3. kolo
23.08.2014 17:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

EA Guingamp - Olympique Marseille 0:1

Až ve třetím kole si ambiciózní Marseille připsalo první ligovou výhru, vypadá to však, že metody trenérského extremisty Marcela Bielsy konečně začínají zabírat. Výhra 1:0 nad Guingampem sice nevypadá bůhvíjak oslnivě, předvedená hra však už jasně naznačovala, na co se od Les Phocéens můžeme v blízké budoucnosti těšit..

Bielsa opět vyslal na hřiště experimentální sestavu se třemi obránci a naordinoval svým svěřencům hrát vysoký pressing - tak vysoký, že ačkoliv strategickým plánem domácích bylo všehovšudy bránit a vyrážet do brejků, většinu času se vůbec nedostali ke slovu. To jsou ostatně klasické atributy Argentincova herního stylu; už v předchozích dvou zápasech (3:3 s Bastií, 0:2 s Montpellierem) bylo Olympique chváleno za atraktivní fotbal, až dnes jej však dokázalo podpořit adekvátním výsledkem.

Abychom Guingampu úplně nekřivdili - v závěrečných 15 minutách dokázali svěřenci Jocelyna Gourvennece vyvinout poměrně solidní tlak, který vyústil ve tři dobré šance. Nejprve v 76. minutě musel Mandanda (skvěle) zasahovat proti Yatabarému, poté o dvě minuty později hlavičkoval ve stoprocentní gólovce mimo Moustapha Diallo, a krátce nato opřel Reynald Lemaitre svoji ránu z 20 metrů do břevna.

Prvních 75 minut se však hrálo na jednu branku - tu, kterou strážil Mamadou Samassa. Marseille získávalo míč nesmírně vysoko na hřišti a mohlo si tak dovolit drtit soupeře vlnou útoků, které mělo na starosti ofenzivní trio André-Pierre Gignac, Florian Thauvin a Dimitri Payet. Nejvíce vidět byl skvělý Thauvin, jehož excelentní práce s míčem a příkladný pohyb na hřišti vyústily v několik slibných šancí (7', 11', 22', 45+1'); Payet se oproti tomu soustředil na distribuci míčů z krajních prostor do vápna, kde číhal vždy připravený Gignac.

Mohutný forvard se málem zapsal na střeleckou listinu už po 20 minutách, kdy obešel Lionela Mathise a výbornou ránou z pětadvaceti metrů pořádně protáhl Samassu. O pět minut později pak hlavou minul branku doslova o pár centimetrů. Nakonec to byl nicméně právě on, kdo zajistil jedinou trefu zápasu - pouhých 15 sekund po změně stran. Po dalším výtečném Payetově pasu se ocitl nikým nehlídán u zadní tyče a svým typickým halfvolejem nedal Samassovi žádnou šanci.

Celkové skóre sice mohlo být o něco odvážnější, pro marseilleské je však v tuto chvíli nejdůležitější, že se přesvědčili, že trenérovy metody přináší nejen atraktivní fotbal, ale také výsledky. Jediným problémem je zranění Gignaca, který si v závěru utkání vymkl kotník; nemělo by však jít o nic vážného.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele