Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
10.10.2014 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Drama v Istanbulu: Výhru 2:1 Čechům vystřelil Dočkal

Přestože česká reprezentace brzy prohrávala, odjíždí z Turecka s plným počtem bodů za vítězství 2:1. Na branku Buluta totiž záhy odpověděl Sivok a po změně stran dokonal důležitý obrat Bořek Dočkal. Závěr zápasu si již Češi zkušeně pohlídali a zůstávají i po dvou náročných zápasech skupiny A stoprocentní...

Za mohutné podpory istanbulského publika se Turci zvláště po levé straně pouštěli do řady průniků, a hned v osmé minutě českou obranu právě z této strany prolomili. Na perfektní centr Canera Erkina si naběhl Umut Bulut a citlivě ve výskoku hlavou usměrnil prudce letící míč do sítě okolo bezmocného Čecha. Češi si do té chvíle sotva sáhli na balon a už prohrávali.

Turci si však vedení příliš dlouho neužili. Ránu Rosického po skvělém průniku Krejčího ještě domácí dokázali na poslední chvíli zablokovat, ovšem z následného rohového kopu se již druhý Krejčího centr v krátkém sledu ujal. Nejvýše v pokutovém území totiž vystoupal Tomáš Sivok a rázně hlavou vyrovnal na 1:1. Hektický úvod zápasu však pokračoval i nadále. Zatímco Turci se uchýlili k několika nepřesným střelám zdálky, česká reprezentace po sérii vydařených narážeček málem dokonala obrat skóre po sparťanské kombinaci mezi Kadeřábkem a Dočkalem, ovšem ránu druhého jmenovaného turecká obrana na poslední chvíli zastavila.

V devětadvacáté minutě se zase blýskalo na druhé straně. Do odvážného sóla se pustil Gökhan Töre, jenž obkroužil Sivoka a již z hloubi pokutového území zkoušel obstřelit Čecha přízemní ranou na zadní tyč, avšak naštěstí pro hosty o pár decimetrů minul. I v pětatřicáté minutě čeští příznivci trnuli při táhlé ráně Turana, která jen těsně přeletěla pravý horní růžek branky. A jen chvíli nato se aktivní Turan domáhal odpískání pokutového kopu po nešikovném zákroku Váchy, ovšem sudí Eriksson viděl sporný incident v souladu s pravidly a ke vzteku domácích nechal pokračovat hru.

Závěr prvního poločasu patřil jasně Turkům, kteří otestovali pozornost Petra Čecha hned několikrát. Nejprve nedůrazně pálil Bulut, poté se Erkinovi povedlo z přímého kopu trefit českou levou tyč, a tak hráči odcházeli do kabin za remízového stavu. A nutno dodat, že z českého pohledu šlo o stav milostivý. Ani po změně stran vysoké tempo hry nijak neopadlo a brzy se rodily nové příležitosti na obou stranách. Asi nejblíže ke skórování se v padesáté minutě dostal Darida, jehož pohotová rána z voleje padla asi metr a půl od Zenginovy brány. Na druhé straně nebezpečně zahrozil individuálním průnikem mladý Tufan, až na poslední chvíli jej zastavil Michal Kadlec.

V osmapadesáté minutě utrpěly ambice Turků pořádný šok. Po vydařené kombinaci spoluhráčů z klubového fotbalu Lafata - Kadeřábek - Dočkal se tentokrát sparťanský ofenzivní záložník s ničím nerozpakoval a levačkou z prvního doteku uklidil míč do sítě. Třetí gól večera zápas ještě více rozpumpoval a šance v tu chvíli střídala šanci. Domácí se nejprve málem po Töreho přetaženém centru prosadili zásluhou akrobatického zakončení Turana, které překvapený Čech likvidoval na brankové čáře. Ve skvělé palebné pozici se pak před Zenginem ocitl díky přihrávce Krejčího Vácha, ovšem svou střelu přes soupeřova obránce neprocpal.

Až teprve s blížící se sedmdesátou minutou se přece jen hra trochu rozkouskovala díky několika střídáním a faulům na obou stranách. Češi se navzdory neustávajícímu tureckému napadání dokázali po delší úseky hry udržet na míči a kontrolovat hru. Přesto o sobě Turci znovu dali pořádně vědět pumelicí Erkina, kterou musel Čech všemi silami vyrazit na roh. Když pak turečtí hráči neuspěli zvláště kvůli dominantnímu Sivokovi ani se závěrečnou sérií nebezpečných centrů, uhájili Češi navýsost cenné vítězství 2:1 a drží se spolu s Islandem na čele skupiny A s plným počtem šesti bodů.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1268)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele