osmifinále - odvety
14.03.2017 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Pohádka pokračuje! Leicester porazil Sevillu a je ve čtvrtfinále

Stejně jako v loňské sezoně nepřestával Leicester City překvapovat v domácí soutěži, letos anglický mistr překonává očekávání na evropské scéně. V osmifinále Ligy mistrů totiž Foxes vyzráli na favorizovanou Sevillu a výhrou 2:0 po gólech Morgana s Albrightonem se ve svém debutovém ročníku v milionářské soutěži zařazují hned mezi nejlepší osmičku.

Hosté se ohlušující atmosférou na Kings Power Stadium zprvu vůbec nenechali rozhodit a úvodní desetiminutovku jasně ovládli. Největší šanci na průlom skóre měl na kopačce Samir Nasri, ovšem jeho ránu dokázal Kasper Schmeichel i s lehkou dávkou štěstí vytěsnit na rohový kop. Francouzský záložník se pak do utkání zapsal i méně fotbalovým způsobem, když nevybíravě nakopl přes kotníky Ndidiho a mohl být rád, že od rozhodčího uviděl pouze žlutou kartu.

Hráči Leicesteru se ale brzy dokázali otřepat, s pomocí aktivního napadání soupeřovy rozehrávky se tlačili čím dál víc kupředu a v sedmadvacáté minutě slavili i gólový úspěch. Základ položil aktivní Jamie Vardy, jemuž se na Adilu Ramim povedlo vybojovat nebezpečný přímý kop. K rozehrávce se postavil Riyad Mahrez a perfektním centrem levačkou našel na zadní tyči kapitána Wese Morgana, který improvizovaně tečoval míč zblízka do sítě a rozdováděl už tak bouřlivé publikum.

V tu chvíli již kvůli pravidlu gólů vstřelených na hřišti soupeře postupoval Leicester a tlak nyní ležel na bedrech Sevilly. Odpověď Andalusanů na sebe nenechala dlouho čekat a střeleckými pokusy se okamžitě prezentovali Iborra či Ben Yedder, avšak ani v jednom případě si míč cestu mezi tři tyče nenašel. Domácí tak první půli dovedli s jednobrankovým vedením zdárně do konce a byli blízko senzačnímu úspěchu.

Hostující kouč Jorge Sampaoli zareagoval o přestávce hned dvojím střídáním, když Sarabiu s Mercadem nahradili Stefan Jovetić a pravý bek Mariano. Sevillští se proti zataženému soupeři okamžitě pustili do ofenzivy a v třiapadesáté minutě na chvíli stadion zcela umlčel Sergio Escudero, jenž napřáhl skoro z třiceti metrů a fantastickou ranou rozezvučel Schmeichelovo břevno, od nějž se míč odrazil zpět do hry a dorážející Ben Yedder již vysoko přestřelil. Místo vyrovnání tak záhy platilo skóre 2:0. Hned vzápětí totiž na opačné straně Adil Rami odvrátil centr pouze na hranici vlastní šestnáctky k Marku Albrightonovi, který se s ničím nerozpakoval a pohotovou ranou na přední tyč nedal Sergiu Ricovi ani šanci zasáhnout.

Pro Sevillu se sice na povinnosti vstřelit jeden gól k udržení ve hře o postup nic neměnilo, ale druhý inkasovaný gól hosty přece jen otřásl. Navzdory jejich územní převaze se tedy k další velké šanci dostali hráči Leicesteru. Ostrý přízemní centr Mahreze dokázal Rico v sedmašedesáté minutě pouze vyrazit před sebe, kde číhal Jamie Vardy. Anglický forvard však skákající míč netrefil čistě a jeho rána mířila hrubě nepřesně.

O pořádné drama nebyla nouze ani v závěrečné čtvrthodině. Nejprve rozhodčí Orsato udělil dvojici Vardy - Nasri po žluté kartě za drobnou roztržku, která ovšem měla dalekosáhlé důsledky. Francouzský záložník Sevilly už totiž jednu žlutou kartu na kontě měl a poslal tak vlastní nerozvážností hosty do oslabení. Přesto se Andalusané dostali k ideální příležitosti ke skórování, když úprk Vitola zastavil Kasper Schmeichel jen za cenu faulu a italský sudí bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. K jeho exekuci se postavil Steven N’Zonzi, jenže stejně jako v prvním zápase ve Španělsku Schmeichel v penaltovém souboji nervů obstál na výbornou a chabý N’Zonziho pokus dokázal zachytit.

Seville již v posledních minutách nezbývalo nic jiného než vrhnout všechny síly do útoku, což nahrávalo domácím k vyrážení do rychlých kontrů. Blízko k třetímu gólu měli jak Vardy, tak střídající Slimani, ovšem jejich zahozené šance nakonec Foxes mrzet nemusí. Leicesteru se totiž povedlo udržet vedení 2:0 až do konce a vybojovat si tak překvapivý postup do čtvrtfinále.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1495)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele