základní skupiny - skupina G, 2. kolo
02.10.2018 21:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Římané nasázeli Plzni pět branek, Džeko dal opět hattrick

Plzeň duel v Římě vůbec nezvládla a především v obraně si vybrala slabší den. Výsledkem byly tři branky Edina Džeka, k nimž se přidaly také trefy Ündera s Kluivertem.

Plzeň se opět postavila římskému AS a tentokrát doufala, že výsledek minulého vzájemného klání v mnohém vylepší. Šance k tomu měla i na základě formy celkem solidní. Proměnit je ve skutečnost měli hráči jako Hrošovský, Zeman, Kovařík, Limberský nebo Krmenčík. Rušný večer měl před sebou brankář Matúš Kozáčik.

O jeho pozornost totiž usiloval známý útočník Edin Džeko, kterému se proti Plzni nebývale daří. Kromě něj na trávníku figurovali Nzonzi, Ünder, Kluivert, Fazio, Kolarov nebo hrdina posledního římského derby, Lorenzo Pellegrini. Římané zažívají nárůst formy, ale Plzeň pro ně chtěla být hodně tvrdým oříškem.

Jenže český celek inkasoval mnohem dřív, než by bylo záhodno. Ve třetí minutě dostal Edin Džeko krásnou nahrávku od Aleksandara Kolarova na hranu ofsajdu a obrana Plzně nereagovala. Džeko mohl z úhlu postupovat do vápna, načež volil střelu na zadní tyč. Na tu Kozáčik nedosáhl a Řím vedl!

Velkou šanci na srovnání měl Michael Krmenčík, kterého po skvělé akci našel na penaltě Jan Kovařík. Krmenčík ale z voleje pálil nad Olsenovu bránu! Ve 20. minutě Plzeň měla další velkou šanci. Hořava dostal míč do míst, kam si dobře naběhl Radim Řezník. Jeho hlavička ale mířila těsně vedle tyče!

Římané zvolili rozvážnější rozehrávku, ale stále v pohybu. Tu narušil až Cengiz Ünder, který si navedl míč na střelu a z pětadvaceti metrů krásně pálil. Jeho ránu však zastavilo břevno! Na tuhle ránu by Kozáčik neměl nárok. V další šanci spěchal Edin Džeko na bránu Plzně, ale stopku mu vystavil obránce Hubník.

O pár chvil později se k hlavičce uvnitř vápna dostal Edin Džeko, ale střelec první branky Římanů v letošní Lize mistrů mířil hlavou jen do náruče brankáře Kozáčika. Pět minut před koncem první půle Plzeň znovu zaspala v obraně. Krásný centr od Cengize Ündera si na hruď zpracoval Edin Džeko, u nějž Hejda nebyl včas. Džeko v těchto pozicích tradičně potvrzuje pověst kanonýra a dnešek nebyl výjimkou - 2:0.

Plzeň ještě v rámci prvé půle zachránil výtečný Matúš Kozáčik, který nohou vykopl zakončení Alessandra Florenziho. Po změně stran tempo hry trochu ustalo, což bylo způsobeno jednak vedením domácích a jednak nepřesností zakončení v plzeňském případě. Kovařík se přeci jen dostal k míči a rychle jej posílal do šestnáctky, kde jej dostal pod kontrolu Juan Jesus.

Edin Džeko byl pořád hrozbou pro obranu hostí a jen díky pozornosti Řezníka se v 56. minutě neprodral k zakončení. To se naopak povedlo Cengizovi Ünderovi. Mladého Turka vysunul do rozhozené obrany Plzně Leorenzo Pellegrini a Ünder si v náběhu poradil i s vybíhajícím brankářem Kozáčikem - 3:0.

Hráči Plzně před utkáním říkali, že nepřijeli jen bránit. A byla to pravda. V 73. minutě totiž na dlouhý pas dosáhl Cengiz Ünder, který z voleje zkoušel prostřelit brankáře Kozáčika. To se mu sice nepovedlo, ale z dorážky se o další branku postaral nositel slavného příjmení Justin Kluivert!

V další šanci se ocitl Federico Fazio, který po zajímavém přímém kopu sice vsítil branku, jenže z ofsajdu. Naopak naprosto v souladu s pravidly se trefil Edin Džeko, který po rohovém kopu od Florenziho završil hattrick a potupil českého zástupce pátým gólem.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (760)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele