základní skupiny - skupina F, 1. kolo
13.09.2017 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Šachtar překvapil Neapol a těsně ji porazil

Šachtaru se povedlo nejen sehrát s Neapolí rovnocennou partii, ale především na ni vyzrát její vlastní taktikou. Velmi dravý a divácky atraktivní výkon nakonec svěřencům trenéra Fonsecy vynesl tři body, o které se zasloužily góly Taisona s Ferreyrou.

Italská Neapol jela na Ukrajinu s jasným cílem vyhrát a předvést co možná nejlepší výkon. Nezaujatý divák se mohl těšit na hodně ofenzivní podívanou plnou dramatických momentů, protože přesně tímto stylem se oba celky vyznačují. Hostující celek dnes znovu nasadil Arkadiusze Milika, kterého podporovali Lorenzo Insigne s Josém Callejónem či Markem Hamšíkem. Před brankářem Reinou se pohybovali obránci Ghoulam, Albiol, Koulibaly a Hysaj.

O Šachtaru se nedalo mluvit úplně jako o domácím týmu, protože hrál v Charkově. Přesto měl v ochozech velkou podporu. A trenér Fonseca jim hodlal dopřát nezapomenutelnou noc. Proti zdatnému soupeři postavil to nejlepší, takže jsme se dočkali Pjatova, Srny, Freda, Marlose nebo Taisona s Bernardem. Roli středního útočníka v hodně technickém výběru hrál Facundo Ferreyra.

Jako obvykle byl pro hosty velkou hrozbou domácí kapitán Srna, jehož sprinty i centry jsou stále velkou zbraní Šachtaru. Větší šanci po jeho centru domácí na začátku neměli, ale postupem času se k této možnosti uchylovali stále častěji. Na opačné straně ohrozil bránu Pjatova Arek Milik, kterého vyslal do rozhozené obrany José Callejón. Polský střelec ale pálil jen do boční sítě.

Neapol volila postupnou rozehrávku s těžištěm ve středu pole, zatímco domácí hráči kombinovali velmi rychle a agresivně. Balon šel často z nohy na nohu po ose Stěpaněnko - Srna a Taison. Mladý Brazilec byl ostatně velkou hrozbou pro obranu Neapole, což dokázal v 15. minutě. Po krásné a rychlé souhře Srna našel u vápna Ferreyru, který patičkou jemně nahrál Taisonovi. Ten si obhodil soupeře a střelou k tyči překonal Pepeho Reinu - 1:0.

Partenopei se chvíli hledali a jejich souhra působila trochu těžkopádně. Vidět nebyly ani opory jako Hamšík, Insigne nebo Callejón. A když už ano, tak v tom negativním slova smyslu. Jako když Marek Hamšík poslal balon zpátky na Koulibalyho, který ale nestíhal a míče se chopil opět Taison. (Ne)stíhaný Koulibalym zamířil Reinovi mezi nohy, jenže zkušený Španěl se překonat nenechal!

Rychlé protiútoky se Šachtaru dařily velmi dobře, což s hráči jako Taison, Bernard nebo Marlos není překvapivé. Právě Bernard se stal adresátem nepřesné nahrávky kolegy Taisona, který dobře rozehraný protiútok dotahoval finální nahrávkou. Deset minut před koncem velmi atraktivní první půle se málem Partenopei dočkali vyrovnání, když centr od Ghoulama poslal domácí obránce Ordec jen těsně vedle tyče!

První půle rozhodně nezklamala a nabízela dynamickou podívanou, ale Neapol přeci jen trochu zaostávala. Obvyklými silnými stránkami Neapole se pyšnila spíše domácí ekipa. Těsně před odchodem do šaten to mohl změnit Lorenzo Insigne, který předvedl parádní techniku a vystřelil zpoza vápna, jenže brankář Pjatov využil hbitost i centimetry!

Neapol musela do druhé půle přidat, ale Šachtar se opravdu snažil jí to nedovolit. Tým kolem Taisona se Srnou dělal maximum, aby nenechal Neapol moc dlouho u míče. Naopak se domácímu celku povedlo ještě navýšit své vedení! Charkovem znělo jméno Brazilce Facunda Ferreyry, který si naskočil na centr od Stěpaněnka a hlavou poslal balon mimo dosah brankáře Reiny!

Neapol musela vrhnout všechny své síly do útoku, pokud chtěla nějaké body. Trochu zdramatizovat utkání mohl po hodině hry střídající Dries Mertens, který si počkal na přesný pas od Ghoulama. Brankáře Pjatova ale maličký Belgičan touto střelou nevylekal. To se povedlo až Arekovi Milikovi, který měl k dispozici pokutový kop! Taras Stěpaněnko ve vápně fauloval Mertense a polský kanonýr se nemýlil - 2:1.

Šachtar trochu znervózněl a jeho hráči pochopili, že rozhodnuto ještě zdaleka není. Proto museli přidat také vepředu, o což se dvakrát pokoušel Kovalenko. Jeho rána však Reinu nepřekvapila. To se na opačné straně nepovedlo ani Milikovi, který mohl na Ukrajině opět vstřelit dvě branky. Jenže centr od Allana poslal po vyběhnutí Pjatova jen nad bránu!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (86)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Assassin11

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
Houfi

1:3

Reagovat
KingMaster13

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
juveforever

0:0

Reagovat
Theft90

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
olis

https://www.youtube.com/watch?v=SPjP-1V3I0w

ked bude mat Sachtar podobne diery v obrane ako na videu tak by sme to mohli trestat ale urcite to nebude lahky zapas

Forza Napoli!

Reagovat
smazaný uživatel

Neapoli ta hra funguje skvele, hraci o sobe vedi a jsou sehrani... funguje to dopredu i do zadu... tip. 1:2

Reagovat
HullCity

A hráči Šachtaru sehraní nejsou,že?

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou

Reagovat
FuckT

10 zapasov po sebe vyhry, tak snad to vydrzi.

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
olis

Shakhtar Donetsk (4-2-3-1): Pyatov; Srna, Ordets, Rakitskiy, Ismaily; Stepanenko, Fred; Marlos, Bernard, Taison; Ferreyra

Napoli (4-3-3): Reina; Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam; Zielinski, Diawara, Hamsik; Callejon, Milik, Insigne

Forza Napoli!

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
mastakillah

Hamšík bohužel nejhorší na hřišti ... pokazí snad každou přihrávku

Reagovat
olis

vsetci boli otrasny ale ano on patril k tym horsim, napisat ze pokazi snad kazdu prihravku je ale poriadne prehnane...

Reagovat
FuckT

Ja pisem na Anglickom aj Spanielskom fore, a tento nazor tam nikto nemal. Vcera Hamsik tragedia v 1. polcase, ako kazdy, ptm v 2. polcase zahral tu chvilu Hamsik obstojne. Ale vcera sa toho moc vyberat takto selektivne neda, kazdy hral zle az na Mertensa... Insigne hnus, Hysaj nestihal, vsetko islo cez jeho stranu, rohy odporne az hnisave, Sarri to viac dojebat uz nemohol... A zacinam mat aj strach o jeho schopnost rozmyslat, sa vyjadril, ze bol kritizovany, ze rotoval malo a teraz zase, ze rotuje vela. On si vcera dal nejake tvrde drogy a zabudol, ze ako aj jedno tak aj druhe su zbytocne extremy? Logicky nerotovat vobec a rotovat 5 hracov, ani jedno z toho nie je dobre kurva.

Reagovat
olis

s Hamsikom viac-menej suhlasim, i ked v prvom polcase tam poslal do protiutoku supera a takmer bol z toho gol, v tom urobil tu nadstavbu smerom dolu uz aj tak nie najlepsieho vykonu.

Jedine co by som vcera vycital Sarrimu co sa tyka zostavy je nasadenie Zielinskeho spolu s Hamsikom, mal tam byt radsej Allan, inak Diawara podla mna spravne rozhodnutie(teraz to berem z pohladu pred zapasom a nie podla toho ako zapas dopadol) pretoze Jorginhovi nevysiel posledny zapas a Diawara sa nejavil ako nejake velke riziko, vzdy ked dostal sancu tak zahral dobre, Milik podla mna tiez ok ze dostal sancu, samozrejme druha vec je ze ju nevyuzil ale to samotne rozhodnutie bolo podla mna ok. Ja som mal z tej zostavy pred zapasom dobry pocit ale vsetci do jedneho na sa na to vysrali a zacali hrat tempom a sustredenim sa ako keby sme to mali dopredu vyhrate, podla mna je velka chyba sustredit sa na individuality ako to vela ludi robi, zlyhal cely tim, vsetci hraci, zle sa k tomu zapasu postavili od sameho zaciatku a to bol najvacsi problem podla mna. Inak ta rotacia nebola taka velka ved dokopy 3 zmeny, podla mna tak akurat, Sarri hento povedal len preto ze novinari vkuse pisu inak tak to bolo podla mna skor tak pousmiatie sa nad tym

Reagovat
FuckT

Minuly zapas hral Chiriches, takze 4 zmeny. A tiez, Milik nech si zahra proti Beneneviemcotojezapicovinu a nie v CHL, to je preda primitivne, teraz ideme akoze zbierat body proti MC s Guardiolom? Seems legit. Hamsik a Zielinski spolu v takomto zapase, to nebudem ani rozoberat radsej, chcem si udrzat jedlo v zaludku.

Reagovat
olis

no dobre ale Chiriches nedohral ani prvy polcas.... a co sa tyka toho "Beneneviemcotojezapicovinu" tak aby sme neboli prekvapeny ked to proti nim nepojde hladko aj s Mertensom

taktiez nemozme vediet ako by vypadal zapas keby hral Mertens od zaciatku, je ine nabehnut tam ako striedajuci hrac a ine hrat od zaciatku, napriklad ten zapas proti Bologni nebol ani z jeho strany idealny

Reagovat
mastakillah

vypadalo by to jinak. Je o dost pohyblivější než Milik a dá se říct, že na něj všichni tak nějak spoléhají, že něco vymyslí. Což od milika až tak čekat nejde. Pevně věřím tomu, že by si s těma stoperama Šachtaru pohrál ...

Reagovat
FuckT

Reagovat
olis

vypadat by to vypadalo urcite inak pretoze su to uplne iny hraci ale nevieme ci by to vysledkovodopadlo inak, taktiez si treba vsimnut ze ked hrame s Milikom tak medzera medzi nim a zalohou je ovela vacsia ako ked hra Mertens co je pre mna uplne nepochopitelne. Dries ked sa dostane k lopte tak ju vacsinou hned ma komu prihrat, ked sa k nej dostane Milik tak pri sebe kolko krat nemal nikoho komu by ju mohol prihrat, potom vypada este neschopnejsi ako naozaj je

Reagovat
mastakillah

Reagovat
mastakillah

Podle mě teda s Jorginhem hrajeme lépe, jak s Diawarou v sestavě

Reagovat
olis

Jorginho je lepsi v kontrolovani hry ale Diawara je na tom zase lepsie co sa tyka sily v osobnych subojoch, tiez mam radsej Jorginha co sa tyka hernych vlastnosti ale s Diawarom nemam najmensi problem, zatial takmer nikdy nesklamal

Reagovat
FuckT

Dnes tam ale mal byt Jorginho, mali sme mat zapas pod kontrolou a aj sme sa o to pokusali, ale bez Jorginha nam to zatial az tak nejde. Cele jadro toho problemu je v tom, ze Sarri setril na Bene...

Reagovat
olis

ano, videli sme ako sme mali zapas proti Bologni a Atalante pod kontrolou ked hral Jorginho

Reagovat
FuckT

Ani jeden z tychto 2 timov si s nami nerobil co len chcel, ako to bolo vcera. Vcera sme vyhoreli a mohli sme prehrat aj horsim vysledkom, proti Bologni a Atalante to vyzeralo zle, ale ani zdaleka nie az tak zle ako vcera, a to Atalanta je porovnatelna so Sachtarom.

Reagovat
olis

no podla mna to proti Atalante vypadalo prvy polcas este horsie ako teraz proti Sachtaru ale to je uplne jedno nakoniec, proti vsetkym trom sme mali zahrat ovela lepsie

ja vidim problem niekde uplne inde ale v tom sa jednoducho nezhodneme

Reagovat
mastakillah

Reagovat
mastakillah

myslím v dlouhodobějším hledisku

Reagovat
mastakillah

po včerejšku opravdu ne ... tuto sezónu je to od něj zatím bída a včera to byl jeho úplně nějhorší zápas ... Proti Beneventu by měl místo něj hrát Rog, ať odpočine a dá se nějak dokupy. Na takové výkony od něj zvyklí opravdu nejsme

Reagovat
olis

tak vzhladom na to ze zo 46 prihravok mal 41 uspesnych je tvrdenie "pokazí snad každou přihrávku" jednoducho prehnane

Reagovat
mastakillah

To jis vzal kde tady to info? Jednou to namazal Fereirovi primo do běhu, tak že šel sám na bránu... což teda bylo úplně mimo a těch nepřesností a ztracených balónů jsem teda včera u něj viděl víc ...

Reagovat
olis

https://www.whoscored.com/Matches/1238339/Live/Europe-UEFA-Champions-League-2017-2018-Shakhtar-Donetsk-Napoli

na strankach uefy ma tiez udaj 90% uspesnost prihravok, ja tym nechcem povedat ze hral dobre, len to tvoje tvrdenie mi pride prehnane to je vsetko

Reagovat
mastakillah

no možná to moje tvrzení zkresluje to, že jsem si vybavil fakt ty fatalní ztráty či špatné přihrávky .. které byly nejméně tři a pak už se vezl .. nejsem na takové výkony od něj zvyklý :-/

Reagovat
FuckT

Ja nehovorim, ze nemas pravdu, ale napr. v Nice nahral na gol. Zatial tuto sezonu je to dost tragedia od viacerych hracov, Hamsik aj Insigne by obaja potrebovali okusit lavicku, Hysaj ani nehovorim, ten bol tragicky vzadu aj vpredu. Milika nekomentujem, Callejona radsej tiez nie.

Reagovat
Pipo123

Neapol a rohy, to je dlhodobo tragedia

Reagovat
Hephaestus

Waxtap

Reagovat
HullCity

Výborně Šachtar!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Alberto Aquilani

Sme jediní z ITA, ktorí držíme vlajku

Reagovat
Alberto Aquilani

olis, žiješ?

Reagovat
olis

zijem, zijem

Reagovat
olis

trapas, hanba, otras - odtialto mal by aspon bod, teraz sme si postup poriadne skomplikovali a ked budu v dalsich zapasoch rovnake vykony tak nad postupom netreba ani premyslat lebo bude uplne nerealny

Reagovat
Largo

Reagovat
Pipo123

Neapol katastrofa, 75 minút si nevedeli prihrať, Koulibaly v každom súboji neskoro a neustále fauloval, záloha neexistovala, čo ma ale najviac štvalo bolo ako hral Callejon, ten neposlal ani jeden center, všetko niekde do prdele. Tak isto Reina nepodržal

Reagovat
Largo

Přesně no, bohužel.

Reagovat
Pipo123

Zabudol som dodať že najhorší bol Sarri, myslím že táto prehra ide na jeho hlavu, domáci tréner výborne využil slabé miesta Neapolu.

Reagovat
FuckT

Tak ale vies, on bud nerotuje vobec, alebo takmer vsetkych, a ptm este ma tu drzost povedat, ze by ho ludia za to nemali kritizovat, podla neho je to uplne v poriadku. On asi ked ma osemposchodovy barak a ma vystupit na 4 tak chudak nevie ako na to a stale je na 7,8 alebo 1,2 a nikdy na tu stvorku chudak nedorazi.

Reagovat
alcantara

Strasny rozdiel s Mertensom a bez Mertensa. Typek robi celu ofenzivu Napoli, bez neho by sa do sestnastky nedostali doteraz. Hamso momentalne patri na lavicku, zial.

Reagovat
mastakillah

Reagovat
olis

ofenziva s Mertensom je lepsia to je jasne ale "Typek robi celu ofenzivu Napoli, bez neho by sa do sestnastky nedostali doteraz." je strasne prehnane

Reagovat
alcantara

O vcerajsku to plati. Nemyslel som to obecne.

Reagovat
olis

tak vzhladom na to ze najvacsiu sancu tam vypracoval asi Diawara pre Callejona a Insigne pre Milika tak mi to uplne nesedi ani na vcerajsok

Reagovat
FuckT

Zabudas na Hamsika pre Insigneho, keby tam nebol ten neschopny dwarf tak je to mozno aj gol. Alebo stacilo by, keby tam bol schopny dwarf Mertens a mozno by to tiez bol gol.

Reagovat
olis

to bola tiez dobra akcia, spominal som iba tie kde sa dostal hrac do zakoncenia

Reagovat
FuckT

Mozno to je prehnane, ale bohuzial mam taky pocit, ze to spravanie voci Zapatovi sa nam teraz vyplaca, a to ten Milik nebol vobec lacny.

Reagovat
FuckT

To aj Insigne... Je to tazke takto hodnotit, napr. v poslednom zapase sa hovorilo, ze musel prist Zielinski aby padli 3 goly, dnes musel odist aj spolu s Hamsikom aby padol 1. Football isn't as simple as saying this one should suck a dick and the other one should scratch a nut. Aj ked po vcerajsku mam taky pocit, ze naozaj kazdy kokot by mohol byt futbalovy trener...

Reagovat
olis

Callejon tam nie je na centrovanie, ved to nikdy nerobil ani robit nebude, na to je tam Insigne, Callejonova sila je inde a to hlavne tom nabehu za obranu co sa mu aj dnes podarilo, bohuzial sancu nepremenil. Dnes bol najvacsi problem ze hraci nemakali, ja som cakal ze sa hecnu a zahraju takmer dokonale s plnom nasadeni a oni si tam vybehli ako keby ideme hrat proti spodnemu klubu z ligy, keby som mal niekoho z ofenzivy kritizovat tak by to bol Milik, ale dnes to bolo o celkovej nedostatocnej snahe vsetkych hracov, okrem Mertensa si tam nikto nezasluzi pochvalu

Reagovat
FuckT

Suhlas takmer so vsetkym az na to, ze sme sa nesnazili. To je hlupost, nasi hraci do toho dali vsetko, ale bohuzial dnes to Sarri prehral na plnej ciare, ci uz co sa strukturalnej alebo taktickej stranky tyka, jednoducho ani to dobre nezlozil co sa zostavy tyka a ani to dobre nenastavil...

Reagovat
DelPiero137

Koulibaly je otrasny v medzinarodnom meritku. To je ako Benatia u nas. Preco sa ti kouci zo SA tak tvrdohlavo drzia tychto tragedov....

Celkovo SA velmi slabucka v LM zatial.

Reagovat
olis

Reagovat
Vtáky cez tepláky

A teraz otázka, podrží SA kluby v EL?

Reagovat
DelPiero137

Radsej v to nedufam, vzdy ked mam pocit ze sa kluby posunuli tak pride krute vytriezvenie.

Reagovat
Vtáky cez tepláky

Taký pocit som mal pred začiatkom skupinovej fázy LM. Toto je rozdiel medzi fanúšikmi SA a PL. Fanúšik PL by povedal, že ako je to možné, keď PL je najlepšia liga na svete a potom by sa uspokojil, že kluby na LM serú.

Reagovat
Pettirosso

to je typický pro ITA týmy. V lize kralují, všechni jim šlape, mají vysoký sebevědomí a jen co přijde Evropa, tak se zeserou a každej hraje totální dno. Čekám to stejný dneska v EL

Reagovat
Pipo123

Lenze v EL sa bude setrit, take Lazio ma dat 8 hracov lavicky, v LM idu vsetci na plno a stejne je to nuda, aspon ze AS prekvapilo

Reagovat
olis

ale napriklad u vas ci AS je strata bodov akceptovatelna pretoze ste hrali proti kvalitnym timom ktore dojdu takmer vzdy daleko v LM, nas rozbil tim z Ukrajiny pricom to v talianskych mediach vypadalo posledne dni tak ze vyhrame vdaka kvalite a lepsej lige aj 3:0, pisalo sa ze Sachtar hra v slabej lige a doplatia na to, pisalo ze maju slabu obranu, dopadlo to presne naopak

Reagovat
Pipo123

To je tá talianska nadradenosť a ich sebavedomie, Sachtar nemá slabú obranu, to skôr 15 teamov Serie A má slabú obranu

Reagovat
DelPiero137

SA posledne obdobie posiluje hlavne utok, ale obrana je slabsia a slabsia na ihrisku.

Reagovat
Vtáky cez tepláky

Talianske catenacio s pred 20 rokov už neplatí? mám pocit, že niektorí ľudia zaspali dobu.

Reagovat
Pettirosso

Sachtar hraje v LM a EL pravidlně skvěle už řadu let. Umí to, mají na to mentalitu a herní styl. To, že hrají slabší ligu v Evropě, jak vidíš, moc nehraje roli.

A to, že jsme hráli s kvalitním soupeřem je výmluva. Finalista LM dostane 3:0 hned první zápas. To je prostě neomluvitelné. AS mělo jediný štěstí, že ty kopyta z Atlética neuměli proměnit ani jednu ze 100 tutovek..jinak to mohla být stejná ostuda jako u Juve.

Něco se musí změnit, musí se vrátit 90 léta a milénuim, kdy se z Evropských pohárů ITA týmy neposrávali.

Reagovat
Pettirosso

tak to pro dnešek zabralo

Reagovat
Stiksxx

Ty vole, proč nehraje Mertens v základu?

Reagovat
FuckT

A nie je to predsa jasne? Sarri ho setri na Benevento.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele