základní skupiny - skupina C, 3. kolo
19.10.2016 20:45 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Guardiolovi návrat do Barcelony zhořkl, Messi zničil Man City hattrickem

Ani druhý návrat na Camp Nou Pepu Guardiolovi vůbec nevyšel. Po Bayernu v Barceloně prohrál i s Manchesterem City - a zase zcela jasným výsledkem. Lionel Messi zase jednou předvedl, proč je právem považován za nejlepšího fotbalistu historie. První tři góly Blaugranas sám vstřelil, na čtvrtý nahrál Neymarovi a navíc vybojoval pokutový kop, který právě brazilský šutér neproměnil.

Úvod zápasu přitom takovému průběhu nenapovídal, protože Manchester City vlétl do duelu nebojácně a chvíli byl lepším týmem. Hostující fotbalisté Barcelonu skvěle presovali, a když míč nezískali přímo, odkopl jej nejistý Ter Stegen do autu. Většinu času se navíc hrálo na polovině Katalánců, Citizens měli rezervy pouze ve finální fázi a německého gólmana tak střelou neohrozili.

V sedmnácté minutě však už přišel krutý trest. Fernandinho podklouzl ve vápně - a to právě ve chvíli, kdy měl odkopnout balón před nabíhajícím Messim. Argentinec s darovanou šancí naložil s přehledem sobě vlastním, Brava se zbavil dlouhým blafákem a zakončil do prázdné branky. Smolař Fernandinho pak záhy nechtíc přihrál do šance Suárezovi, ale ten už byl v příliš ostrém úhlu a síť rozvlnil jen zboku.

Hosty tenhle incident zasáhl a ze hry se prakticky vytratili. Pod taktovkou Barcelony pak tempo utkání poněkud uvadlo. Jen jednou utekl Neymar, ale Bravo jej včasným vyběhnutím zastavil. Hráči Man City začali být nebezpeční až po pětatřiceti minutách, Ter Stegen se poprvé výrazně zapojil do hry při střele Nolita, krátce na to vytáhl excelentní zákrok proti Gündoganovi, jenž se výtečně proháčkoval do vápna přes napůl zraněného Piqueho.

Těsně před koncem prvního poločasu měl vyrovnání na hlavě John Stones, jenž dostal parádní centr na hranici malého vápna, ale nedokázal nasměrovat míč mezi tři tyče. Závěr dějství byl pořádně divoký, po spolupráci s Messim se v gólové šanci objevil Suárez a Claudio Bravo parádně jeho ránu nadvakrát zlikvidoval. V nastaveném čase pak sudí Mažić odepřel Man City penaltu poté, co Digne zahrál ve vápně rukou.

Tenhle moment anglický tým mrzel ještě mnohem víc sedm minut po přestávce, kdy Bravo vyrobil před šestnáctkou fatální minelu v rozehrávce. Suárez chilského brankáře přeloboval a ten po balónu sáhl rukou - zasloužená červená karta a bylo prakticky po utkání. To ostatně po hodině hry potvrdil geniální Lionel Messi - argentinský kouzelník využil další chyby City v rozehrávce a dokonale přesnou ranou k tyči zvýšil na 2:0.

Guardiola se však s tímto osudem nechtěl smířit a i přes početní nevýhodu Manchester City dál pokračoval v odvážné hře. Na Gündoganův pas za obranu si naběhl De Bruyne, jehož křížná rána skončila kořistí Ter Stegena. Ilkay Gündovan si tak připsal "asistenci" až za chvíli, kdy parádně uvolnil Suáreze. Míč dostal do vápna opět Lionel Messi a stadion mohl záhy zase vybouchnout radostí.

Zápas mohl klidně skončit, jenže závěrečná dvacetiminutovka byla naopak asi tou vůbec nejzajímavější částí příběhu. Pomalý Mathieu totiž sestřelil Sterlinga a viděl druhou žlutou, a tedy i červenou kartu. Zápas se ještě mnohem víc otevřel, právě hbitý Raheem Sterling neúnavně pronikal do rozhárané obrany Barcy, jenže Marc-André ter Stegen za sebe žádnou střelu nepustil.

V úplném závěru pak Barcelona debakl dovršila. Neymar sice po Messiho skvělém průniku a faulu Kolarova penaltu neproměnil, o dvě minuty později ale střídajícího Caballera přece jen překonal. Před šestnáctkou převzal míč od Messiho, obešel Otamendiho i Stonese a i přes brankářovu teč uzavřel skóre na konečných 4:0.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1191)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele