Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina D
07.09.2015 20:45 CET
2 : 3
(2:2)

Reportáž

Zábavnou přestřelku v Hampden Parku ovládli Němci a míří za postupem

Němečtí mistři světa sice v první půli hned dvakrát přišli o průběžné vedení, ovšem třetí zásah Gündogana byl příliš i na motivované Skoty, poháněné bouřlivým publikem v Hampden Parku. Zatímco tak hosty dělí od postupu na Euro jen formalita, Skotsku se vzdaluje i naděje na baráž.

Úvodní čtvrthodinu strávily oba týmy spíše trpělivým oťukáváním, než aby se naplno vrhly do víru střemhlavých útoků. Podle předpokladů měli míč více v držení Němci, ovšem zformovaná skotská obrana byla ochotná zahustit i v deseti hráčích prostor před vlastní šestnáctkou a na šance jsme čekali marně.

To však rázně změnil Thomas Müller v osmnácté minutě, když nebojácně vyrazil kupředu a proti houštině těl vypálil přízemní střelu. Původní trajektorii letící rány sice brankář Marshall pohodlně kontroloval, jenže nešťastná teč stopera Martina poslala míč do opačného rohu branky - 1:0 pro Německo. Pro Müllera šlo již o sedmý kvalifikační zásah.

Tribuny Hampden Parku v tu chvíli sice utichly, ovšem ne nadlouho. Pouhých deset minut po úvodní změně skóre totiž Skotové dostali příležitost zahrávat přímý kop z nebezpečné pozice díky zaváhání Cana a náležitě toho využili. Rozehrávky se ujal Shaun Maloney, jenž bez rozpaků poslal střílený centr rovnou na zaskočeného Manuela Neuera, který sice tuto skákavou ránu dokázal vyrazit, jenže pouze před sebe do hrudníku Matse Hummelse. Střední obránce Dortmundu posléze jen nešťastně přihlížel, jak se od něj míč odráží za brankovou čáru, aniž by s tím mohl cokoli udělat.

Právě vyrovnání na 1:1 nakoplo utkání do očekávaných obrátek za patřičně bouřlivé kulisy halasných skotských i německých fanoušků. Hra nahoru dolů však přišla vhod především hostům, kteří místo dobývání zabezpečené a koncentrované obrany mohli najednou podnikat ostřejší a přímočařejší výpady kupředu. Po jednom takovém se v čtyřiatřicáté minutě dostal do ohromné šance Can, jemuž připravil perfektní palebnou pozici v hloubi pokutového území Götze po kombinaci s Özilem. Kmenový hráč Liverpoolu sice pouze nechal vyniknout brankáře Marshalla, jenže odražený míč jako magnet přistál na hlavě Müllera, který pohotově vsítil svůj druhý gól večera.

Ještě do poločasu se prosadil také Mario Götze, avšak rozhodčí Kuipers jej správně neuznal kvůli postavení mimo hru. A když už se zdálo, že úvodní pětačtyřicetiminutovka skončí těsným vedením Němců, přišel další efektní zásah domácích. Po rohovém kopu se do míče zpoza šestnáctky obul James McArthur a ranou pod břevno propálil vše, co mu stálo v cestě. Manuel Neuer se sice zoufale rozčiloval nad postavením Jamese Morrisona, který stál v přímé dráze letu míče, ovšem ani jednoho z nizozemských arbitrů tím neobměkčil. Do šaten se tak odcházelo za divokého stavu 2:2.

Po změně stran se znovu Němci do soupeře pořádně zakousli a v počáteční pětiminutovce Skotům sotva půjčili míč. Sami však dosáhli jen na další Götzeho gól z jasného ofsajdu. Netrvalo ale dlouho a německá preciznost slavila úspěch do třetice a znovu u toho byl všudypřítomný Müller. Útočník Bayernu Mnichov se však protentokrát obsadil do role asistenta, který si nejprve naběhl na kolmici Gündogana a střelhbitě mu z hloubi šestnáctky míč vrátil zpátky na nohu, aby mohl s přispěním tyče překonat bezmocného Marshalla.

Ve dvaašedesáté minutě se hosté zničehonic vytasili s aktivním napadáním skotské rozehrávky, které okamžitě přineslo ovoce a slušnou šanci pro Schweinsteigera. Marshall však tváří v tvář prudké ráně obstál a odražený míč zvládla domácí obrana uklidit alespoň na rohový kop. Svěřenci Gordona Strachana záhy kontrovali průnikem Huttona, jenž však rychlou narážečku s Fletcherem nedotáhl do zdárného konce a poslal svou střelu mimo.

S blížícím se koncem utkání se přece jen obraz hry poněkud změnil a chvílemi to najednou byli doposud dominující Němci, kteří běhali na vlastní polovině bez míče a odolávali skotským výpadům. To však neznamená, že by nepodnikali rychlé protiútoky - po jednom takovém pálil prudce Gündogan, jenže pouze do středu brány a tedy připraveným Marshallovým rukavicím. Další šanci měl záhy aktivní Götze, ovšem po krásné dvojí narážečce s Gündoganem zamířil příliš vysoko.

Do třetice již žádná skotská odpověď nakonec nepřišla. Němečtí mistři světa potvrdili roli favorita a díky zaslouženému vítězství 3:2 nadále z prvního místa jistě kráčí za přímým postupem na mistrovství Evropy. Skotské šance naopak po pondělku značně upadly, na třetí Irsko totiž nyní ztrácí dvě kola před koncem celé čtyři body.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
EverlastD

0:0

Reagovat
Tomtaf

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2...0:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
veikko

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele