semifinále - odvety
01.05.2018 20:45 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Real uhájil náskok z Mnichova a je znovu ve finále

Odveta semifinále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a mnichovským Bayernem nabídla drama od počátku do konce. Bavorský celek sahal po umazání jednobrankového manka z prvního zápasu, ovšem znovu jej srazily vlastní hrubé chyby, které zapříčinily dva inkasované góly a vypadnutí po remíze 2:2. Nečekaným hrdinou Realu se stal Karim Benzema, autor obou branek.

Zprvu se zdálo, že Real se ze čtvrtfinálové odvety s Juventusem vůbec nepoučil, neboť inkasoval již v třetí minutě. Hlavním viníkem byl v dané situaci Sergio Ramos, jenž místo odpálení Müllerova centru do bezpečí pouze promáchl a připravil tak ideální palebnou pozici Joshuovi Kimmichovi, pro nějž už nebyl problém stejně jako v prvním semifinále otevřít skóre.

Odpověď Realu na sebe ovšem nenechala dlouho čekat. Domácí okamžitě přišpendlili soupeře k vlastní šestnáctce a hned v jedenácté minutě dokázali srovnat, a to opět po centru od postranní čáry s pomocí chyby bránícího hráče. Na zadní tyči se po Marcelově pasu nestihl zorientovat David Alaba, čehož beze zbytku využil Karim Benzema a chladnokrevně poslal míč hlavou do odkryté branky. Pro Bayern se ale s Benzemovým vyrovnáním nic moc neměnilo, neboť k postupu tak jako tak potřeboval skórovat přinejmenším dvakrát.

Také ve zbytku první půle se diváci na stadionu Santiaga Bérnabeua ani v nejmenším nenudili, neboť oba týmy se nadále hnaly kupředu za dalšími góly. S postupem času měl ale o trochu více ze hry Bayern, který měl blízko k opětovnému vedení po půlhodině hry. Na přímočarý výlet z obrany se vydal Mats Hummels a nastalé přečíslení korunoval výtečnou kolmicí na Roberta Lewandowského. Ránu polského forvarda zvládl zneškodnit brankář Navas, ale hráči Bayernu byli nejblíže i odraženému míči a na Jamese Rodrígueze z hranice malého vápna zívala prázdná brána. Někdejší hráč Realu však skákající míč netrefil dobře a k úlevě domácích příznivců přestřelil.

Úvod druhé půle byl šokující. Stejně jako v Mnichově se Bayern po změně stran nevyvaroval nebývalého selhání v rozehrávce a daroval Realu opět snadný obrat skóre na 2:1. Tentokráte se tak stalo již v 46. minutě, kdy Tolissovu nešikovnou zpětnou přihrávku brankář Ulreich groteskně minul a Karim Benzema tak mohl vstřelit jeden z nejsnadnějších gólů kariéry.

Už tak ofenzivně rozestavení hosté museli nutně k postupu přidat dvě branky a ještě více riskovali, čehož Real aktivně využíval k rychlým protiútokům. Hned několikrát měl na noze pojištění finálové účasti Cristiano Ronaldo, ale buďto na poslední chvíli stihla zasáhnout obrana Bayernu, anebo nejlepší střelec Realu v koncovce selhal. Místo toho tak bylo v Madridu zaděláno na pořádné drama, neboť domácí obrana trestuhodně neuhlídala Jamese Rodrígueze jak při první střele po centru Süleho, tak následné dorážce, která prošla bezmocnému Navasovi mezi nohama, a bylo opět srovnáno.

Závěr utkání byl v podání Realu značně nervózní, neboť nebezpečné útoky k Ulreichově bráně ustaly a Keylor Navas musel předvést svou mrštnost obzvláště proti ráně Tolissa z bezprostřední blízkosti. Když se pak nic neurodilo ani z finálního tlaku během dlouhého takřka šestiminutového nastavení, mohlo se domácí publikum spolu s hráči v bílých dresech úlevně radovat z třetí účasti ve finále milionářské soutěže za sebou.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2257)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele