play off - finále
18.06.2013 18:00 CET
2 : 4
(1:3)

Reportáž

Španělský expres smetl zakřiknuté Italy a s přehledem obhájil zlato

Očekávané se stalo skutečností: Španělé se dneškem řadí k anglickým, italským a nizozemských kolektivům, kterým se dříve povedlo obhájit triumf v rámci kategorie do 21 let! A stejně jako předloni u toho byl Thiago Alcântara v roli finálového střelce; leč tentokrát s poněkud fenomenálnější vizitkou...

Totiž když si španělský kapitán Thiago Alcântara v jednom z předzápasových rozhovorů pro sebe vysnil autorství zlaté branky, těžko sám mohl tušit, že ho nejenže vůbec dosáhne, ale že se navrch stane rekordmanem. Záložníkův dokonalý hattrick (hlava, levačka i pravačka) byl přeci tím vůbec prvním, který tento "bezodvetový" formát ME do 21 let pamatuje. A rodit se ostatně začal velmi brzy...

Nejlepší střelec turnaje Morata už v šesté minutě osvědčil předpokládaně velké sebevědomí, mazaně setřásl ze svých zad italského strážce a přesným centrem nechal skórovat nehlídaného Thiaga. Ten se takto prosadil již počtvrté na této úrovni, avšak své veřejné přání o vstřelení zlaté branky touto cestou zatím nenaplnil. O tom se všichni přítomní přesvědčili velmi záhy - hned v 10. minutě si Immobile zaběhl za obranu pro dalekonosný Donatiho pas, šikovně si ho nártem stáhl k zemi a lahodným lobem okamžitě vyrovnal.

Španělé následně odpověděli převrácenou gólovou kombinací, tentokrát s nedokonalou tečkou - nahrával Thiago (krásně kolmo za obranu) a zakončoval Morata, jak by to mělo být obvyklé; zároveň se ale také činil Bardi, jenž se nenechal nachytat mezi nohama. A Bardi byl pozorný i v dalších okamžicích, aby umně vyvažoval onen deficit, jaký Italové registrovali v poli: takto třeba v 19. minutě nenechal proplout za čáru drzou Kokeho patičku.

Španělé i přes vyrovnaný stav překypovali pohodou a všudypřítomným přehledem. Ten vyzařovalo hlavně duo Thiago-Isco, výjimečně ale také Koke, který takto ve 31. minutě vyzval k druhé trefě Thiaga. Španělský kapitán si na hrudníku zpracoval Kokeho přenesení, s radostí zkontroloval, kterak za ním malátně odpadává Caldirola, a s menšími obtížemi procedil balon za Bardiho záda.

Mezitím jednoznačně stála za zmínku báječná individuální akce Florenziho, jenž si přehodil Martineze a pak hnedka z první nechal vyniknout de Geu. Právě záložník AS Řím byl mimochodem střelecky nejaktivnějším Italem, což potvrdil ihned po obrátce svou nepřesnou ranou z otočky. Góly ale obstarávali už jenom Španělé. Třebaže ze hry železně troskotali ať už na vlastní mušce (Isco), nebo na Bardim (Tello), o vedení se už strachovat nikdy pořádně nemuseli.

A mohly za to dvě penalty. O tu první si trochu rozpačitě řeklo duo Tello-Donati, aby Thiago ranou doprostřed završil hattrick; tu druhou (nezpochybnitelnou, po Reginiho podkosení Montoyi) už po hodině hry netradiční kanonýr laskavě přenechal Iscovi, který vhodně navázal a Bardiho neomylně poslal na opačnou stranu, než kam sám mířil.

Italové už potom - celkem logicky - dohrávali spíše v odevzdaném duchu a ve zbytku zápasu za ně perfektním způsobem stihl promluvit akorát Borini, když po narážečce s Insignem s velkým přehledem zacílil při zemi k levé tyči de Geovy klece. Španělský brankář, jenž dneškem vyrovnal Deniův rekordní počet startů za španělskou jednadvacítku (27), ale těžko mohl takové kaňky pořádně litovat. Pár vteřin před koncem se možná ještě pobavil nad extempore jednoho exhibicionisty a pak už se na Teddy Stadium mohl starat jedině o bezproblémové oslavy svého druhého zlata z ME "21".

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (676)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele