čtvrtfinále - 1. zápasy
11.04.2017 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Juventus si poradil s Barcelonou rozdílem tří branek

Až nečekaně snadno si domácí Juventus Turín poradil s Barcelonou. Hosté jako by se nepoučili z utkání v Paříži a ani dnes nepodali dobrý výkon. V domácím dresu pak exceloval mladík Paulo Dybala coby autor dvou branek.

Bitva dvou gigantů evropské kopané začal v Turíně. Na Juventus Stadium vsadil domácí trenér Massimiliano Allegri především na zkušenou obranu v čele se zkušenou legendou Buffonem v bráně. Proti někdejším spoluhráčům se postavil bek Dani Alves, na hřišti byli i Pjanić, Bonucci, Cuadrado nebo Mandžukić. Ofenzivně laděná esa Dybala s Higuaínem měla být pro obránce blaugranas velkým problémem.

Barcelona chtěla začít na hřišti soupeře mnohem lépe než proti Paris Saint-Germain. O co nejmenší příděl branek se proti domácím měli starat ter Stegen, Piqué, Roberto, Umtiti a Mathieu. Nechyběla samozřejmě ani legendární útočná trojka Messi, Suárez a Neymar.

Hostující celek musel být dost zaskočen, protože Stará dáma ukázala mladický elán a do svého slavného soka se pustila se vší vervou. Miralem Pjanić už ve třetí minutě našel krásným pasem Gonzala Higuaína, který na malém vápně hlavičkoval jen do dobře stojícího ter Stegena! A to nebylo vše.

Barcelonu čekal mnohem náročnější úvod do utkání. Už po sedmi minutách totiž ter Stegen lovil míč ze své sítě. Po nahrávce a brilantní akci Juana Cuadrada jej tam z otočky poslal krásnou střelou mladík Paulo Dybala, velký fanoušek Barcelony a hráč, který bývá často přirovnáván k Lionelu Messimu.

Barcelona měla velké problémy vůbec nahrát si inteligentním způsobem a Neymar s Messim i Suárezem dostávali velmi špatné či často nepřesné pasy. A když už se někdo dostal za obranu, jako třeba Andrés Iniesta po dvaceti minutách, pak zasáhl Gianluigi Buffon. Legendární italský brankář vytěsnil krásným zákrokem střelu španělského záložníka a prakticky tím založil akci svého týmu.

Na levé straně hřiště si totiž vzal míč pod patronát Mario Mandžukić a opět ukázal, jak mu tato nová pozice sedí. U vápna totiž našel opět mladíka Dybalu a někdejší hvězda Palerma trefila přesně k tyči - 2:0.

To byl pro hostující fanoušky už hodně ošklivý scénář a zřejmě nejednomu z nich se na mysl dostal opět nepovedený zápas v Paříži. Fotbalisté Barcelony se příliš často nedostávali ke hře, která jim vyhovuje, respektive jim to domácí nedovolovali. Jérémy Mathieu pak sice našel Luise Suáreze, jenže jeho nepříliš ostré zakončení bylo sraženo mimo.

Velkou šanci pak těsně před koncem první půle spálil Argentinec Gonzalo Higuaín, který z první zakončil obtížný balon a brankář ter Stegen musel zasahovat. Do druhé půle už se hořící Jérémy Mathieu nedostal, místo něj naskočil ofenzivní záložník André Gomes. Trenér Luis Enrique zřejmě moc dobře věděl, že s takovým přístupem to dál nepůjde.

Katalánský velkoklub také ihned začal bušit do svého soka a na jeho hře byla vidět větší chuť. Jenže do šancí se dál dostával Juventus. Gonzalo Higuaín sice zřejmě nabíhal z ofsajdu, ale v obrovské šanci nakonec trefil jen brankáře ter Stegena! To Juventusu vadit nemuselo, protože jeho krasojízda pokračovala. Rohový kop totiž spadl na hlavu Giorgia Chielliniho, kterého neustrážil menší Javier Mascherano. A pro zkušeného stopera už nebyl takový problém otřít míč o tyč - 3:0.

Ani za tohoto stavu Stará dáma nepolevovala a Barcelona se musela častokrát spoléhat na velmi příznivé rozhodnutí polského sudího Marciniaka v případě několika faulů. Barcelona to také ale nezabalila a Lionel Messi hned dvakrát rýsoval nádhernou kolmici vpřed. Na střelu uboze obsazeného Suáreze ale výtečně reagoval Buffon.

Emocí přibývalo stejně jako faulů na obou stranách. Emocí i proto, že Giorgio Chiellini trefil míč ve vlastním vápně rukou. A faulů i proto, že si Mario Mandžukić tvrdě vyříkával spory s Robertem. Pak se další chyby dopustili sudí, protože Sami Khedira byl sám před brankářem ter Stegenem a ještě nahrával před prázdnou bránu, jenže zastavil ho mylně mávaný ofsajd.

Lionel Messi často velel k útoku, ale ani jeho centry před brankáře Buffona nenalezly potřebné adresáty. Střídající Tomás Rincon ke konci složil Lionela Messiho k zemi před pokutovým územím, jenže argentinský čaroděj pálil jen do zdi. Dnešek nevyšel jemu ani ostatním hráčům Barcelony.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1655)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele