základní skupiny - skupina B, 1. kolo
18.06.2015 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Angličtí mladíci vstoupili do Eura porážkou s Portugalskem

Portugalsko napodobilo švédské mladíky a možná lehce oproti předpokladům laické veřejnosti dokázali udolat Anglii 1:0. Kane a spol. sice svého soupeře přestříleli, buď však ztroskotali na své nepřesné mušce nebo na skvělém brankáři Josém Sá. Jižané byli lepší především pohybově a v mezihře. O jediný gól utkání se postaral Joao Maria.

Už po pěti minutách měli Angličané velké štěstí, když Esgaiův centr za přispění tečujícího Garbutta div nesrazil do branky Moore. Tehdy ještě Albion zachránil skvělým reflexivním zákrokem Butland. Abychom však mladíkům Three Lions jen nekřivdili, střelecky se rozhodně zpátky nedrželi.

Ward-Prowse však pálil těsně nad, napodobil ho i Lingard a jediný zákrok si Sá připsal po tvrdé ráně Redmonda. Portugalci měli velkou šanci ve třinácté minutě, kdy Bernardo Silva pronikl až k šestnáctce a z ideální pozice na kruhu prověřil Butlandovu pozornost.

Závěr prvního poločasu vyšel o poznání lépe Angličanům, především jejich nejzvučnější osobnosti Harrymu Kaneovi. Ten se po půlhodině hry odhodlal k parádní střele z dvaceti metrů, jíž Sá musel s vypětím si vyrazit. O chvíli později mířil útočník Tottenhamu těsně vedle. Podobně blízko byl v poslední minutě i Lingard, jenž po krásné akci Chalobaha kroutil míč na zadní tyč.

Anglie vstoupila v podobném stylu i do druhého dějství, prakticky ihned vyprášil Sáovy rukavice Redmond. Pět minut po změně stran se pak ke své královské disciplíně - standardní situaci - postavil James Ward-Prowse, který z ideální pozice pokračoval v nastoleném anglickém trendu a o pár centimetrů minul branku.

I Portugalci se po změně stran nejprve zastřelovali, v šestapadesáté minutě pokoušel štěstí levý bek Guerreiro, ale ani on síť nerozvlnil. To se podařilo až za dalších šedesát vteřin Joau Mariovi, který dorazil do odkryté Butlandovy brány míč, jenž předtím ve stoprocentní šanci poslal do tyčky Bernardo Silva - 0:1.

Svěřenci Garetha Southgatea se po obdržené brance nedokázali vzepnout k vyrovnání, vždyť první šanci si vytvořili až deset minut před koncem, kdy Kane střílel doprostřed branky. I kvůli tomu, že zraněný Berahino, který už s bolavým kolenem odletěl do Anglie, ne a ne naskočit na hřiště, mladíci Albionu už se v závěru na gól nezmohli. Přesto, tlak v posledních minutách alespoň za zmínku stojí.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (711)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele