Liga národů UEFA - Liga národů 2018/2019

Liga B - skupina 1, 1. kolo
06.09.2018 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Češi podlehli Ukrajině, zlomily je góly v závěrech poločasů

Český tým neudržel vedení a v prvním zápase Ligy národů podlehl Ukrajině. Domácí sice do vedení poslal Schick, v téměř celém zbytku zápasu se však bránili útokům hostů. Ještě do přestávky vyrovnal Konopljanka a v závěru utkání rozhodl o výhře Ukrajiny Zinčenko.

Lodivod národního týmu Karel Jarolím již před utkáním avizoval, že záložní řadu může poskládat jen z hráčů pražské Slavie, což také nakonec učinil. Vedle středopolařů Součka, Sýkory a Hušbauera se do základní jedenáctky dostal ještě jeden slávista, levé křídlo Bořil. Na druhém kraji hřiště operoval Kadeřábek, stoperskou trojici pak tvořili Gebre Selassie, Kalas a Brabec. Branku soupeře měli ohrožovat především útočníci Schick a Krmenčík.

Legenda ukrajinské kopané a současný trenér reprezentace Andej Ševčenko neopomenul při skládání sestavy na hlavní hvězdy hostů, kterými jsou křídelníci Konopljanka s Jarmolenkem. Velká část hráčů ze základní jedenáctky působí na klubové úrovni v Šachtaru Doněck, mezi nimi i zkušený brankář Pjatov.

Zápas v Uherském Hradišti začal později kvůli výpadku proudu na tamním stadionu. Nervózní diváky však čtyři minuty po odloženém začátku utěšil Schick. Útočník AS Řím dostal na levé straně hodně prostoru a přes Kryvcova se dostal ke střele na bližší tyč, kterou zaskočil Pjatova - 1:0. Ukrajina následně mohla vyrovnat. Jaremčuk se dvakrát dostal k nebezpečné střele hlavou, ale ani v jednou případě nevystřelil mezi tři tyče.

Po deseti minutách se hosté dostali do rychlého protiútoku, který po Jarmolenkově přihrávce opět nepřesně zakončil Jaremčuk. Hru následně rozkouskovalo několik faulů. Dalším, kdo se za hosty snažil vyrovnat, byl ve 23. minutě Marlos, brankář Vaclík ale jeho ránu z dálky zneškodnil. Hráči ve žlutých dresech se poté na několik minut usadili na obranné polovině soupeře, ale nic ze svého tlaku nevytěžili.

Český tým se soustředil především na defenzivu. Obraně často vypomáhal Schick a na hrotu většinou neúspěšné souboje s ukrajinskými stopery sváděl Krmenčík. Hosté nebezpečně zahrozili čtyři minuty před přestávkou, kdy se Malinovskij ujal exekuce přímého kopu a střelou přes zeď zaměstnal Vaclíka, jenž se položil na zem a pokus záložníka Ukrajiny vyrazil. Na začátku nastavení si ale Marlos pohrál s českou obranou, přihrál Konopljankovi, jenž se přes Kadeřábka uvolnil ke střele k tyči, kterou vyrovnal skóre.

Již tak výrazně slávistickou sestavu posílil hned na začátku druhého poločasu další hráč sešívaných Zmrhal, jenž nahradil Krmenčíka. Nový muž na trávníku se brzy tlačil k zakončení po rohovém kopu, jeden ze soupeřů jej ale kopl do břicha, přesto sudí Taylor nezapískal. Čtyři minuty po změně stran utekl české obraně Matvijenko, předložil míč Konopljankovi, jenž však v dobré příležitosti netrefil bránu.

V 55. minutě zaměstnal Jarmolenko Vaclíka a český gólman měl co dělat, aby jeho střelu konečky prstů vyrazil alespoň na rohový kop. Na druhé straně se snažili odpovědět Hušbauer s Kadeřábkem. První jmenovaný našel obránce Hoffenheimu v pokutovém území, Kadeřábek ale zakončil nepřesně, navíc se nacházel v ofsajdu. Následně zkusil štěstí Bořil, jehož pokus vytěsnil Pjatov.

Ukrajincům se nadále dařilo kombinačně procházet českou obranou. Jednu z takových akcí zakončil těsně vedle Vaclíkovy tyče v 68. minutě nový muž na hřišti Zinčenko. Za dalších pět minut se ke střele dostal Konopljanka, proti které zasáhl Vaclík. Poté se Jaremčuk tlačil k dorážce, přičemž se dostal do kontaktu se strážcem české svatyně. Útočník hostů upadl, anglický rozhodčí ale penaltu nenařídil.

Vedení mohl na stranu domácích strhnout dvě minuty před koncem střídající Tecl, který po Kadeřábkově nabídce pálil z ostrého úhlu pouze do boční sítě. V nastavení Vaclík nejprve vyrazil ránu Cygankova a následně si poradil také s dorážkou Selezňova. Poté si však český brankář nerozuměl s Brabcem, centrovaný míč se od Bořila vrátil k Zinčenkovi, který střelou do odkryté brány rozhodl o výhře Ukrajiny.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1221)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele