základní skupiny - skupina B, 2. kolo
15.06.2011 18:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Češi nestačili na Španělsko, podlehli mu 0:2

Češi ve svém druhém představení na evropském šampionátu jednadvacítek nestačili ve Viborgu na skvělé Španělsko a po prohře 0:2 ho pustili do čela skupiny B. Oba góly vítězů vstřelil útočník Adrián Lopez.

První střelu zápasu měl na svědomí ve třetí minutě španělský levý bek Dídac Vila, jenže střílel slabší pravačkou, a tak vysoko přestřelil. V sedmé minutě odpověděl naprosto totožným způsobem Jan Lecjaks, který měl střelu na "forhend", ale i on přestřelil. Hned z protiútoku znovu zahrozili Španělé, Adrián chytře přenechal míč Matovi, jenž hledal uličkou Muniaina, skvěle zasáhl Suchý.

Po deseti minutách byla na stadionu ve Viborgu k vidění první velká příležitost utkání, Muniain skvěle našel místečko pro přihrávku na Andera, ten ještě hledal na zadní tyči Matu, jehož gólovou střelu vychytal Lecjaks a odvrátil míč do bezpečí. Češi se vůbec nedostávali do hry, naštěstí všechny nebezpečné centry Španělska bezpečně a sebevědomě sbíral Tomáš Vaclík.

Ve dvacáté sedmé minutě už šli Španělé do zaslouženého vedení, Thiago ve středu pole zakombinoval s Matou, ten ideálním pasem našel Adriána, který již sám před Vaclíkem nezaváhal. Hosté hráli fantasticky a hned za další dvě minuty mohli vést už o dvě branky, Muniain si na levé straně skvěle vyhověl s Dídacem, po jehož centru se ocitl úplně sám před Vaclíkem Mata, český brankář vytáhl úžasný zákrok.

Dvě minuty před přestávkou zůstal úplně nehlídaný na hranici šestnáctky aktivní Muniain, jeho technická rána ovšem minula levou šibenici. Z protiútoku poprvé zahrozil český tým, po pravé straně se na útočnou zteč vydal Čelůstka, Pekhartova střela z první však nakonec De Geu neohrozila.

Do kabin se tedy šlo za zaslouženého stavu 1:0 pro Španělsko, které úvodní dějství doslova opanovalo. Hned na úvod druhé půle našel znovu Mata ideální přihrávkou za naší obranou Adriána, ten si v pokutovém území pohrál s Mazuchem a bezpečně podruhé v utkání překonal Vaclíka.

Španělé působili sebevědomě, hráli si s námi jako kočka s myší. Další nebezpečí pro Vaclíka znamenala dalekonosná rána Thiaga, ten ale přestřelil. Češi se na delší dobu dostali k míči snad až v devětašedesáté minutě, Vácha ale ukvapenou střelou znovu jen odevzdal míč svěřencům kouče Luise Milly.

Patnáct minut před koncem vypálil z velké dálky střídající Parejo, míč se dostal až k za naší obranou stojícímu Botíovi, ten však ve vyložené pozici netrefil. O sto dvacet sekund později pálil z Mazuchova zákrytu znovu Parejo, nová posila Valencie ale přestřelila. Hned z další akce přišla další španělská možnost, Muniainovi ovšem sjel míč po kopačce, a tak tentokrát strážce české branky Vaclík nemusel zasahovat. Po nejlepšího hráče na hřišti, Ikera Muniaina, to byl poslední kontakt s míčem v utkání, na trávníku ho nahradil Diego Capel.

A když se neprosadil ani Herrera, vůbec poprvé vážně zahrozili Češi, na rohový kop Dočkala si naskočil Čelůstka, jeho hlavičku do protipohybu ale fantasticky vyškrábl David De Gea. Z následného dalšího rohu přišla druhá příležitost v jedné minutě, když tentokrát hlavičkoval Suchý těsně mimo.

Poslední šanci zápasu měl na svědomí střídající Libor Kozák, jeho zakončení hlavou po centru Dočkala však prostor mezi třemi tyčemi nenašlo. Češi tak naprosto zaslouženě podlehli Španělsku 0:2 a s postupem do semifinále ještě budou mít pořádné problémy. Španělsko jde naopak do čela skupiny B a přiblížilo se účasti mezi nejlepší čtveřicí turnaje.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (647)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele