semifinále - odvety
02.05.2018 20:45 CET
4 : 2
(1:2)

Reportáž

AS Řím doma vyhrál, postup ale slaví Liverpool

AS Řím sice doma dokázal vstřelit čtyři branky, jenže dvě také dostal. Ačkoli Liverpool byl dnes jen stínem týmu, který zářil na Anfield Road, přesto dokázal o jednu branku postoupit a zahraje si finále Ligy mistrů!

Liverpoolský celek přijel do Věčného města s podporou věrných fanoušků, kteří věřili, že se podobné incidenty jako před týdnem nebudou opakovat. Především se chtěli soustředit na fotbal, který před úvodním výkopem jednoznačně favorizoval právě hosty. První výsledek 5:2 chtěl manažer Klopp ještě vylepšit, o což se mělo starat především smrtící trio Mané, Salah a Firmino.

Římané se již pár dní před odvetným zápasem neustále ve vzpomínkách vraceli k utkání s Barcelonou, s kterou je čekaly podobné vyhlídky. Španělského favorita ale doma po strhujícím výkonu porazili a postoupili. Podle slov Alessandra Florenziho byli dnes hráči ochotní vypustit na hřišti duši a od úvodních minut k tomu dostali příležitost De Rossi, Manolas, Pellegrini, Schick nebo Džeko s El Shaarawym.

Liverpool byl přesvědčen, že pro něj ani výtečná domácí obrana nebude problémem. Přeci jen, skóre i zkušenosti na jeho straně jsou, varovné příklady rovněž Reds viděli. Navíc je jejich útok nadmíru produktivním a před zápasem mu chyběla jen jedna trefa, aby dotáhl legendární útok Barcelony ze sezony 1999/2000.

AS začalo pěkně zostra a nenechávalo hosty se rozhlédnout. Po rychlé nahrávce od El Shaarawyho se dral k hlavičce Edin Džeko, ale mířil vedle. Stejně tak pálil ze třiceti metrů vedle Alessandro Florenzi. Jenže první velkou chybu udělal domácí Radja Nainggolan. Jeho mizerná nahrávka ve středu pole byla zachycena Firminem, který ideálně načasoval nahrávku na unikajícího Sadia Maného - 1:0.

Teď už AS potřebovalo čtyři branky, což se zdálo jako nepřekonatelná překážka. Trochu ji však téměř vzápětí zmírnil jeden z nejzkušenějších borců na hřišti, James Milner. Anglického veterána totiž trefil při pokusu o odkop obránce Dejan Lovren a od Milnerovy zmatené hlavy se míč dostal do sítě - 1:1.

Liverpool si ale dával dobrý pozor, aby vyrovnávací branka příliš Římany nenabudila. Ve 26. minutě navíc přišel další gól do domácí sítě. Po centru ze strany hlavičkoval Džeko tak nešťastně, že našel jinak v jasném ofsajdu stojícího Georginia Wijnalduma. Nizozemský záložník byl u míče hlavou dřív než Alisson a dostal balon do sítě - premiérovou brankou v letošním ročníku Ligy mistrů poslal Liverpool opět do vedení!

Ani za tohoto stavu se ale Římané nevzdali a další povedenou ránu El Shaarawyho musela zastavit až tyč! Rovněž druhý poločas začal mnohem lépe pro AS. Po rychlé akci se ke střele z levé strany dostal El Shaarawy, ale jeho ránu dokázal Karius vyrazit. Naštěstí pro domácí stál na správném místě ve správný čas Edin Džeko, který si s takovou šanci nemohl neporadit - 2:2.

Giallorossi se chopili své šance a přidali. Po hodině hry domácí kapitán Daniele De Rossi našel krásnou vzdušnou přihrávkou za obranu střídajícího Turka Cengize Ündera který ale ztroskotal na parádním zákroku brankáře Kariuse!

O chvíli později pálil v další skvělé příležitosti El Shaarawy, jenže jeho ránu zastavil mladý bek Alexander-Arnold. Jeho evidentní ruku ale sudí Skomina neviděl. Liverpoolu jinak nedalo mnoho práce ubránit postupný útok AS, kterému docházel čas i síly. Technický obstřel Patrika Schicka obstřelil i bránu a Karius mohl být v klidu.

Pět minut před koncem po vydatném obléhání Kariusovy brány se AS přeci jen dočkalo další branky. Bomba Belgičana Nainggolana z voleje se opřela o tyč, s čímž brankář Karius nepočítal. Nepočítal ani s rukou střídajícího stopera Klavana, čehož si ale sudí po úniku Ündera všiml. Radja Nainggolan sice bezpečně proměnil, ale víc času už Vlci neměli.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1123)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele