23. kolo
05.02.2017 21:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

AS Saint-Étienne - Olympique Lyon 2:0

Lyon minulé ligové zaváhání s Lille a vypadnutí z Coupe de France po porážce s Marseille nenapravil ani zdaleka. V Derby Rhonealpin na půdě svého úhlavního rivala St. Étienne selhal, prohrál tam už potřetí v řadě, na Stade Geoffroy-Guichard ani v tomto případě neskóroval, a navíc přišel zbytečně o dva vyloučené hráče v závěru.

Jeho současná čtvrtá pozice, která se zdála být ještě před pár týdny v bezpečí, má po tomto výsledku značně nestabilní základy. Jeho soupeř se totiž Les Gones přiblížil na rozdíl jednoho jediného bodu. Mizerně si hosté vedli především v první pětadvacetiminutovce, v níž inkasovali dvakrát, a odpověď najít nedokázali.

Podíváme-li se do daleké historie, bylo tomu poprvé od 12. září roku 1981, tedy přesně po 35 letech, 4 měsících a 25 dnech, kdy se St. Étienne prosadil střelecky dvakrát během úvodní půlhodiny utkání. Francouzská legenda, dnes už jednašedesátiletý Michel Platini, jenž dříve šéfoval UEFA, se tehdy jednou brankou podílel na hladkém vítězství 4:0.

Ačkoli tři body Les Verts zařídili svými trefami Kévin Monnet-Paquet a Romain Hamouma, svým výkonem si cenu muže utkání vysloužil kapitán Loïc Perrin. Jednatřicetiletý stoper dirigoval obrannou čtyřku se vší parádou, působil jistě, výrazně pomohl k udržení čistého konta a navrch přidal 82% úspěšných přihrávek.

Osmatřicetitisícový dav na tribunách viděl už od začátku strhující tempo. A na kolotoči, jaký roztočil ASSE a na nějž si hosté nechtěně koupili lístky, se letos Olympique zřejmě ještě nesvezl. Uběhlo jen devět minut, obránce Yanga M'Biwa mizerně rozehrál s Emanuelem Mammanou a Monnet-Paquet potrestal jejich chybu přesnou střelou.

Ve 22. minutě prohrával OL už o dvě branky. Během pár vteřin domácí přešli celou polovinu hřiště, Söderlundova dlouhá kolmice našla rozeběhnutého Hamoumu, který oběhnul snadno vyběhnuvšího brankáře Lopese a snadno zacílil do prázdné brány. Navýšit náskok mohl ještě z přímého kopu znovu Hamouma, ovšem zamířil jen vedle.

Hostující kouč Bruno Génésio věděl, že potřebuje ve druhém poločase něco změnit, a tak do hry místo Fekira poslal Ghezzala. Právě nový náhradník mohl hned ve 47. minutě snížit, výtečně si však s jeho pokusem z vápna poradil gólman Moulin. Na plac se dostal rovněž Valbuena místo Depaye, i jeho však v 71. minutě vychytal Moulin.

Frustrace Lyonu se naplno projevila ještě v nastavení. Nejprve si Ghezzal neuvědomil, že už jednu žlutou kartu má, a i přesto se pustil do konfliktu s Lemoinem, za což následně vyfasoval červenou kartu. Jen o pár chvil později byl Lemoine zasažen do kotníku hodně nevybíravě Tolissem. A ani s ním se sudí Chapron nemazal.

Autor: Patrik Sandev / ligue1.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele