osmifinále - 1. zápasy
15.02.2017 20:45 CET
5 : 1
(1:1)

Reportáž

Arsenal se v druhé půli rozsypal a veze si z Německa pětigólový debakl

Ještě v poločase se Arsenalu dařilo v Allianz Areně držet díky trefě Alexise Sáncheze slibné skóre 1:1, avšak gólová smršť Bayernu po změně stran přinesla tři zásahy v rozmezí pouhých deseti minut a spolu s pozdní trefou střídajícího Müllera konečné skóre 5:1. Svěřenci Carla Ancelottiho tak dokázali v Lize mistrů zvítězit na domácím stadionu i pošestnácté za sebou a jsou více než jednou nohou ve čtvrtfinále.

Hosté dokázali udržet bezbrankový stav pouhých deset minut. Pak se na pravém kraji hřiště dostal k míči Arjen Robben, svým typickým způsobem si potáhl míč blíže ke středu hřiště okolo přihlížejícího Coquelina a fantastickou křižnou ranou do horního růžku nedal Ospinovi sebemenší šanci zasáhnout. Brzký gól dodal hráčům Bayernu ještě větší sebevědomí, zatímco zaskočený Arsenal se jen zřídkakdy dostal z vlastní poloviny hřiště, natožpak aby dokázal ohrozit Manuela Neuera.

Až v šestadvacáté minutě dokázal Alexis Sánchez prchnout domácí obraně a Mats Hummels jej nakonec zastavil pouze za cenu faulu na samé hranici pokutového území. Následný přímý kop Mesuta Özila způsobil v šestnáctce Bayernu řádný chaos, avšak vyrovnat se ještě Kanonýrům nepodařilo.

Zato pouhé tři minuty nato vybojoval Laurent Koscielny pro svůj tým výhodu pokutového kopu, když předskočil Roberta Lewandowského, který jej ve snaze o odkop napálil místo míče. Alexis Sánchez sice zprvu na Manuela Neuera neumístěnou ranou nevyzrál, avšak odražený míč přesto dokázal procpat do sítě a postaral se tak o důležitý gól vstřelený na půdě soupeře.

Zničehonic se tak role obou týmů prohodily a lehce otřesený byl zase Bayern. O ještě větší šok se mohl šest minut před koncem první půle postarat Granit Xhaka, ale jeho slibná rána z hranice šestnáctky zamířila pouze do středu brány, a tedy připravených rukavic pozorného Neuera. Když pak Lewandowskému scházelo pár centimetrů na kvalitnější zakončení hlavou po Alabově centru a Mesut Özil si v samostatném úniku ranou z úhlu vylámal zuby na Neuerovi, odcházelo se do kabin za stavu 1:1, který nahrával hostům.

Velkou čárou přes rozpočet bylo pro Arsenal zranění kapitána Laurenta Koscielného bezprostředně po změně stran. Bayern se totiž vrátil ke své hře z úvodu prvního poločasu a znovu svého protivníka přišpendlil na vlastní polovinu, což hned po osmi minutách proti rozhozené obraně soupeře náležitě zužitkoval. Robert Lewandowski ve vzdušném souboji převálcoval Shkodrana Mustafiho a poslal Lahmův centr mimo Ospinův dosah.

A Bayern zůstával při chuti i nadále. Jen tři minuty po své trefě na 2:1 přidal všudypřítomný Lewandowski i gólovou asistenci, když krásnou patičkou uvolnil Thiaga Alcantaru, jenž tváří v tvář Ospinovi nezaváhal.

V jednašedesáté minutě pak chaos v obraně Arsenalu málem znovu vytrestal Lewandowski, ovšem tentokráte jeho tečovaná rána skončila pouze na břevně a z následného rohového kopu se poprvé v zápase vytáhl Ospina, který špičkovým reflexivním zákrokem vytáhl gólovou hlavičku Javiho Martíneze. Hned po dalším rohu už ale rána Thiaga s pomocí teče cestu do sítě našla a naděje hostí na slibný výsledek do odvety byly rázem v troskách.

Teprve za stavu 4:1 Bayern poněkud polevil a nabyté tříbrankové vedení "pouze" bezpečně kontroloval, zatímco Arsenalu nepomohla ke změně průběhu utkání ani ofenzivní střídání Thea Walcotta či Oliviera Girouda. Naopak ještě dvě minuty před koncem přidal třešničku na dortu v podobě pátého gólu střídající Thomas Müller. Bayern tak nad Arsenalem zvítězil stejně jako v minulé sezoně 5:1 a účast ve čtvrtfinále má již takřka jistou.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1645)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele