finále
03.06.2017 20:45 CET
1 : 4
(1:1)

Reportáž

Real zlomil prokletí šampionů a kraluje Lize mistrů podruhé v řadě

Finálový zápas Ligy mistrů mezi Juventusem a Realem Madrid nabídl pětigólovou podívanou, kterou díky špičkově zvládnutému druhému poločasu ovládl madridský obhájce trofeje. Zatímco na úvodní trefu Cristiana Ronalda ještě dokázal zareagovat krásnou brankou Mario Mandžukić, góly Casemira, Ronalda a Asensia již stanovily jednoznačné skóre 4:1 ve prospěch Bílého baletu. Real se tak stal vůbec prvním klubem v historii milionářské soutěže, jemuž se povedlo triumfovat dvakrát za sebou.

Úvodní minuty atraktivní první půle přitom patřily Juventusu a Keylor Navas v brance Realu měl co dělat, aby zastavil nepříjemné rány Higuaína s Pjanićem, přičemž obzvláště pokus bosenského záložníka z hranice šestnáctky vyžadoval prvotřídní zákrok. To madridští si na první střelu sice museli počkat do dvacáté minuty, ovšem hned šlo o průlom skóre. Přímočarý útok po levé straně, který založil Toni Kroos, vyústil v narážečku Cristiana Ronalda s Danim Carvajalem, jenž portugalské hvězdě připravil palebnou pozici již uvnitř šestnáctky a Ronaldo i s přispěním jemné teče stínujícího Bonucciho dostal míč do sítě.

Reakce Juventusu na tento brzký nepříznivý vývoj utkání byla příkladná a hned po sedmi minutách bylo srovnáno. Centr Alexe Sandra ztlumil na prsou Gonzalo Higuaín a přiklepl míč Mariu Mandžukićovi, jemuž se povedlo akrobaticky z voleje vystřelit pod břevno. Keylor Navas se již natahoval marně. Míč se přitom po celou dobu ani jednou nedotkl země. Zbytek poločasu se nesl v duchu převahy Juventusu bez větších šancí, kterou narušily pouze dva nepřesné Ronaldovy pokusy. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu 1:1.

Po změně stran měli pro změnu lepší nástup hráči Realu, ale Gianluigi Buffon musel zasahovat pouze proti dalekonosné ráně Modriće, již bezpečně sbalil do náruče. Přesto Real plně převzal herní iniciativu a zdálo se, že je jen otázkou času, než trpělivé dobývání branky Juve přinese ovoce. A přesně to se Bílému baletu povedlo po hodině hry, byť s notnou dávkou štěstí. Do odraženého míče se totiž zdálky opřel Casemiro a s přispěním nechtěné teče Samiho Khediry mohl sledovat, jak jeho rána zapadá přesně k tyči.

A aby toho pro zaskočeného italského mistra nebylo málo, hned o tři minuty po Casemirově trefě inkasovala Stará dáma i potřetí. Mandžukićovu chybu v rozehrávce okamžitě vytrestal Luka Modrić, jehož střílený centr na přední tyč sladil se svým náběhem nezastavitelný Cristiano Ronaldo a svým druhým gólem večera poslal Real vstříc bezprecedentní obhajobě trofeje evropského šampiona. Portugalský kapitán mistrů Evropy se navíc ke všemu osamostatnil v tabulce střelců letošního ročníku Ligy mistrů.

Nabytý náskok si poté Real hlídal v bezpečné vzdálenosti od vlastní branky a v závěrečných minutách ještě situaci Bílému baletu ulehčilo přísné vyloučení střídajícího Juana Cuadrada, jenž od sudího Felixe Brycha uviděl v rychlém sledu dvě žluté karty. Definitivní tečku už tak rozhodnutému zápasu přidal v poslední minutě základní hrací doby střídající Asensio po výtečné práci Marcela a stanovil tak konečné skóre 4:1 pro Real.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2176)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele