základní skupiny - skupina A, 2. kolo
20.06.2015 18:00 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Češi smetli Srbsko 4:0, Kliment zazářil hattrickem

Reparát za nepovedený vstup do českého Eura jednadvacetiletých se vydařil na jedničku s hvězdičkou! Dovalilovův výběr byl suverénní, a to jak po výkonnostní, tak po výsledkové stránce. Srbové na lvíčata absolutně nestačili a zaslouženě odešli z Letné poražení v poměru 4:0. Hattrickovým hrdinou se stal útočník Jan Kliment.

Forvard FC Vysočina Jihlava debutoval v reprezentaci do jednadvaceti let teprve před dvěma týdny a už se zapsal mezi její legendy. Díky třem brankám v utkání proti Srbsku je Kliment teprve třetím hráčem historie Eura do 21 let, který vsítil hattrick.

Češi do utkání vstoupili jako uragán, především Václav Kadlec, který první zápas propásl vinou karetního trestu, srbské fotbalisty školil. Právě po jeho krásné průnikové přihrávce se k míči ve vápně dostal Hybš, jehož zpětný pas našel volného Jana Klimenta. Jihlavský útočník zakončil dokonale pod břevno a otevřel skóre.

Do desáté minuty to mohlo být dokonce o dva góly, po velké chybě Srbů uprostřed hřiště uháněl Kliment sám na bránu, druhou branku ale zásluhou skvělého zákroku gólmana Dmitroviće nepřidal; a po následné přihrávce na zadní tyč nedokázal zakončit do odkryté branky ani Skalák.

Svěřenci Jakuba Dovalila úvod zápasu naprosto ovládli, úžasný Kadlec si na hřišti dělal, co chtěl, po jeho agilním průniku propásl vhodný moment k zakončení Hybš. Útočník Sparty se k zakončení odhodlal až po čtvrthodině hry, kdy z hranice šestnáctky trefil břevno srbské brány.

Góly českého týmu v první půli obstarával výhradně Honza Kliment, jenž po dvaceti minutách zvýšil skóre už na 2:0. Nebývale aktivní Matěj Hybš opět předvedl jeden ze svých ofenzivních výpadů, Skálak tělem oklamal Spajiće; a přestože jeho střelu Dmitrović vyrazil, Kliment míč nasměroval tam, kam patří.

Václav Kadlec na hřišti bohužel nevydržel ani půl hodiny. Poté, co si zvrtnul kotník a musel střídat, se Srbové dostali více do hry a Češi se naopak museli soustředit také na bránění. Ještě předtím zachraňoval český tým už za hranicí pravidel Kalas, jehož zákrok coby posledního hráče rozhodčí naštěstí neposoudil jako nedovolený.

Tomáš Koubek poprvé zasahoval krátce před koncem poločasu a hned fantasticky. Djuričić poslal do vyložené šance Jojiće a ten, přestože byl pod tlakem, dokázal nebezpečně vystřelit. Ještě do přestávky ale naopak udržel Srby ve hře brankář Dmitrović, který po krásném pasu Klimenta vytrčil nohu přesně do dráhy Frýdkovy střely.

Čeští mladíci po obrátce viditelně zvolnili, mezi pětapadesátou a šedesátou minutou však srbský tým definitivně srazili do kolen. Nejprve hrdina Jan Kliment zkompletoval hattrick, když po úžasném Brabcově pasu proměnil samostatný nájezd; aby po chvíli už na 4:0 zvýšil Martin Frýdek, kterému obloučkem z pravé strany namazal Jiří Skalák.

Kliment dokonce sahal i po čtvrtém gólu, ale Petrákův pas už k zaokrouhlení skóre využít nedokázal - byť mu jeho záměr Dmitrović a Pantić překazili na hranici pravidel. Zmíněné zvolnění přišlo definitivně až v závěrečných dvaceti minutách, jelikož ale Srbové kromě pár technických fines nepředvedli vůbec nic, mohla naše juniorská ekipa útočit na pátý gól.

Únik střídajícího Masopusta i pokus Trávníka zblokovali obránci, Kadeřábek se ustřelil a Petráka vychytal Dmitrović - a tak se čeští fotbalisté rozloučili s nadšenou Letnou výsledkem 4:0. Tříbodový cíl byl splněn a v úterý si to svěřenci Jakuba Dovalila rozdají o postup s favorizovaným Německem.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1367)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele