osmifinále - 1. zápasy
21.02.2017 20:45 CET
5 : 3
(1:2)

Reportáž

Strhující podívaná nabídla osm gólů a výhru Manchesteru City

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola před zápasem s Monakem označil Ligu mistrů za jednu z nejatraktivnějších soutěží na světě a úterní klání jej rozhodně nepřiměje ke změně názoru. Citizens totiž ve dramatické přestřelce nakonec triumfovali 5:3, přestože hosté vedli ještě dvacet minut před koncem.

Vysoká očekávání atraktivní podívané zůstala k potěše diváků zcela naplněna. Od první minuty se hra přelévala ze strany na stranu a jak Glikovi, tak Aguerovi ve slibných šancích scházela k otevření skóre jen lepší reakce v zakončení. Gólové hody přece jenom odstartoval po pětadvaceti minutách Raheem Sterling, jehož po špičkovém individuálním průniku na levé straně našel před odkrytou branou Leroy Sané.

Radost Citizens ale měla jepičí život. Monako totiž dokázalo srovnat hned po šesti minutách, když špatnou rozehrávku brankáře Caballera potrestal Fabinho perfektním centrem do ohně, kde se zjevil nehlídaný Falcao a ukázkovou hlavičkou potvrdil pověst kanonýra. Jednalo se o další potvrzení, že po bídné formě kolumbijského forvarda během působení v Anglii se slehla zem: šlo již o Falcaův třiadvacátý zásah v sezoně.

Reakce domácích na brzké vyrovnání byla příkladná, jenže obrovskou šanci tváří v tvář brankáři Subašićovi nedokázal Segio Aguero zakončit a místo toho pouze přepadl přes nohy chorvatského gólmana ve snaze vybojovat pro svůj tým penaltu. Rozhodčí Lahoz však místo toho překvapenému útočníkovi Manchesteru ukázal žlutou kartu za nafilmovaný pád a pokračovalo se dále.

Sporný penaltový incident nakrátko s týmem Pepa Guardioly zamával a Monako okamžitě trestalo. Pět minut před odchodem do šaten si zaběhl za záda domácích obránců Kylian Mbappé a přetavil ideálně načasovaný pas Djibrila Sidibého v tvrdou ránu pod břevno, po které se Caballero stihl pouze ohlédnout. V poločase tak platilo překvapivé skóre 2:1 pro Monako, které již zaokrouhlilo počet vstřelených branek napříč všemi soutěžemi na neuvěřitelných 110 - momentálně vůbec nejvíce v celé Evropě.

Ani druhá půle s dramatickými momenty pranic nešetřila a hned v padesáté minutě dostali hosté jedinečnou šanci vylepšit si pozici do odvety třetím vstřeleným gólem. Nicolás Otamendi ve vlastní šestnáctce fauloval Falcaa, což neuniklo brankovému rozhodčímu a Monako tak dostalo výhodu pokutového kopu. Sám faulovaný ovšem nabídnutou příležitostí trestuhodně pohrdl a Willy Caballero se ani nemusel moc snažit, aby Falcaovo chabé zakončení sbalil do náruče.

Poté, co Citizens přežili tuto malou klinickou smrt, dokázali v osmapadesáté minutě srovnat na 2:2. Celou gólovou akci nastartoval ještě na vlastní polovině hřiště aktivní Sterling, který potáhl míč ve sprintu dobrých čtyřicet metrů a následnou kolmicí vytvořil palebnou pozici pro Aguera. Přestože rána argentinského šutéra postrádala razanci i přesnost, zákrok brankáře Subašiće byl tak mizerný, že míč doskákal až do sítě.

Stejně jako po prvním inkasovaném gólu však Monako kontrovalo tím nejlepším možným způsobem a hned tři minuty po Aguerově trefě šlo znovu do vedení. Zpackanou penaltu po hodině hry beze zbytku napravil Falcao, který si v silovém souboji poradil se Stonesem a fantastickým zakončením lobem znemožnil i vyběhnuvšího Caballera.

Citizens se tak znovu pustili do mohutné ofenzivy, která po sedmdesáti minutách slavila úspěch. Při rohovém kopu Davida Silvy totiž zaspala monacká obrana a Sergio Aguero se v hloubi šestnáctky dostal k přesnému zakončení z voleje. Pět minut nato se celá situace opakovala, když po dalším rohu skóroval nehlídaný John Stones a Manchester rázem vedl, vůbec poprvé v zápase.

Ani se skóre 4:3 se ovšem domácí nehodlali spokojit a čím dál unavenější Monako chvíli nato znovu rozebrali na šroubky. Dvaaosmdesátá minuta nabídla lahůdkovou kombinaci po ose Silva - Aguero - Sané, kdy poslední jmenovaný už jen posílal míč do zcela prázdné branky. Brzký gól na opačné straně měl znovu hned záhy na kopačce neodbytný Falcao, avšak tentokráte ztroskotal na vytrčené noze pozorného Caballera.

Dechberoucí utkání tak skončilo vítězstvím Citizens 5:3, které dává jistou výhodu do odvety anglickému celku. Ani výhra Monaka o dvě branky ovšem rozhodně není mimo ofenzivní schopnosti knížecího celku.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1623)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele