semifinále - odvety
09.05.2017 20:45 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Juventus porazil Monaco i doma a postupuje

Juventus si s monackým celkem poradil i v druhém utkání, na domácí půdě opět vstřelil dvě branky. Hosté z Francie sice byli o jednu trefu úspěšnější, ale jejich sen končí na lepším a zkušenějším soupeři z Itálie.

Dravé mládí Monaka jelo do Turína s nadějí, že se mu povede vstřelit dvě branky, které potřebuje ke smazání manka. Proti ale byl jeden z nejlepších klubů současnosti, domácí Juventus. Stará dáma má v kádru mnoho zkušených hráčů, pro které je letošní finále možná poslední možností na životní úspěch.

O pevné ale flexibilní obraně domácí Staré dámy už bylo napsáno mnoho článků a vět. Dnes v dresu favorita nastoupili opět Barzagli, Bonucci a Chiellini, které dirigoval legendární brankář Buffon. Nejen obranou znám je Juventus. Mezi jeho hlavní zbraně patří také Gonzalo Higuaín nebo Paulo Dybala, spolu s nezvykle pracovitým Mandžukićem.

Hosté přijeli s jasným cílem - najít recept na obranu domácích a pokořit sen Buffona a spol. Postarat se o to měl hrotový útočník Radamel Falcao, kterého podporovala momentální hvězda Kylian Mbappé. O obranu se starali Sidibé, Glik, Jemerson a Raggi, přičemž trochu nečekaně se do hry dostal také zázračně uzdravený Benjamin Mendy.

Thierry Henry v dresu Juventusu příliš nezářil, jeho nástupce Mbappé v Turíně ale zářit chtěl. První souboje Mbappého zaměstnávali včerejšího oslavence Barzagliho. Už v páté minutě ale Monaco po skvělém nástupu málem vstřelilo branku, přičemž Mbappé nastřelil tyčku! Už po devíti minutách hra Juventusu dostala trhlinu, když se zranil Sami Khedira. Hrát mu nedovolil starý známý stehenní sval, což vpustilo do hry Claudia Marchisia.

S další stoprocentní šancí se ukázal Mario Mandžukić, který sice příliš gólů nedává, ale tentokrát se do šance dostal díky nahrávce Gonzala Higuaína. Zakončení chorvatského snajpra ale zablokoval na poslední chvíli vrátivší se Benjamin Mendy!

Juventus přečkal nápor Monaka díky skvělé obranné práci a sám se vydal do útoku. Přes Paula Dybalu se balon dostal k Danimu Alvesovi, který počkal, až do vápna do vápna hostí doběhne ten ideální hráč. Byl jím Mario Mandžukić, který se od půlící čáry nepozorován a nebráněn doplížil až na zadní tyč. Z voleje sice ještě Subašiće nepřekonal, ale z dorážky už bez potíží - 1:0.

Monaco se tím pádem ocitlo v hodně ošemetné pozici, protože jeho oslabený celek musel nyní vstřelit tři branky. Jednu ukradl Falcaovi Giorgio Chiellini brilantním zákrokem ve skluzu. A Juventus dál šlapal jako skvěle seřízené švýcarské hodinky. Chyby v rozehrávce Monaka ještě Dybala v obrovské šanci neskóroval, ale po následném rohu už gól padl.

Postaral se o to Dani Alves, k němuž chorvatský brankář Danijel Subašić odrazil míč. Brazilský veterán na beku Juventusu na nic nečekal a krásným volejem poslal míč tam, kam z pohledu fanoušků Bianconeri dnes patřil - 2:0.

Monaco bylo psychicky na dně, což se odrazilo také po stránce zvýšeného počtu faulů na hráče Staré dámy. Na začátku druhé půle naskočil do utkání Juan Cuadrado, přeci jen se vzhledem k důležitému utkání s AS Řím musí někteří hráči Juve šetřit. Monaco poslalo do hry Fabinha doufajíc v zázrak.

Brankář Buffon sní stále o vítězství Ligy mistrů a nadále mohl. Nemohl si ale užít čisté konto. Nejprve ještě mladíka Mbappého vychytal, ale po krátké práci a chytré nahrávce od Portugalce Moutinha už se mladý fenomén Kylian Mbappé z blízkosti nemýlil - 2:1.

Emoce začaly pracovat na obou stranách, protože Juventus plánoval dohrát utkání v klidu. To mu samozřejmě Monaco nechtělo dopřát a snažilo se všemi možnými prostředky dobrat se k další brance. Kamil Glik, někdejší hráč turínského FC, se krátce prošel po stehně Gonzala Higuaína, Leonardo Bonucci to peprně a nesouhlasně okomentoval, čímž si vysloužil žlutou kartu. Těch bylo do závěru utkání ještě několik, ale pro Juventus a jeho vysněný postup nic nezměnily.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (671)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele