základní skupiny - skupina B, 1. kolo
12.06.2011 18:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Češi zvládli úvodní test a porazili Ukrajinu 2:1

Česko si ve svém úvodním představení na mistrovství Evropy poradilo s Ukrajinou a po výsledku 2:1 jde do čela skupiny B. Po nezáživné první půli se naši zvedli a díky Dočkalovi šli do vedení 2:0, v závěru však polevili a k remíze nebylo daleko, zachránil nás až brankář Vaclík.

Oba týmy začaly hodně opatrně, první šance byla k vidění až ve třinácté minutě, kdy se na pravé straně prosadili Konopljanka a Butko, na jehož skvělý centr jen těsně nedosáhl ve vyložené pozici stojící Jarmolenko. V devatenácté minutě si na míč poprvé sáhl český brankář Vaclík, s dalekonosnou ranou Rakyckyho ale neměl problémy.

Ve dvacáté osmé minutě měl první český zásah na turnaji na kopačce Hořava, po přiklepnutí od Pekharta ale těsně minul levou tyč ukrajinské branky. Češi se lepšili každou minutou a s přibývajícím časem začali svého soupeře přehrávat, na Kovaříkův centr si naskočil Čelůstka, jenže přestřelil.

Pět minut před koncem obral Zozulja ve středu pole Suchého a Ukrajinci šli do přečíslení dva na jednoho, útočník s číslem deset na zádech ale zvolil nejhorší možné řešení, když opomenul nabíhajícího Jarmolenka, snažil se řešit situaci střelou a Mazuch naštěstí stačil míč zblokovat na roh.

Nic podstatného se již v prvním dějství nestalo, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu 0:0. Úvodní poločas nenabídl příliš mnoho vzrušení, hrál se opatrný fotbal a bezgólový stav přesně odpovídal ději na hřišti.

Do druhé půle jsme vstoupili ve velkém stylu, nejprve však střídající Morávek branku netrefil. Následně byl ale u další české ofenzivní akce, po které Čelůstka našel v pokutovém území Dočkala, který se s míček nijak nepáral, vypálil ho na branku a trefil se ideálně ke vzdálenější tyči.

Morávek byl u všeho, v padesáté šesté minutě našel Váchu, který přiklepl míč Dočkalovi a po jeho technické střele k levé tyči jsme vedli 2:0. Po hodině hry to mohlo být o tři branky, na rohový kop Dočkala si naskočil Čelůstka a jeho hlavičku do šibenice musel vyhlavičkovat až jeden z ukrajinských obránců. Naši soupeři byli evidentně zaskočeni dvěma rychlými zásahy českého vývěru, Vaclík snad v brance ani nemusel být.

Češi mírně polevili a přenechali Ukrajině iniciativu, zápas však měli neustále pod kontrolou. Tento stav však vydržel jen do osmdesáté osmé minuty, kdy Gecov zbytečně přišel o míč na vlastní polovině, ten se dostal až k Maksymu Bilyjovi, který se tváří v tvář Vaclíkovi nemýlil.

V první minutě nastavení mohli Ukrajinci vyrovnat, úplně sám na Vaclíka se řítil Zozulja, český brankář však vytáhl veledůležitý zákrok a samostatný nájezd ukrajinského útočníka zastavil. Bilyj byl při chuti, v devadesáté třetí minutě si zpracoval míč uvnitř pokutového území, jeho rána však naštěstí pro nás zamířila těsně mimo.

Česko tak nakonec zaslouženě porazilo Ukrajinu 2:1 a úspěšně vstoupilo do evropského šampionátu jednadvacetiletých.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (908)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele