osmifinále - odvety
14.03.2018 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Fenomenální Messi udělil Chelsea lekci z produktivity

Poslední osmifinálový duel Ligy mistrů mezi Barcelonou a Chelsea nabídl až nečekaně bohatou nadílku vytvořených šancí, ovšem góly dávali pouze domácí. Ve středu dění byl jako obvykle Lionel Messi, který dva góly dal, u jednoho asistoval a výraznou měrou tak přispěl k výslednému skóre 3:0. Utkání přitom nabídlo vyrovnanou podívanou, jenže Chelsea si v koncovce nepočínala tak chladnokrevně jako argentinský forvard Barcelony a opouští Camp Nou s prázdnou.

Zatímco Barcelona nastoupila v nejsilnější možné sestavě i s Andrésem Iniestou a Ousmanem Démbélém, hosté tentokráte vsadili na typického hrotového útočníka v podobě Oliviera Girouda. Posílení ofenzivy ale Chelsea nepomohlo, neboť k průlomu skóre došlo po pouhých dvou minutách hry na druhé straně. Do přihrávky Lionela Messiho se sice vložil Marcos Alonso, jenže míč tečoval pouze Luisi Suárezovi, jenž umně narazil zpět volnému Messimu. Ten místo centru volil z ostrého úhlu zakončení a zaskočil brankáře Courtoise, jemuž prostrčil míč mezi nohama.

Reakce hostí na sebe nenechala dlouho čekat a barcelonská obrana se musela činit, aby zastavila sérii nebezpečných centrů či tvrdou ránu Edena Hazarda, kterou na poslední chvíli zablokoval výtečný Samuel Umtiti. Sotva ovšem Blues vyrazili ve vyšším počtu hráčů kupředu, přišla je ztráta míče na polovině hřiště pořádně draho.

Ústředním aktérem celé akce byl znovu všudypřítomný Lionel Messi, jemuž se povedlo vypíchnout míč Cescu Fábregasovi, pláchnout okolo dvou bránících hráčů, a nakonec předložit ideální pobídku osamocenému Dembélému na druhé straně šestnáctky. Francouzský křídelník si mohl dovolit i zpracování, které doprovodil ostrou křižnou ranou, na niž si Courtois sáhl, ale v cestě do sítě jí nezabránil.

Po dvaceti minutách hry tak Barcelona dosáhla na pohodlný náskok a Chelsea již potřebovala k postupu skórovat dvakrát. Stejně jako v prvním duelu na Stamford Bridge byl nejaktivnějším hráčem hostí Willian, jehož rychlost a přímočarost dostávala hráče soupeře opakovaně do potíží. V závěru poločasu se do nadějných zakončení dostali Alonso s Kantém, ale prvního jmenovaného vychytal Marc-André ter Stegen a Kantého střela levačkou mířila hrubě nepřesně. Když pak z přímého kopu Alonso otřel svůj výtečný pokus jen o tyč, šlo se do kabin za stavu 2:0.

Zápas plný šancí na obou stranách pokračoval i bezprostředně po změně stran. Nejprve Courtoisova špatná rozehrávka poslala do šance Suáreze, avšak belgický gólman svou minelu odčinil. Pak se kupředu vrhli hosté a jejich rychlé kombinace pomocí narážeček s Giroudem přinesly další dvě příležitosti aktivnímu Alonsovi. Nejprve levého beka Chelsea zastavil příkladným skluzem Dembélé a podruhé se španělský bek ve výtečné pozici skácel k zemi po kontaktu s Piquém. Rozhodčího Skominu to však neobměkčilo a hosté v čele s Antoniem Contem se jen marně rozčilovali.

Barcelonskému rozpoložení nepomohla ani stažení Iniesty se zraněným Busquetsem a zdálo se, že herní převaha Chelsea přinese vytoužené snížení. Jenže to by na trávníku nesměl být Lionel Messi. Nejlepší střelec katalánského velkoklubu krátce po hodině hry převzal míč od Suáreze, namířil si to okolo opařených obránců do šestnáctky a stejně jako u prvního gólu nasadil Courtoisovi oblíbené "jesličky".

O postupujícím od té chvíle nebylo sebemenšího sporu a utkání se již spíše dohrávalo. Alespoň o kosmetickou úpravu krutého výsledku se mohl postarat Antonio Rüdiger, jenže hlavičkou smolně orazítkoval břevno. Chelsea si tak navzdory sympatickému výkonu odváží z Camp Nou tříbrankovou nadílku a kromě individuálních chyb v defenzivě může žehrat především na nulovou efektivitu v koncovce, kterou naopak v plné parádě ukázali Messi s Démbélém.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1903)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele