určení Henry, obránce Bayernu Mnichov se poté vrátil na svůj post pravého obránce a na poslední chvíli dokázal zblokovat střelu Adebayora.

V 61. minutě přišel druhý gólový moment zápasu. Ribery poslal míč dopředu, kde ho Vieira hlavou prodloužil k Henrymu. Útočník Arsenalu se s elegancí sobě vlastní obtočil okolo Tchangaie a ranou k tyči definitivně uklidnil všechny francouzské fanoušky – 0:2.

Pečeť na postup mohl přidat Trezeguet, jenomže tomu zkrátka nebylo přáno. Nejprve mu před Agassou chyběl krůček k uličce Vieiry a pak po centru Silvestra pálil z voleje nepřesně. Tu už ale reprezentantům země galského kohouta příliš nevadilo, svěřenci Raymonda Domenecha s přehledem dovedli utkání do vítězného konce a postoupili do osmifinále. V něm se v ostře sledovaném souboji střetnou se Španělskem, bude tento zápas definitivně posledním v kariéře Zinedina Zidana?

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (6)

Přidat komentář
Shevchenko

1:0 (Adebayor)

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 (Henry2, Ribery)

s uplym prehladom Francuzi postupia, teda aspon v to verim a dufam

Reagovat
smazaný uživatel

pardon 0:3

Reagovat
smazaný uživatel

no konecne Francie nepokazila tiket :)

Reagovat
smazaný uživatel

Docela by mě zajímalo, podle čeho lidi hlasují pro tu 11. Ty čechy bych docela chápal, ale třeba ten Roberto? Zvlášt, když ted ještě nehrál. Proč tam neni třena Klose, kterej je nejlepšim střelcem.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože tam hlasují lidi podle toho komu fandí a ne podle výkonů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele