základní skupiny - skupina C, 2. kolo
21.06.2017 18:00 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Česko slaví, Donnarumma inkasoval třikrát!

Český tým obral o všechny tři body favorita z Itálie a díky skvělému závěru si připisuje nesmírně cenné tři body! Góly Čechů si mezi sebe rozdělili Trávník, Havlík a Lüftner.

Češi potřebovali tři body jako pohádkový král Já První sůl, ale problém měl představovat soupeř. Hvězdami nabitý výběr Italů, z nichž mnozí mají již nyní hodně vysokou cenovku. Češi se navíc oklepávali z prvního utkání proti Němcům, které prohráli. Italům se premiéra povedla mnohem víc.

Italský celek nastoupil opět s Donnarummou, Contim, Ruganim, Grassim, Pellegrinim, Berardim nebo Petagnou. Lvíčata vyběhla na trávník s Havlem, Simičem, Janktem, Haškem a samozřejmě v Itálii dobře známým Patrikem Schickem.

Italové hned od úvodu velmi dobře napadali a sami Čechům míč moc často nepůjčovali. Navíc využívali chyb v rozehrávce, jako třeba zaváhání Milana Havla, jehož malou domů musel brankář Zima řešit na poslední chvíli před Berardim. Brankáře Zimu navíc o chvíli později vystrašil Bernardeschi, kterého do šance vyslal Pellegrini.

První trochu vážnější šance Česka se zrodila po dvaceti minutách. Jankto našel centrem ze strany jen obranu Italů, která však nabídla balón Haškovi. Jeho rána byla pro brankáře Donnarummu varováním, na které mladík z AC Milán nedbal. Centr Holzera totiž v útoku Patrik Schick sklepl hlavou na Michala Trávníka. Ten využil podklouznutí obránce Ruganiho a skóroval - 1:0!

Berardiho odpověď z přímého kopu se mezi tři tyče nevešla, na druhé straně vychytal Schicka Donnarumma. Italové evidentně podcenili české barvy a z průběhu utkání byli hodně překvapení. Útočník Andrea Petagna po půlhodině hry nemířil přesně a nepovedlo se to ani Berardimu. Toho naopak skvěle vychytal Zima.

Ve druhé půli Italové museli zabrat a Lvíčata čekala hodně horká pětačtyřicetiminutovka. Azzurrini se museli spolehnout daleko víc na ofenzívu, o což se měl přičinit i Federico Chiesa. Mladý útočník se slavným příjmením se zpočátku do hry nedostával - o to se starali jiní. Contiho akce skončila ofsajdem a na pozoru se musel mít brankář Zima především po rychlé ráně Bernardeschiho.

Trenér Lavička mohl jen litovat toho, že jeho svěřenci až příliš často odevzdávali míče soupeři. A to i ve chvílích, kdy je Italové nevystavovali tlaku. Italská kombinace rovněž neměla klid, protože ofenzivnější čeští hráči se velmi dobře vraceli a vypomáhali rušit akce Bernardeschiho, Berardiho či Pellegriniho.

Po hodině hry poslal Trávník na trávník Petagnu a hned z toho byla práce pro brankáře Zimu. Míč si vzal na starost Domenico Berardi a brankář Zima musel bryskně reagovat! Ani ten už ale nemohl zachránit další akci, kterou vlastně Češi začali sami. Jakub Jankto ztratil na polovině hřiště míč, z čehož rezultoval krásný pas na Domenica Berardiho. Mladý útočník sice nejprve Zimu neprostřelil, jenže balon se k němu vrátil a hlavou už střelec Sassuola srovnal - 1:1.

Za tohoto stavu už Češi museli hrát na riziko, jak jsme mohli číst před zápasem. Remíza pro ně nic neřešila. Vrátit českým barvám vedení mohl téměř okamžitě právě Jakub Jankto, který si připravil míč na levou nohu a zakončil, jenže defenzíva Azzurrini míč odvrátila. Naopak Češi udělali další chybu vzadu a Petagna jen se štěstím přeloboval spolu se Zimou i bránu!

Do konce utkání zbývalo asi patnáct minut, když se Čechům povedla krásná a opět jednoduchá akce. Od Trávníka šel míč rychle ke střídajícímu Chorému. Mladý hráč nezmatkoval a posunul míč k nabíhajícímu Marku Havlíkovi, který krásnou a citlivou střelou poslal balón přesně k tyči! Brankář Gianluigi Donnarumma se natahoval marně a kapituloval!

To ale nebylo všechno, protože Donnarumma se vracel do brány ještě jednou! Italové určitě nečekali, asi stejně jako Češi, co předvede Michal Lüftner. Řízný stoper proběhl nejen středem hřiště, ale ještě dokázal narýsovat nádhernou ránu! Češi nakonec zvládli porazit favorita z Itálie a jejich šance žije!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1331)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele