základní skupiny - skupina D
05.06.2002 11:00 CET
3 : 2
(3:1)

Reportáž

USA - Portugalsko 3:2

Američané byli před tímto zápasem podceňovaní, říkalo se o nich, že nemají šanci na šampionátu uspět. Naopak na Portugalce se pěly oslavné ódy, tým plný zkušených třicátníků byl pasován na jednoho z favoritů turnaje. Stačilo půl hodiny vzájemného souboje těchto dvou soupeřů a všechno bylo úplně jinak...

Američané vlétli do zápasu jako vosy, neměli před slavnými jmény v sestavě soupeře vůbec žádný respekt. Ješte než se Portugalci stačili rozkoukat, kopal ve 4. minutě Earnie Stewart roh, hlavičku Briana McBrida ješte Vitor Baia stačil vyrazit, ale jen přímo do nohou Johna O'Briana a ten se do prázdné branky nemýlil - 1:0. Portugalci hráli jako opaření a o dvě minuty později mohli prohrávat o dva góly. Stewartuv přímý kop Vitor Baia vyrazil přímo pred sebe, kde stál jeden z Američanů, ten ale nestačil zareagovat a míč se od něj jen odrazil, pak ho sice ješte před brankovou čarou zastihl Eddie Pope, z úhlu ale branku netrefil. Po deseti minutách začali Portugalci hrát, obléhali branku Brada Friedela, výborná obrana Američanů je ale do žádné šance nepustila. Dvakrát se k zakončení hlavou dostal Pauleta, v obou případech ale mířil mimo branku. Ve 30. minutě prišla pro tým kapitána Luise Figa další velká rána. Obránci Portugalska byli nedůrazní v osobních soubojích a po nepovedeném odkopu Jorge Costy se míč dostal k Landonovi Donovanovi a ten se ze strany snažil centrovat pred branku. Trefil ale na hranici vápna stojícího Jorge Costu, od nehož se míc neštastně odrazil za Baiova záda - 2:0. Po druhém gólu Američanům jakoby narostla křídla, na hřišti byli videt jen oni a Portugalci se stačili sotva otáčet. Ve 35. minutě do vápna prošel O'Brian, nacentroval na volného Stewarta, jeho pokus ale Baia chytil. Úspěšný už ale nebyl o pouhou minutu později. Po pravé straně pronikl Anthony Sanneh, nacentroval před branku, kde nechal Fernando Couto úplně volného O'Briana a pro toho už nebyl problém hlavou Baiu překonat - 3:0. Pak se Portugalci probudili, ve 39. minutě kopal Luis Figo tři rohy po sobě. Ujal se ten třetí, Betovu hlavičku sice ještě odvrátil O'Brian, ale jen zpět k nohám Beta a ten s dorážkou neměl problémy - 3:1. Portugalci se opravdu probudili, začali opět tlačit, kazili ale přihrávky a Američané toho využívali k brejkům. Těsně před přestávkou měli ještě šanci Portugalci, ze závaru před brankou po Figově rohu ale vzešla jen střela Rui Costy zpoza vápna, která mířila těsně vedle.

Druhý poločas nebyl tak dramatický jako ten první. Američané bránili, Portugalci se snažili útočit, moc jim to ale nešlo. Do velké šance se v 55. minutě dostal Jorge Costa, když se po rohovém kopu ocitl s míčem na noze na malém vápně zády k brance, z otočky ale netrefil branku. Hned z protiútoku zahrozili Američané, Friedelův výkop někdo prodloužil na nabíhajícího Donovana, ten ale vystřelil těsně vedne Baiovy branky. Další šance přišla v 69. minutě, to se mezi dva americké obránce hnal Pauleta, v tísni ale přestřelil branku. Portugalci se gólu naděje dočkali v 71. minutě. Pauleta zleva centroval před branku a dezorientovaný Jeff Agoos si srazil míč do branky - 3:2. V závěrečné dvacetiminutovce se dal čekat velký tlak Portugalců, ten ale nepřišel. Nedostali se dokonce ani do žádné vážnější šance a tak zápas skončil zaslouženým vítězstvím Američanů.

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
asskicker

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele