předkola - 3. předkolo - nemistrovská část - odvety
03.08.2016 19:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Sparta v Rumunsku padla a do Ligy mistrů se znovu nepodívá

Pražská Sparta si připisuje na své konto další neúspěšný pokus o proniknutí do Ligy mistrů, kterou si zahrála naposled před více než deseti lety. Celku z Letné tentokráte vystavila stopku Steaua Bukurešť. Druhý tým loňského ročníku rumunské ligy po venkovní remíze 1:1 v domácím prostředí Spartu porazil zaslouženě 2:0 a na českého vice-mistra tak čeká pouze předkolo Evropské ligy.

Hrdinou celého dvojzápasu se stal Nicolae Stanciu. Ten v Praze krásným přímým kopem vyrovnal 1:1 a výstavně se trefil i před vlastním publikem, a to dokonce dvakrát. V 11. minutě se teprve zastřeloval, když vůbec první střelecký pokus utkání zlikvidoval David Bičík. Chvíli nato přišla nejzajímavější akce Sparty za celý zápas, Konaté z pravého křídla přihrál pod sebe na Dočkala, ten ještě posunul míč na Lafatu, i on ale mířil pouze do středu brány.

Poprvé domácí hvězda přirovnávaná k legendárnímu Hagimu rozjásala více než padesát tisíc diváků v ochozech Národního stadionu po půlhodině hry. Michal Kadlec s Jakubem Brabcem nedokázali odvrátit balón do bezpečí, Stanciu si počkal, až mu kulatý nesmysl ideálně skočí proti noze a pak ho úchvatnou dělovkou napálil do sítě.

David Bičík byl v tu chvíli naprosto bez šance, zanedlouho však málem inkasoval znovu a tentokráte by se už musel červenat. Gabriel Tamas ho totiž zaskočil nádhernou ránou z poloviny hřiště, hosty ovšem zachránilo břevno.

Kdo by čekal, že po poločasovém proslovu Zdeňka Ščasného Sparťané převezmou otěže utkání a půjdou vstříc vstřelení vyrovnávacího gólu, zajišťujícího alespoň prodloužení, musel být zklamán. Naopak domácí pokračovali ve velmi dobrém výkonu a mnoho nechybělo, aby krátce po příchodu z kabin skóroval Džughurtu Hamrún.

Klíčový moment celého duelu nastal v 51. minutě. Jakub Brabec po zbytečném faulu na polovině soupeře obdržel druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Steaua přesilovku po chvíli využila, po špatné rozehrávce hostů přihrál Tamas Stanciuovi a jeho rána z první zapadla až za Bičíková záda. Zkušený brankář tentokráte neměl úplně čisté svědomí, na míč si sice sáhl, vytěsnit mimo tři tyče už ho ale nedokázal.

Od tohoto momentu bylo jasné, že Ščasného družině dnes pomůže jedině zázrak a ten se nestal. Nejnebezpečnějším hráčem v bílomodrém dresu byl dnes Tiemoko Konaté, ani jeho projektil ze střední vzdálenosti se však do cíleného prostoru nevešel. Sparta tak už posedmé od roku 2005 nezvládla předkolo Ligy mistrů, podzim v pohárech si nicméně ještě bude moci prodloužit, pokud zvládně play-off Evropské ligy.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1607)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele