osmifinále - odvety
06.03.2018 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Real Madrid vyloupil Paříž a postupuje

Real Madrid si poradil s domácím Paris Saint-Germain i v druhém vzájemném utkání a postupuje dál. Pařížané smutní i kvůli početnímu oslabení či nešťastným brankám, ale pravdou je, že jejich výkon dnes na Real absolutně nestačil.

Bitva gigantů v Parku princů měla jasně ukázat, zda domácí Paris Saint-Germain dokáže konečně zabrat a zařadit se mezi favority na titul, nebo zda se Francouzi nadále budou potýkat s problémem proti lídrům. Trenér Unai Emery se musel obejít bez Neymara, ale použít mohl další hvězdy. Na trávníku se představili Alves, Silva, Marquinhos, Verratti, Rabiot, Di María, Cavani nebo Mbappé.

Real dnes slavil zajímavé výročí, protože právě dnes uplynulo 116 let od doby, kdy byl královský celek založen. Trenér Zidane se v případě delších neúspěchů neustále ocitá pod tlakem, ale právě v Lize mistrů jeho celek září. Dnes k tomu měl pomáhat Cristiano Ronaldo, ale vedle něj také Casemiro, Ramos, Carvajal, Vázquez nebo Benzema.

Právě francouzský útočník se v začátku utkání ocital poměrně často u míče, ačkoli byl trochu utopený u čáry. Rohový kop Lucase Vázqueze se snesl jen do míst, kde kralovalo duo domácích stoperů, jištěné ještě mladým brankářem Aréolou. Toho pořádně vylekal obránce Sergio Ramos, který si naběhl na centr do vápna a z voleje jej namířil do Aréoly! Následná dorážka Varaneho už postrádala volnou cestu do sítě.

Útočný trojzubec Pařížanů se příliš často k pokutovému území soupeře nedostával a pokud ano, obránci Realu Madrid si jej všímali velmi pečlivě. Dobře věděli, jak málo stačí Cavanimu; s Di Maríou měli vlastní zkušenosti z dob, kdy rychlý Argentinec působil v Madridu. Deset minut před koncem první půle vykouzlil nádherný pas Marcelo a po straně pádil Karim Benzema. Proti jeho zakončení z úhlu však skvěle vyběhl Aréola!

Mateo Kovačić, který byl pro mnohé překvapením v základní sestavě, odváděl velmi dobrou práci při zahušťování středu pole a napadání. První půle skončila bez branek a především domácí museli v kabině hodně přemýšlet nad svým výkonem. Real si zatím mohl vychutnávat nulu v kolonce inkasovaných branek, která ho posouvala dál.

První poločas se zkrátka odbýval v poměrně očekávaném scénáři. Real dál zkušeně kráčel za postupem a cestu k němu si navíc zjednodušil. Po chybě na polovině hřiště totiž Real podnikl rychlý protiútok, Asensio poslal balon na Lucase Vázqueze a zkušený Španěl našel na zadní tyči Cristiana Ronalda. Portugalské eso se v mlžném oparu pověsilo do vzduchu a skórovalo přes padajícího Aréolu - 1:0.

Od té doby se sny PSG začínaly rozplývat a jejich touha postoupit ochladla poměrně viditelně také na hrací ploše. Trenér Unai Emery sice na nepříznivý výsledek reagoval nasazením ofenzivního esa Javiera Pastoreho, ale ani on nedokázal elegantně překonat dobře pracující blok Realu. Tomu se navíc ulevilo ještě víc, když po neodpískaném faulu na svou osobu dostal druhou žlutou kartu bojující Marco Verratti!

Mladý Ital tím oslabil svůj celek, i když vehementně nesouhlasil. To byla samozřejmě voda na mlýn Realu, který málem navýšil své vedení. Po rychlé kombinaci našel ve vápně domácích Benzema volného Asensia, který ale pálil z první jen do tyče! Mnohem přesnější byl na opačné straně Edinson Cavani.

I když v jeho případě se jednalo mnohem více o štěstí, neboť centr vrátil do vápna Pastore a od nohy Casemira se balon odrazil do Edinsona Cavaniho. Zkušený matador vstřelil nadějný gól, který ale z hlediska postupu sám nic neznamenal.

Definitivní podobu zmaru PSG dodal v podstatě vlastní gól, kterým Real Madrid odskočil na rozdíl jedné branky. Ačkoli to vypadalo, že útok Realu se neujme, balon se dostal ve vápně číhajícímu Ronaldovi a ten jej posunul do druhé vlny. Pálící Casemiro mířil do obránce Marquinhose, ale od něj se balon odrazil za záda bezmocného Aréoly!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1096)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele