osmifinále - 1. zápasy
22.02.2017 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Juventus přehrál oslabené Porto, spasili jej střídající hráči

Juventus Turín má před odvetou mnohem lepší náladu než Porto, protože z Portugalska veze výhru 2:0. K té hodně přispělo vyloučení domácího Alexe Tellese, který zanechal své kolegy oslabené už v první půli. Staré dámě pak stačily zásahy střídajícího Pjacy s Alvesem.

Ambiciózní Porto dnes večer přivítalo Juventus, který je ve světě fotbalu velkým pojmem s kusem historie. Domácí se dostávají mezi širší špičku i díky schopnému vedení a úspěšnému prodeji svých talentů. Nezapomíná ale také na zkušené hráče, díky kterým byl tento duel také velmi atraktivní. Hlavními protagonisty měli být dva legendární brankáři a dlouholetí rivalové. Domácího Ikera Casillase vyzval k souboji Ital Gianluigi Buffon.

Obě jedenáctky měly další hvězdy, které dnes chtěly zazářit. Na straně domácích to byli především Herrera, Neves, Brahimi nebo Telles s Felipem. Do hledáčku evropských velkoklubů se dostává také mladý střelec André Silva, pro kterého byla obrana Juve velkou výzvou. Hosté přijeli s Barzaglim, Khedirou, Pjanićem nebo Lichtsteinerem, přičemž největší pozornost byla upřena především na argentinské duo Dybala - Higuaín.

Jako první vyzkoušel brankáře Casillase zkušený Chorvat Mario Mandzukić, jehož rána ale mířila jen do prostorů, kde byl španělský brankář jistý. Po faulu před vápnem bylo nebezpečno také v obraně Juventusu, jenže Yacine Brahimi branku z přívětivé vzdálenosti přestřelil! Po dvaceti minutách hrozil i Gonzalo Higuaín, který dostal výtečnou přihrávku do zakončení, jenže v tom mu na poslední chvíli zabránil vracející se Maximiliano Pereira! A Casillase neohrozil ani vedle pálící Paulo Dybala.

Domácí si svou situaci zkomplikovali sami. Alex Telles chěl ukázat, že jeho nepovedené angažmá v Itálii neodráží jeho skutečné kvality, jenže dnešní večer mu vůbec nevyšel. V rozmezí pouhých dvou minut totiž dostal za dva ostré fauly stejný počet žlutých karet, což ve fotbalové matematice znamená kartu červenou.

Neuběhlo ani 30 minut a Porto mělo před sebou dlouhou přesilovku hostí, na což trenér Espírito Santo reagoval stažením útočník Andrého Silvy. Další parádní zákrok musel předvést Iker Casillas, protože Alex Sandro adresoval výtečný centr na rozeběhnutého Gonzala Higuaína. Španělský brankář ale jednou rukou vyrazil mimo! Juventus vyčkával a dopředu se nijak nehnal.

Zřejmě čekal na to, až oslabenému týmu domácích dojdou postupem času síly. Že by to bylo atraktivní utkání, to se tudíž říct nedalo. Vše mohl hostům ulehčit Paulo Dybala, který málem poslal Starou dámu do šaten coby vedoucí tým. Jeho rána z dvaceti metrů sice překonala brankáře Casillase, avšak skončila na levé tyči! To byl jeden ze světlejších okamžiků Juventusu, jinak se Stará dáma prezentovala až příliš rozvláčnou rozehrávkou, kterou postupně vplula také do druhé půle.

Pár minut po změně stran se k odraženému míči dostal německý záložník Sami Khedira, jenže jeho projektil mířil hodně mimo bránu. Oba trenéři cítili, že je na čase poslat do hry novou krev, novou energii. Na straně domácích to byl Jesus Corona, trenér Massimiliano Allegri zase vytáhl eso jménem Marko Pjaca. A právě ten se ukázal být rozhodujícím. Po pouhých čtyřech minutách pobytu na hřišti se k němu ve vápně dostal míč a mladý Chorvat jej bez dlouhého rozmýšlení napálil za záda brankáře Casillase!

V tu chvíli se hra Porta naprosto zhroutila, jako lusknutím prstu obrana přestala fungovat. To byla chvíle, na kterou Bianconeri čekali, protože se záhy prosadil další střídající hráč. Trochu netradičně obránce Dani Alves, který si naběhl do vápna a uklidil krásný pas od Alexe Sandra do sítě - 2:0 pro Starou dámu. Sami Khedira v závěru mohl přidat ještě třetí zásah, jenže nakonec bránu Porta těsně minul.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (403)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele