Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina D
08.10.2015 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Irsko - Německo 1:0

Pro úřadující mistry světa to byl vyloženě zpackaný večer: místo aby v Dublinu definitivně stvrdili postup na Euro, prohráli 0:1 a navíc přišli na neurčitou dobu o zraněného Maria Götzeho. Jogi Löw sice nemusí propadat panice, Němci stále mají vše ve svých rukou, dnes si ale určitě představovali lepší scénář..

Irům stačila k nečekanému úspěchu jediná trefa, kterou po změně stran famózně zařídil střídající Shane Long; míč převzal rovnou od gólmana Randolpha, probil se německou obranou a nekompromisně propálil Manuela Neuera. Favorit může žehrat na nízkou produktivitu; míč se mu do sítě sice podařilo propasírovat, gól Mesuta Özila však uznán nebyl. Celkově se dá říct, že si domácí za svoji bojovnost tři body zasloužili.

Zatímco Německo bude postupovou povinnost plnit v posledním domácím zápase s Gruzií, Irové si to rozdají na férovku v posledním utkání proti Polsku: bude se hrát o to, kdo si postup zajistí přímo a koho čeká zrádná baráž.

Očekávaná dominance hostů přišla hned v úvodu utkání, kdy Jerome Boateng nepochopitelně zahodil hlavičku po Kroosově rohu; výtečný Götze potom dokázal vlastními silami otevřít domácí obranu, jeho pas na Gündogana ale zblokoval pozorný John O'Shea. Němci byli na hřišti jednoznačně lepším týmem a podařilo se jim i vstřelit gól, střela Özila po Müllerově pasu byla nicméně správně posouzena jako ofsajdová.

Na druhé straně se mezitím moc nedělo; pouze Jon Walters se po souboji s Hummelsem neúspěšně dožadoval penalty. Tentýž hráč se nicméně krátce nato připomněl zblokovanou střelou; v tu chvíli už si Irové na tempo zápasu zvykali a začali trochu ohrožovat německou obranu. Když pak musel Löw ještě před pauzou poslat na plac Schürrleho na místo zraněného Götzeho, znamenalo to pro jeho tým velkou ránu - mnichovský forvard totiž do té doby patřil k nejlepším mužům na hřišti. Také Irové nicméně byli nuceni udělat jednu nedobrovolnou změnu: veterána Shaye Givena nahradil mezi tyčemi Darren Randolph.

První půli zakončila Özilova nebezpečná rána po další Müllerově výzvě, míč však prolétl těsně kolem domácí tyče. Po změně stran pak zahájil další ofenzivu Schürrle, Reusův pas však za Randolphova záda usměrnit nedokázal; na druhé straně zahrozil Murphy. Šok pro fanoušky Nationalmannschaftu přišel dvacet minut před koncem: náhradní irský brankář vykopl míč daleko na soupeřovu půlku, tam se ho zmocnil Long a parádní ránou poslal Ostrovany do vedení.

Němci pochopitelně měli šance na vyrovnání, ale k ničemu to nakonec nebylo; neuspěl ani Hummels se svojí hlavičkou z bezprostřední blízkosti, ani Müller ze střelou z deseti metrů nebo v samém závěru Boateng s Gündoganem. Randolph si svoji svatyni pohlídal spolehlivě. A protože ani Hoolahanova rána z kraje vápna k ničemu nevedla, porazili Irové favorizovaného soupeře nakonec těsně 1:0.

Autor: Dominik Zezula / goal.com

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 2...1:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
veikko

0:1

Reagovat
EverlastD

1:1

Reagovat
Manau

1:7

Reagovat
šolim

Vzpamatuj se!

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
vanGomm

Reagovat
smazaný uživatel

Irsko vie doma zahrať veľmi dobre na hocikoho.. Nemcov nečaká ružová prechádzka, ten kurz na Irsko mi tiež príde moc prehnaný, môj tip 1:2 len tak tak vyhrajú Nemci

Reagovat
Tomtaf

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
Acrocephalus

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 2 ... 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 2 ... 0:2

Reagovat
bayern987

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

trotlové

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele