základní skupiny - skupina C, 4. kolo
01.11.2016 20:45 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

ManCity zlomili barcelonské prokletí a slaví cennou výhru 3:1

Po většinu první půle se zdálo, že Barcelona si díky brzké trefě Lionela Messiho pohraje s Manchesterem City i v šestém zápase za sebou, avšak nečekané vyrovnání Ilkaye Gundogana krátce před odchodem do šaten nastartovalo velký obrat, který Citizens díky špičkovému výkonu po změně stran dokonali až do vítězného konce. Pep Guardiola tak může být spokojen, jeho tým nakonec vyzrál na katalánský velkoklub 3:1 a míří za postupem.

Domácí sice vstoupili do zápasu nebojácně, jenže chyby v rozehrávce jejich ofenzivní snažení pravidelně srážely. Když už se zdálo, že Raheem Sterling vybojoval pro svůj tým výhodu pokutového kopu, uviděl místo toho od rozhodčího Kassaie žlutou kartu za přihraný pád.

Povětšinou ovšem hru typicky kontrolovala Barcelona, která se také po dvaceti minutách z první vážnější šance gólově prosadila. Hráči Manchesteru se projednou dostali k útoku ve velkém počtu hráčů, který však skončil zablokovanou ranou a okamžitým kontrem hostí. Volný Neymar na levé straně nic neuspěchal a počkal si na náběh Lionela Messiho, jemuž předložil perfektní přihrávku, a argentinská superstar již celou akci tváří v tvář brankáři Caballerovi chladnokrevně zakončila ranou na přední tyč.

Od průlomu skóre barcelonští naplno převzali otěže zápasu a zdálo se, že navýšení jejich náskoku bude jen otázkou času. Neymar však ve slibné šanci napálil s přispěním Caballera jen tyč a několik dalších nebezpečných střel zastavila na poslední chvíli obrana Citizens. Když už se tak zdálo, že první půle skončí těsným vedením hostí, přišel náhlý šok.

Vysoký pressing hráčů Manchesteru totiž přinesl ovoce, když Sergi Roberto namazal před vlastní šestnáctkou Aguerovi, jenž okamžitě uvolnil Raheema Sterlinga. Anglický křídelník celou akci ještě vyšperkoval přihrávkou Ilkayi Gundoganovi, před nímž už zívala odkrytá branka a zničehonic bylo srovnáno. Najednou byli na koni domácí a po další chybičce rozhozeného Roberta málem Aguero usměrnil střílenou přihrávku Fernandinha do barcelonské branky podruhé. Atraktivní první poločas tak nakonec skončil nerozhodně 1:1.

Ani ne dvě minuty po změně stran měl druhý gól Manchesteru na noze aktivní Sterling, jenže Fernandinhovu přihrávku po laxní ztrátě Busquetse místo pohotového zakončení ještě zpracovával a pak již svou ránu z úhlu poslal jen do boční sítě. Domácí však měli i nadále více ze hry a po padesáti minutách se přece jen dočkali obratu skóre. Busquetsův faul na hranici pokutového území totiž perfektně kopnutým přímým kopem potrestal Kevin de Bruyne, jenž zaskočil brankáře ter Stegena prudkou ranou pod břevno.

Ani s nabytým vedením Citizens nijak neubírali na ofenzivních obrátkách a zaraženou Barcelonu počastovali sérií nebezpečných centrů, k jejichž zakončení mnohdy příliš nescházelo. Hosté se znovu probrali až v pětašedesáté minutě, když Luis Suárez obalamutil Otamendiho a naservíroval míč do tutové šance Andrému Gomesovi. Letní posila z Valencie to však o trošičku přehnala s razancí a místo vyrovnávacího gólu se tak pouze rozezvučelo Caballerovo břevno. Na opačné straně takřka z protiútoku kontroval de Bruyne, ovšem také on svou střelu pouze otřel o brankovou konstrukci.

Sedmnáct minut před koncem dostaly naděje hostí na vyrovnání pořádnou ránu, když de Bruyne ideálně načasoval kolmici na střídajícího Jesúse Navase, jehož střílený centr na Aguera sice stihl Marc André ter Stegen tečovat, aby argentinský forvard nemohl zakončovat, jenže odražený míč padl k nohám volného Gundogana, jenž svým druhým gólem večera pojistil vedení Citizens na pohodlných 3:1. Závěr utkání si již domácí bez větších potíží pohlídali a slaví tak velecenný triumf, který je posouvá vstříc postupu.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1098)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele