základní skupiny - skupina B, 3. kolo
23.06.2017 20:45 CET
2 : 4
(1:2)

Reportáž

Ani čtyři góly nakonec Portugalcům na postup nestačily

Skupinová fáze mistrovství Evropy do jednadvaceti let vrcholí a výsledkem je pořádné drama. Přestože favorizované Portugalsko porazilo ve strhujícím zápase Makedonii v poměru 4:2, postup do vytouženého semifinále mu těsně uniká. Národnímu týmu z Pyrenejského poloostrova tak unikla šance spojit tituly evropských šampionů v obou nejvyšších soutěžních kategoriích.

Vzhledem k vysoké výhře Slovenska nad Švédy z předešlého dne ležel před Portugalci nesnadný úkol porazit svého pátečního soka s minimálním počtem čtyř vstřelených branek a alespoň třígólovým rozdílem - jiná cesta k postupu mezi nejlepší čtyřku nevedla.

Svěřenci Ruie Jorgeho se zprvu svého cíle zhostili na výbornou, neboť jim trefy Edgara Ieho s Brumou zajistily brzké dvoubrankové vedení. Makedonci, kteří již byli bez vlastní šance na postup, však ani za tohoto stavu nesložili zbraně a zásluhou Enise Bardhiho ještě do přestávky snížili. Po změně stran sice znovu přiblížil Portugalce ke kýženému skóre Daniel Podence, jenže deset minut před koncem zdrtil favorita opětovným snížením Kire Markovski. V samém závěru ještě přidal šestý gól večera muž zápasu Bruma, ovšem víc toho už portugalští střelci nestihli a po vyloučení Dioga Joty navíc v nastavení dohrávali o desíti.

Lepší start si Portugalci ani nemohli přát. Hned z prvního rohového kopu v podání Iuriho Medeirose se totiž prosadil hlavou Edgar Ie a o dvacet minut později přidal exkluzivní zásah Bruma. Portugalský křídelník převzal míč po chytré kolmici Rodriguese, zasekl si míč směrem ke středu hřiště a skvostnou křižnou ranou do horního růžku nedal brankáři Siskovskému sebemenší šanci zasáhnout. Zdálo se, že favorit si jde neomylně za vytyčeným cílem, ale pět minut před odchodem do kabin nabral portugalský plán první vážnou trhlinu, když si odražený míč vzal do správy Enis Bardhi a tvrdou přízemní ranou zpoza šestnáctky stanovil poločasové skóre 2:1.

Portugalci do druhé půle vtrhli obdobně jako do té první a pouhých dvanáct minut po změně stran si zaslouženě připsali třetí zásah, když utajený pas Medeirose do šestnáctky zužitkoval Podence, jenž bez přípravy vypálil do brankářova protipohybu. Zbytek druhé půle se nesl v duchu usilovného portugalského tlaku, který sice přinášel šance, ale ne vytoužený čtvrtý gól. Makedonci navíc ani s blížícím se závěrem nerezignovali na rychlé protiútoky a deset minut před koncem právě z jednoho takového zarazil hřebíček do portugalské rakve Kire Markovski po ideálně načasované přihrávce Elmase.

Nastavený čas ještě přinesl Brumův třetí gól na turnaji, přesto mohli být po zápase paradoxně spokojenější hráči Makedonie. Oba týmy se s šampionátem tímto atraktivním duelem loučí, a to se vztyčenou hlavou.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (358)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele