osmifinále - 1. zápasy
14.02.2017 20:45 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Paris Saint–Germain deklasovalo tápající Barcelonu čtyřmi góly

Paris Saint-Germain zažilo pohádkovou noc, zatímco pro Barcelonu to byla noc hrůzy. Pařížané dokázali nejen neinkasovat od ofenzivního seskupení hvězd ani jednu branku, ale ještě rozebrali její obranu čtyřmi góly.

Paříž se zahalila do velkého napětí, které nutně provází jméno Barcelona. Katalánský gigant má s nadsázkou místo vitrín celé místnosti plné trofejí, domácí zase chtěli dokázat, že si zaslouží respekt a dokážou s ní hrát více než vyrovnanou partii. Dnešní utkání by se dalo označit také jako souboj dvou hrotových útočníků ve velké formě: domácí Edinson Cavani versus hostující Luis Suárez.

V obou jedenáctkách ale bylo mnohem víc hvězd. Domácí dres od prvních minut oblékli hráči jako Marquinhos, Verratti, Matuidi nebo Draxler. Šanci trochu nečekaně dostali i mladík Kimpembe nebo Rabiot. Hosté přijeli s tradičním útokem, který podporovali hráči jako Iniesta, Busquets nebo Gómes. Nejprve se do útočení pustili domácí a jako první vůbec zahrozil Edinson Cavani. Jenže pálil nepřesně a z ofsajdu.

Po deseti minutách poslal Rabiot krásný pas do uličky na nabíhajícího kapitána Matuidiho, jenže tomu se míč zamotal mezi nohy, načež jej obránci Barcelony odkopli. Jistě si ale v začátcích utkání i kvůli vysokém napadání nepočínali. Demonstroval to například Samuel Umtiti, který těsně před vápnem fauloval pronikajícího Juliana Draxlera. Sudí Marciniak neváhal a pískal přímý volný kop, ke kterému se postavil hráč, jenž má s Barcelonou dlouhodobě vztah rivala.

Angel Di María, někdejší hráč Realu Madrid, se s klidem rozeběhl a překonal nepříliš jistou zeď společně s brankářem Ter Stegenem! Pařížané doma vedli velmi brzy o jednu branku, hráli s chutí a Španělé naopak především v obraně tápali.

První opravdu velkou šanci si Barcelona vytvořila díky svému typickému postupu a náběhu více než tří hráčů. Přečíslením a krásnou nahrávkou Neymara vznikl prostor na pravé straně, neboť Kurzawa zapomněl bránit. Do náběhu po straně vápna se dostal André Gómes, který ale s pomocí brankáře Trappa pálil jen těsně vedle! PSG naopak spíše vyčkávalo na rychlé protiútoky, což s křídly jako Di María a Draxler opravdu není složité. Po dalším takovém pálil z úhlu Draxler, jenže ter Stegen vystřelil pravačku a míč vyrazil.

A brzy měl další práci, tentokrát již ne tak úspěšně zvládnutou. Marco Verratti potáhl míč středem hřiště, a protože jej nikdo nenapadal, počkal na nejvhodnější možnou chvíli. Na kraji měl rozeběhnutého Draxlera, který na nic nečekal, a krásnou ranou poslal balon skrze ter Stegena! Vedení o dvě branky už v pohárové matematice znamená povážlivý otazník směrem k Barceloně.

V první půli trojice Matuidi, Verratti a Rabiot naprosto mazala zkušenosti či snad schopnosti svých tří oponentů v záložní řadě soupeře a směle v tom pokračovala také začátkem druhé půle. S Barcelonou bylo hůř a hůř. Deset minut po změně stran rozjel brankář Trapp v podstatě gólovou akci, která pokračovala u Angela Di Maríi. Argentinský křídelník si vzal míč a krásnou ranou jej zakroutil do sítě hostující svatyně - 3:0.

Pařížanům se sice nevyhnuly problémy, ale neměly nic společného s Barcelonou. Spíše se zraněním, protože ze hry musel italský mozek v podobě Verrattiho. Trenér Emery na to zareagoval poměrně překvapivě, protože nasadil mladíčka Nkunkua. Pokud si hosté mysleli, že tím svůj celek zásadně oslabil, mýlili se. Thomas Meunier totiž hravě obešel vše před sebou, po pár metrech nerušeného běhu našel Edinsona Cavaniho vybíhajícího na hraně ofsajdu a uruguayský sniper prostřelil ter Stegena - 4:0 pro PSG.

Těžko se tomu věří, ale Barcelona působila jako mátožný stín sebe sama, bez nápadu a energie. Zkrátka na ručník, protože tohle bylo hodně nečekané K.O. A nic na tom nezměnila ani Umtitiho hlavička mířící do tyče. Barcelona prožila noc hrůzy, zatímco domácí oprávněně slaví cennou výhru.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1928)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele