Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina I
08.10.2015 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Portugalsko - Dánsko 1:0

Portugalci se po nejtěsnější výhře nad Dánskem kvalifikovali na evropský šampionát s jedním zápasem k dobru; to se sice všeobecně očekávalo, přesto bychom však neměli zapomínat, že nový kouč Fernando Santos protlačil jednu z evropských velmocí přímo na velký turnaj (bez nutnosti baráže) poprvé od roku 2008. Jediný gól zápasu vstřelil uzdravený špílmachr Joao Moutinho..

Stále to ze strany Selecaa nebyla žádná krasojízda, klíčové tři body se ale samozřejmě počítají. Portugalci dnes přesvědčili zejména v defenzivě, kde Santos potvrdil, že je v tomto ohledu skutečně mnohem kvalifikovanější než jeho předchůdce Paulo Bento.

Úvod zápasu byl ze strany domácích možná až překvapivě nervózní; zaujal zejména Cristiano Ronaldo, který jako by si s míčem příliš nerozuměl a zkazil několik jednoduchých přihrávek. Dánové působili soustředěnějším dojmem a také si připsali první šanci, když Martin Braithwaite svým chytrým pasem málem našel kopačku Nicklase Bendtnera. Rui Patrício, strážce domácí branky, však situaci včas vyřešil.

Konkrétně na Bendtnera si domácí obrana musela dávat velký pozor; forvard Wolfsburgu má totiž právě na Portugalsko zvláštní pifku. Dnes se však do hry příliš nedostával. S pokračujícími minutami si Portugalci čím dál více osvojovali tempo utkání, zaznamenali několik pěkných týmových akcí, nicméně finální přihrávka ne a ne přijít. Hvězdný Ronaldo vypadal po celou první půli jako stín sebe sama, pokud nepočítáme odvážnou ránu z pětadvaceti metrů, s níž si v 19. minutě bez potíží poradil brankář Kasper Schmeichel.

Štěstí zdálky neúspěšně pokoušel i Moutinho, zatímco před Tiagem v dobré pozici obětavě zasahoval bránící stoper Simon Kjaer. V té době už Selecao na hřišti dominovalo; Nani ještě po Moutinhově pasu napálil břevno. První poločas však nakonec skončil bez gólu, i když všechny relevantní statistiky ovládl domácí tým.

Hostující kouč Morten Olsen dokázal své svěřence o pauze namotivovat a výsledkem byla Bendtnerova rána do tyče; na druhé straně propadl míč až příliš snadno k Cédricovi, ten však musel zakončovat slabší levačkou, takže výsledná střela měla k úspěchu hodně daleko. Ronaldo napálil svoji další šanci přímo do Schmeichela a hostující gólman si poradil i s pohotovou dorážkou aktivního Tiaga.

Bylo jasné, že ačkoliv Portugalci zvládají držet míč a kombinovat ve středu pole, budou k proražení tuhé dánské defenzivy potřebovat nějaký záblesk geniality. Nakonec se o něj postaral Moutinho, poté, co se k němu na hraně vápna snesl Naniho pas - záložník Monaca si míč skvěle zpracoval, vyhnul se hned dvěma obráncům a prvotřídní ránou za Schmeichelova záda prolomil svůj více než čtyřletý půst v národním týmu. 1:0.

Šestá výhra Portugalců v řadě mohla být ještě výraznější, kdyby Bernardo Silva zakončil své skvělé sólo o trochu blíže ke vzdálenější tyči; na druhé straně však mohou být Santos i jeho muži rádi, že Dánové nevyužili některou ze závěrečných (polo)šancí. Kvist v 76. minutě napálil přímo Patricia, domácí gólman se pak ještě vyznamenal proti Poulsenovi s Aggerem a definitivně rozhodl o tom, že Olsenova squadra musí netrpělivě čekat na výsledek zápasu mezi Albánií a Arménií.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Trochu mam obavy z tohoto utkani...smrdi to plichtou...tip X...1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
veikko

1:0

Reagovat
EverlastD

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Manau

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Dánom ide o postup a určite nebudú chcieť hrať baráž a pustiť Albánsko na druhé miesto... ale to môže povedať aj Portugalsko takže tip 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Acrocephalus

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

krasny kurz na 2

Reagovat
Tomtaf

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tip X ... 1:1

Reagovat
Pyroman

Pro Dány nic moc situace, Albánie proti Srbům určitě neprohraje (pokud se tedy vůbec dohraje) a v Arménii klidně může vyhrát. Takže pokud Dánové dnes prohrají, s nejvyšší pravděpodobností jdou do baráže. Portugalcům na postup stačí remíza, takže se nikam hnát nebudou. Tipuju 1:1

Reagovat
KingMaster13

Lord se šetří na EURO

Reagovat
roberos

Zase slabý Ronaldo - první přihrávka na něj a hned nezpracoval, trestńák mimo jako vždy,prohramé hlavičkové souboje, střely z úhlu ( místo přihrávky) a pády a rozhazuvání rukama - tak to byl v zápase Ronaldo . 11 zápas v sezóně a v 8 neskóroval !!!

Reagovat
vanGomm

Běž se léčit.Mám ošem takové tušení,že je pozdě.Ty máš fak dost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele