Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2008

skupina E
21.11.2007 21:00 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Chorvati dobyli Wembley a vyřadili Anglii!

Studená sprcha v podobě dvou rychlých branek Chorvatska šokovala celý fotbalový svět. Anglie se sice dokázala ve druhé půli zvednout a vyrovnat, jenže hosté neřekli poslední slovo. Vstřelili třetí branku a nedovolili kolébce fotbalu proniknout mezi šestnáct nejlepších týmů Evropy.

Kouč anglických fotbalistů Steve McClaren v rozhodující bitvě postavil do branky Scotta Carsona a zálohu vyztužil pěti hráči. Krajní záložníci Wright-Phillips a Cole vyplňovali křídelní prostory a Gerrard vyztužil střed, čímž všichni tři doplňovali v útoku osamoceného obra Petera Crouche. Na druhé straně Chorvaté nastoupili s klasickým rozestavením 4-4-2. Pozice dvou útočníku vyplnili Olič a Eduardo. V záloze nechyběl ani talentovaný Modrič, který byl v poslední době spojován s přestupem do Chelsea.

Úvod utkání nepatřil Anglii, jak se předpokládalo, nýbrž hostům. Levý záložník Kranjčar se lacino dostal před šestnáctku a vypustil zpočátku nevinně vyhlížející střelu. Jenže brankář Aston Villy Scott Carson, který dostal přednost před Paulem Robinsonem, nepochopitelně zaváhal, míč mu proskočil kolem rukou a zapadl k tyči. Jaký paradox, Anglie zkrátka dostává v zápasech s Chorvaty smolné branky.

Jakoby pak ale zapomněla se více soustředit a na své polovině ponechala dostatek volného prostoru. Díky tomu neuhlídala dvojici Eduardo – Olič a dovolila jít druhému jmenovanému samotného na brankáře Carsona, přičemž se mylně domnívala, že se ocitl v ofsajdu. Oličovi pak stačilo anglického brankáře obejít a poslat Chorvatsko do šokujícího dvougólového vedení.

Wembley rázem ztichlo. Fanouškům trvalo několik minut, než se ze studené sprchy dokázali vzpamatovat. Angličané si ale mohli za dvě inkasované branky sami. Rozhodly dvě obrovské chyby, které dokázali hosté potrestat. A to nepočítáme pár minut před druhým gólem zahozené šance. Wrighta-Phillipse nejprve vychytal tváří v tvář Pletikosa, a pak Crouch nedokázal ve skrumáži zamířit.

Vyhaslému a deštěm promočenému orchestru Stevea McClarena chyběl v první půli důvtip, kterým by dokázal překonat chorvatský blok. Bezchybná obrana hostů nedovolila Angličanům kombinovat po zemi, museli se hlavně spokojit s nakopávanými míči na vysokého Crouche. Dokazuje to také promrhaný brejk těsně před přestávkou. Carson s problémy vyrazil Modričovu střelu a po pár nepřesnostech se k míči dostal Wright-Phillips. Po narážečce s Barrym se opět nakopl balón na Crouche, kterému ale od hrudi utekl balón do zámezí.

Bída, nervozita, zadumaný McClaren a bučící publikum – tohle všechno nahradila ve druhé půli naděje. Ještě předtím se na trávníku objevily dvě nové tváře: David Beckham a Jermaine Defoe. Bývalý kapitán týmu vystřídal Wrighta-Phillipse a výškově stejný Defoe nahradil Barryho. Automaticky tak Anglie přešla na rozestavení 4-4-2. Právě útočníka Tottenhamu za deset minut stáhl k zemi Šimunič a sudí Peter Fröjdfeldt neváhal odpískat pokutový kop. Ten bezpečně proměnil Lampard a vytvořil již zmíněnou naději.

Stačilo pár centimetrů a Olič během 180 sekund zmrazil vášní polité fanoušky. Jeho střelu totiž nešťastně tečoval Bridge a míč pomalu přelétl vyběhnuvšího Carsona. Kulatý nesmysl ovšem nakonec skončil na břevně. Z následného rohu se k hlavičce opět prodral aktivní Olič, ale Carson bravurním zákrokem zažehnal pohromu. Zanedlouho splácel dluh z prvního poločasu dalším pohotovým zákrokem.

Anglie přežila několik závarů za sebou, a pak přišla opět její chvíle. To když se naděje z ničeho nic proměnila v blížící se postup. David Beckham na milimetr přesným pasem našel zcela volného Petera Crouche, jenž si balon sklepl na prsou a pohotovou střelou do dolního rohu rozvlnil chorvatskou síť. Bujaré chorály, které byly slyšet na míle daleko, pak zaplavily celý stadion Wembley. Dopředu totiž bylo jasné, že domácím stačí k postupu remíza a nemusí se ohlížet na zápas Ruska s Andorrou.

Na obou brankách měli velký podíl dva střídající hráči. Defoe zajistil penaltu a Beckham přihrál na druhý gól. Náhle se opět stali miláčky národa, neboť přiblížili svou zemi k postupu na mistrovství Evropy 2008 v Rakousku a Švýcarsku.

To však ještě netušili, že těmi miláčky se stanou jen na malou chvíli. Pokud se již někdo z příznivců Albionu domníval, že postup už mu neunikne, mýlil se – a dost předčasně. Mladen Patřič se totiž v 77. minutě z ničeho nic opřel do míče a přesnou střelou poslal Chorvatsko opět do vedení.

Tato branka snad zaskočila Angličany ještě víc, než dvě předchozí. Za tu dobu se totiž dostali jen jednou do šance, ale střídající Bent poslal míč pouze nad branku. Od té osudné minuty už Angličané zase nepostupovali. A přes všechno modlení se na další zvrat už ani nezmohli. Anglie bude na EURO 2008 chybět!

Autor: Pavel Janega

Komentáře (41)

Přidat komentář
Devil

Anglie musi bodovat a je tam !

Reagovat
smazaný uživatel

Anglii sice stačí remíza ale s tím co předvedli Chorvati když o poločasu zjistili že už hrát s Makedonci nemusí protože mají postup jistý a nakonec prohráli 2:0 si myslím že Anglie bez problému vyhraje

Reagovat
bakasa

Jak rád říkám že ses totálně netrefil

Reagovat
smazaný uživatel

anglie poprávu nepostoupila,fakt tam nemaj co dělat,nehrajou už roky nic,ta jejich nakopávaná je ubohá,akorát to jejich namachrovaný seskupení neni team,akorát bulvár a média jim vytváří obraz co to neni za skoro nadlidi a přitom nikdy nic nedokázali jak hrou a akorát sporný domácí vytězství na MS,prostě nehrajou lautr nic,naopak Chorvatům o nic nešlo,Makedonii vypustili a když chtěli tak přejeli ubohoučký angličáky,SUPER CROATIA,to je bomba,já nemůžu,super zpráva pro EURO,nebudou tam ty anglický hovado co by to tam zdemovali a furt se jen rvali v ulicích Vídně apodobně,JOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
smazaný uživatel

koukám, že ta naše sjetá poblázněná česká špageta má už předčasného Ježíška...

Reagovat
smazaný uživatel

no tak to je mozno jeho nazor posledne - slovo bude mat asi niekto iny

Reagovat
smazaný uživatel

match sem viděl, první gól padnul po tradiční hrubce angl. gólmana (mimochodem brankáři angl. mužstva to je jedna velká tragédie), za stavu 2:2 sem si říkal je to dobrý, ale mclaren musí odejít, takhle je to víc než jasný. za jeho působení u nároďáku se neudělalo vůbec nic. eriksson se s anglií dostal aspoň někam. teď chlapci na svazu hořekují, že jim tam kope hodně cizinců, rodáci nemaj pomalu kde hrát a kouč, aby pomalu vybíral hráče z druhé, nebo třetí soutěže. když sem jim tohle před třemi roky říkal, tak má slova nebrali v potaz. klubovej fotbal je na nejvyšší úrovni, ale nároďák, pýcha albionu je dnes totálně, pardon v prdeli! ale to je jejich věc. těším se v sobotu opět na premiership.

Reagovat
smazaný uživatel

Klobouk dolů před Chorvatama. Ikdyž jim o nic nešlo, tak bojovali jako lvi a vyhráli naprosto ale naprosto zaslouženě. Pokud by takhle hráli na EURU, tak jsem opravdu rád, že je nemůžeme dostat do skupiny. Mají výbornou obranu, výbornej přístup k hráčům, fyzičku, kondičku, výbušnost - u každýho balonu byli o hodně dřív než Angláni, vypadá to, že jsou i psychicky odolní, protože na ně byl teď asi velkej mediální nátlak, maj výborný běhavý útočníky a perfektně si spolu rozumí. Na mě udělali výbornej dojem. Že by černej kůň EURA?

PS: vidět ty anglický primadony, jak se dívají realitě do očí, byl opravdu nezapomenutelnej zážitek. Myslí si o sobě hodně a přehrálo (co, přehrálo, zadupalo je do trávníku) je "pár nazdárků kdo ví odkud"

Reagovat
Xavi

Jj. mě se Chorvati líbili vždycky. Jinak jsem rád, že Anglie zůstane doma, třeba se konečně nad sebou zamyslí no a když né tak jejich smůla. Myslím, že můžeme říct, že včera vyhrál fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaprvé doufám, že se nad sebou nezamyslí . Podle mě vyhoděj McClarena, kterej udělal určitě chyby, ale pracoval s nekvalitním materiálem, pracoval pod tlakem a byly na něj kladeny nereálný požadavky. Prostě se najde obětní beránek a karavana potáhne dál ... Dle mě jsou Angličani ve stejný pozici jako Němci po roce 2004, tzn. přestárlej nekvalitní a namyšlenej kádr, špatnej trenér. Němci to svěřili do rukou správnejm lidem, přebudovali to od základů a zase hrajou pěknej fotbal. Dle mě jsou Angličani moc hrdí na to, aby přiznali, že udělali kardinální chyby. Ale uvidíme

2. Včera vyhrál fotbal na celý čáře. Připomělo mi to El clásico v roce 2005 (???), kdy Barca vyhrála v Madridu 3:0. Prostě velkej nemotornej Goliáš proti energicky hrajícímu nabuzenýmu Adamovi ...

Reagovat
Xavi

1. Taky si myslím, navíc Němci mají úplně jinou povahu.

2. David a Goliáš.

Reagovat
smazaný uživatel

David Jejda, jejda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já hlavně doufám, že nepůjdou cestou Německa a nebudou brát do repre kdejakýho imigranta, to je něco šílenýho.

Reagovat
smazaný uživatel

no, je fakt, že hráčů s německým jménem není v německý repre moc, ale fotbal hrajou dobrej. Ale máš recht, že to není ta cesta, kterou by se měli vydat. Já spíš myslel, že by si z Němců měli vzít to, že si přiznali chybu, začali makat a začali od mladejch

Reagovat
smazaný uživatel

V tomhle mě sere EU - bere fotbalisty jako dělňase na stavbě nebo inženýry, ale tohle je úplně jiná sorta pracovní síly. Pak lítaj žaloby kvůli omezení cizinců v ligách a není z čeho stavět reprezentace, protože místo dlouhé práce s mládeží si radši vezmou nějakýho lůzra z Íránu, kterej ještě pomlouvá "svou" novou zemi nebo dřív Neuvilla, kterej němčinou zrovna dvakrát nevládl.

Fakt je mi špatně třeba z toho, že Arsenal nemá skoro žádné angličany nebo že se některé reprezentace chovají jako kluby a hluchá místa zaplňují přestupy. Prostě omezit to na 5 generací narozených v dané zemi ( + samozřejmě změna imigračních zákonů EU, aby sem nelezl kdejakej póvl jako teď, ale to je na jinou diskuzi ).

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie hrála 100x líp než Chorvatsko!Nevim co to blekotáte mě je to jedno co žvatláte za blbosti,Chorvatsko 3 šance a 3 goly prostě halus,ale je to prostě fotbal a ten se hraje na goly!Anglie si zavinila nepostup sama diky Mclarenovi a jeho trapnym remizam v Izraeli a doma s Makedonií kdyby uhrali 6 jasných bodů tak by tyhle starosti už neměli.Každopádně je to kolébka fotbalu a takovej tým nesmí chybět a kdyby fotbal Anglie nevymyslela tak fotbal neexistuje takže byste měli bejt rádi,že na takovej sport koukáte a ne Aglii kritizovat!!!A Chorvatsku šlo o hodně o nový mercedesi,který jim slibil skurvenej ruskej mafián.Smrt Rusku a Jugoslávskym prodanym svinim!

Reagovat
smazaný uživatel

tak toto si opravdu přehnal, kdybych tě znal tak ti nakopu do prdele tak že nosem bys ryl ten tvůj anglický trávník. to že je to kolébka fotbalu je celkem možné ale to že tam nesmí chybět to je totální kravina. Když ten fotbal neumí tak ať tam nejsou. v kvalifikaci neodehráli snad jediný zápas na úrovni hodné jejich reputaci, kterou jim falešně vytváří média. A mafián, nemafián, myslím že i tobě by to bylo jedno kdyby ti to někdo nabídl. a jestli s tím máš moralisto problém tak se probuď do stavu kterému se říká REALITA! PS: až ti zas přijede rus s tankem ustřelit prdel tak mu zkus říct to smrt rusku...

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím s komentářem, anglie taková země, ta by měla dát dohromady dvě, nebo tři kvalitní jedenáctky a oni slepí dohromady s bídou jednu ! že byla půlka mančaftu zraněná ? na to prdím, od toho jsou tam ostatní ! já osobně si myslím, že snad ani chorvati v druhé půli nechtěli hrát ! a také říkám škoda, že albion tam není, dneska by totiž i san marino anglány vyřachlo! fans pořád pěli hymnu k ničemu, to nechápu. dále nechápu, proč zn. danila píše, že v případě postupu anglie na evropu by angl. fans řádili v ulicích vídně ? myslím si, že příznivci jiných zemí a ras v současné době mnohonásobně v tomto předčí fans. anglie ! a to se vůbec nechci angličanů zastávat, ale je to tak. nemusíme chodit daleko...

Reagovat
Xavi

Jedinej kdo by je mohl předčít jsou Italové.

Reagovat
smazaný uživatel

v případě ME nebo MS s italskými fanoušky problémy nejsou...

Reagovat
Xavi

To je pravda, myslel jsem to spíš potenciálně na základě toho co se teď děje. Ale sem chtěl říct, že Angličtí fanoušci patří pořád do rizikové skupiny a s těma italama jsem jen tak popichoval.

Reagovat
Zajda

Radši nekomentuju......

Reagovat
smazaný uživatel

to je paráda anglie si to zasloužila jsou to blbci s tím jejich trenérem

Reagovat
smazaný uživatel

Sice jsem rád, že Anglie zůstane u TV, ale proč nenastoupil Rio Ferdinand? Ten S. McClaren je vážně magor...

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda já nechápu proč hraje lescott a ne ferdinand který je světový obránce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

je to opravdu mazec. pravda je ta, že si za to můžou sami. trenér je asi blázen když vezme do repre defoa který odehrál možná 2 zápasy v tottenhamu a je naprosto marný. a post golmana? nemá cenu řešit. Robinson kalamita a Carson? však se včera předvedl. měl tam dát greena z west hamu. chorvati předvedli super týmový výkon a to je to co anglanum chybělo. vidím chybu jednoznačně na postu trenéra. těším se na to jak se to bude řešit a na důsledky vyvozené vedením. ty jejích překvapené huby bylo úžasné sledovat.

Reagovat
smazaný uživatel

CHORVATI HRÁLI VÝBORNĚ,NESKUTEČNÁ JÍZDA JSTE ČERNÍ KONĚ eURA,VŽDY STE SE MI LÍBILI

Reagovat
smazaný uživatel

jsou dost náladoví a těžko hrajou pod tlakem nebo když prohrávají. ovšem včera super luxusní výkon. doufám že na euru předvedou svojí druhou tvář :-)

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že je vyřadí Turecko...

Reagovat
smazaný uživatel

Já být ve vedení FA, tak bych prosadil založení nějaký brankářský školy v Anglii. To, co jim tam chytá, to je vážně otřesný a je to dlouhodobá záležitost (něco jako post gólmana u Rusí v hokeji). Nejsou schopný vychovat gólmana, kterej by je ve zlomovejch okamžicích podržel, spíš je jejich keepeři potápěj ...

Já vím, že by to byl dlouhodobej proces a ty lidi, kteří by prošli touhle školou by byli specializovaní na jeden jedinej uzoučkej segment pracovního trhu - práce fotbalovýho brankáře - , ale i tak bych do toho zkusil jít. Základnu maj velkou, zdroje maj skoro neomezený, jde jen o invenci a odvahu něco takovýho prosadit. Profesory by na tý škole mohli být Schmeichel, Barthez, de Goey, potenciálně v. d. Saar, Jaaskelainen ... Je jich víc

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím vás, nevíte kolik vod vypil mclaren na lavičce během svého působení u nároďáku ? asi se hodně potil... co záběr na něj, to si vždycky odšpuntovával ten svůj plast. pít se má a dodržovat pitný režim obzvlášť ! no, menotti ten zas hulil. čus

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle si nechat ujít postup,to se nevidí. Ovšem po tom co obrana spolu s Carsonem předváděla se nelze divit. McClarena měli vyhodit už dávno,horší trenér tam nebyl.Řeči,že Rusové oživí šampionát jsou nesmysl,budou tam jen do počtu.

Reagovat
smazaný uživatel

McClaren je typický produkt kompromisu, když FA řešila nástupce Eriksona...a kompromis nikdy dlouhodoě nefunguje ....navíc to je rozený alibista a loser, který je silný pouze ve výmlouvání proč to nejde......z historie víme,že když je Anglie ve sračkách, tak se dokáže semknout a problém vyřešit a být tak silnější než předtím....takže to vidím na fotbalovou revoluci, otevírá se diskuse nad limity pro cizince atd. atd.....tak uvidíme....každopádně nejen pro mně ME právě skončilo.....

Reagovat
smazaný uživatel

pro mně v podstatě taky. a pořadatelé? ty si taky musej pořádně drbat hlavu. vždyť průměrný anglický turista patří mezi tu bohatší sortu. když hraje někde jejich nároďák,tak jsou schopný tam přijet v takovém počtu, že by zaplnili sami stadion a dokážou to pěkně roztočit. co na to rakouští, či švýčarští hoteliéři,hospodští barmani apod. ? no nevím, nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

Chlapci, jednoduchá poučka: mě - 2. a 4. pád ( dvě písmenka; dva a dvakrát dva ), mně - 3. a 6. pád ( tři písmenka; tři a dvakrát tři )

Reagovat
smazaný uživatel

Rusové by měli líbat zadky Chorvatům,za to,co předvedli..Hráli Fair play,Anglii nenechali vůbec nic a to se cení,klobouček dolů..

Reagovat
smazaný uživatel

"Potrestali jsme Anglii za její aroganci.Mají to, co si zasloužili za to, že nás podceňovali. Ale můžu je na příští léto pozvat na náš krásný Jadran,"

Krásně řečeno

Reagovat
smazaný uživatel

Hrdý Albion padl !!! Anglii zalil smutek !!! Největší šok kvalifikace !!! A tak dál a ... Angličané si ale zavařili jen a jen sami a nepostupují poprávu. Na jedné straně je to škoda. Kvalitu mají, velká tradice a už vidím jak UEFA sčítá ekonomické ztráty. Ale na druhou stranu jim to může i paradoxně pomoci, aby si na F.A. uvědomili, že již nějaký čas stagnují. Ono se musí někde projevit, že mají ve své lize tolik cizinců, hlavně to pociťují u postu brankáře. Od dob P. Shiltona nestála v jejich brance skutečná osobnost. Robinson, Carson,...chytat celkem umí, umí ale taky často fatálně chybovat.V současnosti se mi jako nejlepší jeví D. James z Portsmouthu. Ale není to jen o brankářském postu. Stačí sčítnout neomluvitelné ztráty: remíza doma s Makedonií, prohra doma s Chorvatskem, ... Navíc jim namazali sami Rusové prohrou v Izraeli a co na to Anglie ??? Jsem už teď zvědavý na vystoupení Anglie v kvalifikaci na MS 2010. Kdyby zaváhali i tam, tak ....

Chorvatsko suveréně postoupilo a senzačně vyhrálo. Potvrdilo svoji vysokou kvalitu a budou patřit do širšího okruhu favoritů na ME. Vivat CROATIA !!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele