osmifinále - 1. zápasy
13.02.2018 20:45 CET
2 : 2
(2:1)

Reportáž

Tottenham dal v Turíně dva góly a veze domů remízu

Juventus si doma pořádně zkomplikoval cestu za postupem, ačkoli to tak v začátku utkání vůbec nevypadalo. Stará dáma vedla po deseti minutách o dvě branky, jenže lépe hrající Tottenham dokázal nakonec srovnat.

Harry Kane, nebo Gonzalo Higuaín? Také tuhle otázku dostal na tiskové konferenci domácí trenér Massimiliano Allegri. V hlavě měl jasno - argentinského střelce postavil do středu útoku a obklopil jej Douglasem Costou, Federicem Bernardeschim nebo Mariem Mandžukićem. Absenci Matuidiho s Dybalou vyřešil mimo jiné změnou rozestavení a vsadil na formaci 4-2-3-1.

Anglický celek s manažerem, který se pyšní právě italskými kořeny, nastoupil s hodně ofenzivními sklony. Do hry se od začátku podívali Lamela, Eriksen nebo Alli, přičemž veškeré myšlenky na vstřelení branky posilovalo jméno Harryho Kanea. Pod zkušeným dozorem německého arbitra Felixe Brycha bylo vše připraveno pro maximální požitek.

A především domácí fanoušci jej zažili téměř okamžitě. Gonzalo Higuaín si naběhl do díry v obraně Tottenhamu, zpracoval si zkušeně balon a propálil brankáře Huga Llorise! A to už ve třetí minutě, takže se chvíle v Turíně staly pro hosty mnohem náročnějšími.

Po tak brilantním startu do utkání se Stará dáma trochu uklidnila, ale jen naoko. Nenápadný a zprvu přetažený centr do vápna totiž zaznamenal Federico Bernardeschi, který se přiřítil z boku k Daviesovi. Ten jej neviděl a při snaze odkopnout balon fauloval. Sudí Brych si nechal chvíli na rozmyšlenou a ukázal na penaltu! K ní se postavil Gonzalo Higuaín a v 9. minutě navýšil vedení Bianconeri!

To byla ledová sprcha pro hosty, kteří počítali spíše s úmornou taktikou. Ani Spurs se ale neostýchali a po chvíli se začali osmělovat. První obrovskou šanci spálil ve 26. minutě Harry Kane, jenž si našel nadýchaný centr od Eriksena. Angličanovu hlavičku však parádně vyrazil legendární brankář Buffon!

Na opačné straně se Juventusu podařilo sehrát perfektní kontr, který zakončoval po krátké kombinaci s Pjanićem Higuaín. Zkušený Argentinec ale tentokrát mířil těsně vedle. A o chvíli později se hosté dočkali naděje. Dele Alli vysunul parádní kolmicí nabíhajícího Harryho Kanea, který kličkou obešel Buffona a poslal míč do prázdné brány - 2:1.

Kontaktní branka Tottenhamu hodně prospěla a jeho výlety do míst kolem vápna Staré dámy se prodlužovaly. Byl to ale opět domácí tým, který ukázal nesmírnou zkušenost. Po delší chvíli bránění utekl Aurierovi Douglas Costa, dostal se do vápna a tam se svým protějškem nechal faulovat. Juventus měl obrovskou šanci na zvýšení náskoku, jenže Gonzalo Higuaín napálil z nařízené penalty jen břevno!

A to byla dost možná klíčová chvíle utkání. Po změně stran se oba soupeři snažili převzít kontrolu nad utkáním pomocí bitvy ve středu pole. Přibývalo poměrně dost faulů, což sudí Brych kontroloval žlutými kartami. Tempo hry ale postupně upadalo a především ze strany domácích to vypadalo, že se spokojí s vedením o jednu branku.

Druhá půle zůstávala trochu za očekáváním, ale náboj jí dala standardní situace. Na svědomí ji měl Christian Eriksen, který dostal šanci kopat přímý volný kop z velmi dobré vzdálenosti. Ačkoli si brankář Gianluigi Buffon postavil zeď, mladý Dán ji dokázal prostřelit a srovnal na 2:2!

Dát Juventusu na jeho půdě dvě branky, to už je nějaký počin. Tottenham se ale nehodlal spokojit ani s remízou a dál válcoval domácího soka. Neustále aktivně napadal a působil mnohem sebevědoměji. Nakonec mu to stačilo na cennou remízu.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1452)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele