Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina I
03.09.2011 16:00 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Čechům ke klíčové remíze pomohl chybující rozhodčí

Češi utekli hrobníkovi z lopaty. Dvakrát museli dotahovat, jednou se jim to povedlo jen díky nahranému pádu Rezka. Rozpačitě, ale přece tedy Bílkovi svěřenci uhájili druhou příčku a baráž už si skutečně mohou prohrát jen sami.

Na své poměry dobrý, a přesto ve finále opět mrzutý první poločas zažili čeští fotbalisté na hlučném Hampden Parku. Skotové svého hosta dokázali trápit jen celoplošným presinkem, vepředu jim vždy vázla spolupráce či technické provedení. Fletcherův pěkný pas odvracel Rajnoch, Naismith si v těžké pozici nedokázal ideálně zpracovat míč, další přihrávky šlo označit za příliš dlouhé. Kdežto Češi zejména z levé strany zvládali skutečně zatápět.

Aktivní Jiráček už ve čtvrté minutě nachystal Barošovi balon do výstavní šance, ve které však náš nejlepší aktuální střelec nepochopitelně přestřelil. A neprosadil se ani později, když pro změnu Kadlecův nízký centr pořádně netrefil levačkou. Do třetice pak nebezpečnější hosté zahrozili ze standardní situace - Rosický krásně zakroutil míč kolem nejhustšího hloučku hráčů a našel hlavu Rajnocha, který bohužel v nelehké pozici minul.

Čechům se možná vymstila jemná neohroženost, ignorování pravé strany nebo nechuť k útočení ve více než čtyřech lidech, každopádně faktem se ve 44. minutě stalo, že Skotové hned svou první velkou šanci proměnili. Ve středu pole se náhodou dostal k míči Fletcher, přetlačil Plašila, předal balon Millerovi a ten pak tuze neprecizního Laštůvku i pomocí průměrného zakončení prostřelil.

V druhém poločase si čeští hráči převážně prozpěvovali starý známý evergreen - Rosický se mohl na hřišti přetrhnout, aby tvořil pro žádného spoluhráče, nulové podpory se přitom dostávalo komukoliv na míči. Tentokrát se zablokovala levá strana a začalo se útočit jen skrz Hubníka u lajny na pravoboku. A až na Rosického prostrčení pro Baroše, které následovala další nepřesná rána, se Češi dlouho k ničemu nedostávali. Sterilními ale zůstávali být i Skotové.

Až po hodině hry vyšel Rosickému se Sivokem signál ze standardky, ovšem jemná teč Fletchera způsobila, že Hubník nemohl ihned zakončovat. Na opačném konci hrací plochy se zase po centrovaném balonu vrhal Miller a jen taktak, že neskóroval. Jeho okamžik nicméně ještě přišel. Krátce poté, co Rezek doslova nastřelil Plašilovo břicho a hosté se radovali z vyrovnání, totiž mohl využít hrubého zaváhání Rajnocha a přihrát Fletcherovi před odkrytou klec. Nejmladší kapitán v historii skotského "nároďáku" potom bezpečně proměnil.

I přesto, že šlo o situaci z 82. minuty, ještě Češi stihli podruhé manko stáhnout. Leč nečestným způsobem. Rezek se totiž díky narážečce se skvělým Rosickým už dostal za Wilsona, místo koncovky však nafilmoval pád a měl jediné štěstí, že sudí Blom milosrdně ukázal na penaltový puntík. Odtud Kadlec vyslal nekompromisní pumelici pod břevno a spasil tak prakticky celý český fotbal.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1660)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele