play off - finále
14.05.2006 19:00 CET
2 : 2
3:5 pen.
(0:0, 1:1)
Stadión:
 

Reportáž

ČEŠI VE FINÁLE PROHRÁLI S RUSKEM

Čeští reprezentanti do 17 let skončili těsně pod vrcholem, v nervy drásajícím finále evropského šampionátu podlehli na penalty Rusku. Předtím už jednou utekli hrobníkovi z lopaty, prodloužení si gólem na 1:1 vynutili až v samém závěru nastavení.

Kouč českého týmu Jakub Dovalil poslal do boje stejný tým, který v semifinále vyřadil Španělsko, na lavičce tedy zůstal nejlepší střelec týmu Tomáš Necid, ten v semifinále nenastoupil kvůli kartám. Rusům chyběl vykartovaný Fomin, v útoku místo Korotajeva dostal příležitost Alexandr Prudnikov.

Češi byli pasováni do role favorita a tu se od začátku snažili naplňovat, svého soupeře přehrávali hlavně ve středu hřiště. Rusové se soustředili na obranu a rychlé brejky, nebezpečný byl zejména semifinálový hrdina Prudnikov. První, ale zároveň poslední větší šanci první půle měl Martin Zeman, jeho střelu s přímého kopu musel pěkným zákrokem likvidovat gólman Jevgenij Pomazan.

Druhý poločas byl o poznání zajímavější, a to především proto, že se Rusové brzy ujali vedení. Ve 46. minutě rychlý Prudnikov utekl dvěma obráncům a bez potíží obhodil gólmana Štěcha. Rusové začali bránit svůj náskok a Češi si vytvořili slušný tlak. Dvakrát to zdálky zkoušel Wojnar, poprvé však mířil mimo a pak jeho parádní ránu podobně parádním zákrokem zastavil Pomazan. V 68. minutě brankáře zastoupil jeden z obránců, z čáry odvrátil hlavičku Váchy.

Rusové hrozili z brejků, blízko druhé brance byli Gorbatěnko a Prudnikov, nebezpečnější však byly stále situace na druhé straně. Minutu před koncem měl vyrovnání na kopačce Vácha, do branky se snášel jeho tečovaný přímý kop, dalším skvělým zákrokem ale zakročil Pomazan. Už se zdálo, že je rozhodnuto a přišla poslední minuta nastavení. Do konce zbývaly vteřiny, když Zeman z rohového kopu posadil míč na hlavu Tomáše Pekharta a ten přesnou trefou vyrovnal.

I v prodloužení museli Češi dotahovat náskok soupeře, po pěti minutách hry Štěch neudržel Prudnikovovu bombu z 35 metrů a Marenič doklepl míč do sítě. Z vedení se však Rusové dlouho neradovali, už za čtyři minuty si totiž slabší chvilku vybral Pomazan, jemuž za záda proklouzla hlavička Tomáše Necida. Pro něj to byla pátá branka na turnaji, kterou se vyrovnal Španělu Krkičovi a Němci Fischerovi.

Druhá polovina prodloužení přinesla spíše boj s únavou a čekání na penalty. Závěrečnou loterii pak zvládli lépe Rusové, úspěšných bylo všech pět střelců, přestože brankář Štěch ve všech případech vystihl směr. Na naší straně zaváhal Petr Wojnar, s jeho špatně kopnutou penaltou ve druhé sérii si Pomazan poradil, a to se nakonec ukázalo jako rozhodující okamžik.

Rusko se tak raduje z nečekaného triumfu, rok bude evropským králem mladých fotbalistů. Češi byli velmi blízko fantastickému úspěchu, ale i stříbrné medaile jsou velkým překvapením. Vždyť i samotný postup na závěrečný turnaj byl považován za velký úspěch...

Autor: Petr Starý

Komentáře (9)

Přidat komentář
Marv

Česko vyhraje 1:0p.

Reagovat
smazaný uživatel

5:1 po poločase 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

taky si myslim

Reagovat
HOST*kamil

Strašně,strašně moc to klukům přeju, držím palce.

Reagovat
Shevchenko

0:0 poločas, 1:1 konec (4.minuta nastaveni: Pekhart), 2:2 první část prodloužení (Necid 5. gól) a teď probíha 2. část! Sakra to je drama!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak stříbro taky dobrý, na to, co se děje v našem fotbale to je zázrak. Pekhart už je odejit ( 20 - 25 mega + provize jestli přestoupí jinam taky neni k zahození, nejsme Chelsea... ), ale Necid musí dostat šanci v áčku...

Reagovat
HOST*

kurva Peťa nedal penaltu to je škoda

Reagovat
HOST*Dack

Dobre nevadi je to stejnak uspech aspon jde videt jeste mame dobrej fotbal v evrope!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale i tak je to nadmíru výbornej výsledek, Necid bude jednou dost dobrej... ale jaksi se mi zdá, že ne tak jako Krkič z ESP

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele