základní skupiny - skupina G, 3. kolo
23.06.2006 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

ŠVÝCARSKO POSTUPUJE, KOREA JEDE DOMŮ

Švýcaři ani ve svém posledním utkání ve skupině nedostali gól, porazil Koreu 2:0 a z prvního místa postupují do osmifinále. Korejská republika se, vzhledem k vítězství Francie nad Togem, se šampionátem loučí.

Kouč Švýcarů Kobi Kuhn sáhl ke dvěma změnám oproti utkání s Togem, zraněného Gygaxe nahradil Hakan Yakin a ke změně došlo překvapivě i v obraně, místo Magnina se poprvé na mistrovství představil Christoph Spycher. I v korejském týmu se představili dva hráči, kteří nenastoupili proti Francii - Kim Jin Kyu, ten odehrál poločas proti Togu, a Park Chu Young, ten dosud neměl na svém kontě ani minutu. Z týmu vypadli Kim Young Chul a Eul Yong Lee.

Jako první zahrozili Korejci, nebezpečný centr do vápna posílal už ve třetí minutě Lee Chun Soo, ale žádný z jeho spoluhráčů na míč nedosáhl a kousat začali Švýcaři. Střela Yakina a Barnetty zblokovali obránci, proti Freiovi dobře vyběhl Lee Woon Jae, osamocený Barnetta váhal se střelou a vracející obránci mu nedovolili zakončit. To vše během prvních deseti minut, mimo to to ještě na druhé straně zdálky zkusil Park Ji Sung. V 16. minutě se gólmana pokoušel překvapit Frei, ale Lee byl pozorný a jeho dalekonosný pokus si pohlídal.

Ve 23. minutě už Švýcaři svou převahu přetavili v gól. Yakin poslal do vápna parádní centr z přímého kopu, na ten nejlépe naskočil Philippe Senderos a nekompromisní hlavičkou poslal míč do sítě - 1:0. Senderos se však při hlavičce srazil s Choiem a oba byli s krvavými šrámy dlouho ošetřováni.

Švýcaři tlačili dále a mohli přidat druhý gól. Frei ve vápně pálil mimo, další Yakinův nebezpečný přímý kop před zasahujícím gólmanem málem do branky tečoval Wicky, z další standardní situace z podobného místa to Yakin zkusil přímo a Lee vytáhl na roh. Yakun byl při chuti a za chvilku pálil znovu, tentokrát jeho ráně pomohla mimo branku teč obránce.

Na posledních pět minut jako by Korejce někdo polil živou vodou, ti rozpoutali před brankou Švýcarska slušné peklo. Střelu Lee Chun Soo srazil brankář Zuberbühler na roh, po něm přišel velký závar a z něj nakonec střela nad branku, další ránu Leeho Švýcaři zblokovali, těsně vedle pálil Park Chu Jong, po něm to znovu pěkně zkoušel Lee Chun Soo a znovu z toho byl roh. Švýcaři se mohli ještě do přestávky oklepat, v druhé minutě nastavení zůstal při rohovém kopu na malém vápně zcela volný Frei a kdyby se mu podařilo trefit centrovaný míč, mohl zvýšit.

Korejci si chuť z konce první půle přinesli i do druhé, z voleje mířil nepřesně Lee Ho, to však od nich bylo na dlouho vše. Švýcaři si hlídali vedení a hrozili z brejků do rozhozené obrany. V 58. minutě se v dobré pozici ocitl Alexander Frei, ale střela mu nesedla, minutu nato nebezpečný centr Barnetty nenašel žádného spoluhráče, v 64. minutě pak Frei krásnou bombou z úhlu trefil tyč korejské branky.

Franci v tu chvíli vedla 2:0, což znamenalo její postup a Korejci museli přidat. Na hřišti už měli čtyři útočníky a na chvíli se usadili před brankou soupeře, ale nic víc než dvě hlavičky Cho Jae Jina z toho nevytěžili. Naopak, v 77. minutě přišla trochu kuriózní švýcarská pojistka. Po kombinaci za šestnáctkou se míč od korejského hráče odrazil za obranu k Freiovi, ten obešel gólmana a poslal míč do sítě. Pomezní rozhodčí signalizoval ofsajd, Korejci přestali hrát, hlavní Elizondo však správně nepískal a gól uznal, přestože se Korejci i s koučem Advocaatem hodně zlobili.

Před poslední asijskou nadějí na postup do osmifinále stál nelehký úkol, dát tři góly. Vykřesat naději mohli v 83. minutě, kdy ve zmatku po rohovém kopu střílel zblízka Kim Jin Kyu, trefil však jen břevno.

Švýcaři si už vítězství a čisté konto vzít nenechali a stali se tak překvapivým vítězem skupiny G. A co víc - jako jediný tým na turnaji dosud neinkasovali. V osmifinále je čeká druhý ze skupiny H, tedy Ukrajina. Korejci se ukázali v dobrém světle a potvrdili, že jejich úspěch zpřed čtyř let nebyl pouhou náhodou, ze třetího místa se však s Německem loučí. Spolu s nim i fantastičtí korejští fanoušci, kteří ve všech jejich zápasech udělali báječnou atmosféru a i dnes, za nepříznivého stavu, bez ustání povzbuzovali a zpívali...

Autor: Petr Starý

Komentáře (3)

Přidat komentář
PJ

Moc pěknej zápas, až je mi Korejců trochu líto...

Reagovat
HOST*GATTUSO

ti už si svoji slávu užili před čtyřmi lety...

Reagovat
HOST*Pali

Ale mohli postupit,ale nemaju sa zaco hanbit.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele