základní skupiny - skupina A, 1. kolo
13.09.2016 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

PSG selhalo v zakončení a Arsenal tak z Paříže veze šťastný bod

Ve šlágru úvodního kola skupinové fáze Ligy mistrů mezi Paris Saint Germain a Arsenalem měli po celý zápas blíže k vítězství domácí Pařížané, jenže kvůli mizerné finální fázi jim to nakonec nebylo nic platné. Arsenal si sice celý zápas zahrával, ovšem trefa Alexise necelou čtvrthodinu před koncem nakonec vymazala Cavaniho gól z úvodní minuty a Kanonýři vezou domů šťastný bod za remízu 1:1.

Kdo očekával opatrný vstup obou celků do zápasu, musel být příjemně překvapen. Neuplynula totiž ani jedna jediná minuta a diváci v Parku Princů viděli první gól. Po pravé straně unikl Serge Aurier a přes stínujícího Monreala vyslal do šestnáctky perfektní centr, na který si mezi stopery Arsenalu naběhl Edinson Cavani a přesnou hlavičkou nedal Davidu Ospinovi šanci zasáhnout.

Pařížané byli při chuti a v desáté minutě neměl daleko k dalšímu gólu Adrien Rabiot, jehož chytrou patičkou vyslal do šance Ángel Di María. Na poslední chvíli však přispěchal Laurent Koscielny a Rabiotovu ránu zablokoval. Aktivní Di María pak otestoval Ospinovu pozornost i přímo z rohového kopu. Arsenal poprvé zahrozil až po dvaceti minutách, kdy se uvolnil Monreal a našel na zadní tyči Alexe Oxladea-Chamberlaina. Ten ještě vracel hlavou míč do ohně, ovšem pozorná obrana PSG celou situaci zažehnala odvrácením na roh.

Ve čtyřiatřicáté minutě měl svou druhou trefu večera na kopačce Edinson Cavani, jenž využil zmatku v obraně Arsenalu po nedokonale odvrácené kolmici Verrattiho, obešel vyběhnuvšího Ospinu a měl před sebou prázdnou branku. V rychlosti však uruguayský kanonýr nezvládl své zakončení ukočírovat a trestuhodně míč poslal vedle. Arsenal mohl jen děkovat Cavaniho střelecké nemohoucnosti i sedm minut nato, když jeho obrana znovu propadla, avšak útočník PSG si míč ve vyložené šanci nezvládl zpracovat. Do kabin se tak odcházelo za zaslouženého vedení domácích, které mohlo být snadno i vyšší.

Po změně stran se Kanonýři snažili převzít herní iniciativu, ovšem k ohrožení Aréolovy branky se jim navzdory většinovému držení míče se stále nedostávali. Pařížané naopak mohli krutě trestat z protiútoku, kdy hostující obraně pláchl Di María, ovšem pod tlakem dotírajícího Monreala si míč v rozhodující chvíli ukopl a marně se u rozhodčího dožadoval pokutového kopu. Další slibnou šanci měl Blaise Matuidi po jednom z mnoha výtečných centrů Serge Auriera, ovšem z voleje míč nezvládl usměrnit mezi tři tyče.

Nejlepší dosavadní šanci Arsenalu měl krátce po hodině hry Alex Oxlade-Chamberlain, jehož vysunul za obranu PSG přesnou kolmicí Alexis, jenže mladý anglický reprezentant se do míče skoro vůbec netrefil a hned vzápětí přepustil své místo na hřišti Olivieru Giroudovi. Šance ovšem nadále přicházely takřka výhradně před brankou Arsenalu, kam se znovu dobýval neúnavný Aurier. Ospina však včas vyběhl a udržel svůj tým na dostřel. Další výtečnou příležitost měl Cavani, ale opět ztroskotal na kolumbijském brankáři.

Smršť pařížských šancí neustávala a Ospina se musel činit i při ráně Di Maríi, kterou reflexivním zákrokem vytáhl na roh. Za všechny tyto neproměněné tutovky nakonec PSG tvrdě pykalo, neboť třináct minut před koncem srovnal Alexis Sánchez. Celou gólovou akci založil Mesut Özil, jenž perfektním přízemním centrem našel v pokutovém území neobsazeného Iwobiho. Odchovanec Arsenalu vůbec první střelou hostí za celý zápas ještě na Aréolu nevyzrál, ovšem odražený míč přistál u Alexise, který vypálil z první přesně na přední tyč - 1:1.

Jen pár minut nato mohl vrátit domácím vedení zpět Cavani po výtečném pasu střídajícího Pastoreho, ale ani tentokrát si v samostatném úniku na pozorného Ospinu nepřišel. Utkání se v tu chvíli přelévalo ze strany na stranu a Alex Iwobi měl skvělou možnost dostat Arsenal do překvapivého vedení, jenže Alphónse Aréola si na jeho křižnou přízemní ránu počíhal.

V samém závěru ještě došlo na nečekané vyloučení dua Giroud - Verratti, ovšem na konečném skóre to již nic nezměnilo, neboť Marquinhos v páté minutě nastavení na míč z rohového kopu těsně nedosáhl. Arsenal tak může slavit, neboť po matném výkonu veze zpět do Londýna bod, který si nebýt střelecké nemohoucnosti domácích vůbec nezasloužil.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1131)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele