osmifinále - 1. zápasy
13.02.2018 20:45 CET
0 : 4
(0:3)

Reportáž

Manchester potvrdil roli favorita a deklasoval Basilej čtyřmi góly

Žádné překvapení se ve Švýcarsku nekonalo. Manchester City zcela suverénně ovládl první zápas proti domácí Basileji a po vítězství 4:0 je již více než jednou nohou ve čtvrtfinále. Svěřenci Pepa Guardioly se prosadili hned třikrát na začátku první půle a zbytek střetnutí si již s takřka 70% držením míče pohlídali až do konce. Basilejští sice měli hned několik vlastních nadějných příležitostí ke skórování, jenže na rozdíl od soupeře si v zakončení nepočínali chladnokrevně.

Úvod zápasu nabídl až nečekaně otevřenou partii, v níž se velké šance střídaly na obou stranách. Tu první měl na kopačce Dimitri Oberlin, jenž vyzrál na ofsajdovou past vytažené defenzivy soupeře a dostal se k dlouhému nákopu dříve než vyběhnuvší brankář Ederson. Dvacetiletý forvard Basileje však následné zakončení uspěchal a výsledkem bylo chabé postrčení míče, které k brance vůbec nedoputovalo. Chvíli nato se na opačné straně vytáhl Tomáš Vaclík proti nebezpečné hlavičce Gündogana.

Utkání se sotva přehouplo do druhé desetiminutovky, když domácí podnikli další rychlý protiútok a Nicolás Otamendi si blokem unikajícího Oberlina ve vlastní šestnáctce notně zahrával, sudí Eriksson mu však dal zapravdu a k odpískání pokutového kopu nesáhl. Než se rozezlení diváci v St. Jakob Parku stačili uklidnit, vzal jim definitivně vítr z plachet Ilkay Gündogan. Navzdory nevelkému vzrůstu se německý středopolař znovu prosadil ve vzdušném souboji a perfektní hlavičkou uklidil rohový kop Kevina De Bruyneho přesně k bližší tyči.

Okamžitá snaha basilejských o vyrovnání málem přinesla ovoce, jenže Valentin Stocker stejně jako Oberlin tváří v tvář Edersonovi zaváhal a od té chvíle již pro domácí nebylo cesty návratu. V osmnácté minutě Sterlingův centr propadl až k volnému Bernardu Silvovi, jenž si pohotově míč zpracoval a vypálil křižnou ránu, na niž si sice Vaclík sáhl, ovšem v cestě do sítě jí přesto nezabránil.

A hosté byli při chuti i nadále. Sotva pět minut po Silvově trefě se ke střele zpoza šestnáctky dostal po výtečném Fernandinhově výpadu Sergio Agüero a argentinský forvard potvrdil výtečnou střeleckou formu skrytou přízemní ranou, kterou Vaclík jen zkoprněle sledoval, jak zapadá přesně k jeho pravé tyči. Po třiadvaceti minutách prvního osmifinále tak již bylo o postupujícím takřka rozhodnuto.

Ani s drtivým náskokem v zádech Citizens nepolevili z herní dominance a nadále rozehrávku soupeře podrobovali aktivnímu napadání, s nímž si Basilej dlouhé minuty nebyla schopna poradit. Po změně stran domácí nastoupili s ofenzivnější taktikou ve snaze s mizerným výsledkem ještě něco udělat a Ederson brzy musel vytáhnout bravurní zákrok proti ráně Elyounoussiho, jenže Manchesteru více prostoru k útočení vyhovovalo a v třiapadesáté minutě poslal soupeře znovu do kolen. Druhou trefu večera si připsal Ilkay Gündogan, jenž místo očekávané přihrávky zvolil z hranice šestnáctky vlastní zakončení a prosadil se výtečnou ranou do horního růžku.

Za rozhodnutého stavu sáhl Pep Guardiola k brzkému stažení opor De Bruyneho se Sterlingem a hosté již utkání spíše dohrávali. Přesto měl čtvrthodinu před koncem hattrick na kopačce všudypřítomný Gündogan, avšak tentokrát po výtečné práci Agüera nabídnutou tutovkou pohrdl a nechal jen vyniknout Vaclíka. Basilejští se sice neustále snažili alespoň o zmírnění debaklu, ale navzdory několika slibným závarům si na Edersona nepřišli. Odveta v Manchesteru tak nejspíše bude pouhou formalitou, neboť z Basileje si Citizens odváží luxusní čtyřgólový náskok.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (314)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele