základní skupiny - skupina F, 6. kolo
09.12.2015 20:45 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Vše napraveno: Arsenal vyhrál jasně 3:0 a postupuje

Olivier Giroud si schoval svůj první hattrick v dresu Arsenalu na pořádně vhodnou chvíli. Francouzský útočník se na půdě řeckého Olympiakosu postaral o všechny góly utkání a zařídil svému klubu vytoužený postup do osmifinále Ligy mistrů, přestože to s Kanonýry po chabém vstupu do skupinové fáze vypadalo všelijak.

Arsene Wenger se před zápasem nechal slyšet, že Arsenal bude chtít na svého řeckého soka vlétnout od samého začátku, a proto tak ani příliš nepřekvapila účast Thea Walcotta v základní sestavě na úkor Oxlade-Chamberlaina. Úvodní pětadvacetiminutovka přesto z pohledu Kanonýrů nijak skvostná nebyla: Olympiakos měl více ze hry a několikrát se dostal i k zakončení, ovšem stav zůstával nadále bezbrankový.

Postupem času se již hosté začali dostávat do hry čím dál tím více a jejich kombinace začaly být přesnější a nápaditější. V první velké šanci utkání se záhy ocitl Mathieu Flamini, jenž těžil z dobré přihrávky unikajícího Campbella, ovšem rána francouzského záložníka s přispěním drobné teče bránícího hráče skončila pouze na břevně.

V minutě devětadvacáté se už ale Arsenal svého průlomu dočkal. Mesut Özil předvedl své umění rozebrat soupeřovu obranu jedinou přihrávkou, když povedenou kolmicí vybídl ke sprintu po levé straně Aarona Ramseyho. Velšský záložník s ničím neotálel a poslal do šestnáctky centr na přední tyč, kde si neomylně naběhl Olivier Giroud a dostatečně razantní hlavičkou zaskočil brankáře Roberta Jiméneze, jenž si sice na míč sáhl, ten však přesto odrazem od jeho hlavy skončil v síti. Do kabin se tak v poločase odcházelo za stavu 1:0 pro Arsenal a boj o postup do osmifinále tak zůstával nadále zcela otevřený.

Oba týmy se do druhého poločasu pustily s vervou a navzdory snaze Řeků udeřit z několika standardních situací se mohl podruhé radovat Arsenal. Olivier Giroud vyhrál hlavičkový souboj k nohám Özila, jenž bez váhání poslal vysoký míč za obranu Olympiakosu pro Joela Campbella. Kostarický útočník zachoval chladnou hlavu a podržel míč do chvíle, než spatřil výtečný náběh Girouda z druhé vlny a lahůdkovou přihrávkou vybídl francouzského útočníka ke skórování své druhé branky večera. Arsenal měl v tu chvíli splněno - stav 2:0 již posouval do jarní vyřazovací fáze právě Wengerovu družinu.

Do konce zápasu však stále scházela valná většina druhé půle a Olympiakos zahrozil hned záhy z rohového kopu, kdy se k hlavičce dostal Siovas. Domácí stoper ale zamířil pouze doprostřed brány, kde stál připravený Petr Čech. A šance přibývaly na obou stranách i nadále. Walcott svou příležitost kvůli bloku bránícího hráče proměnit nezvládl a Fortounis si zase s prudkou ranou pod břevno nepřišel na pozorného Čecha.

Na přelomu hodiny hry se Olympiakos do svého soupeře pořádně zakousl a Arsenal musel opakovaně zasahovat na poslední chvíli, aby zamezil dalšímu ohrožení Čechovy brány. Londýnský celek se ale zároveň stále pouštěl do nebezpečných protiútoků s vědomím, že třetí gól mu zaručí dokonce dvoubrankový komfort, neboť i výsledek 3:2 hostům na postup stačil. A přesně to se Arsenalu hned záhy také povedlo!

Další Özilův pas na Girouda vyústil v centr na kraj pokutového území, kde číhal Nacho Monreal. Španělský bek prudkou ranou napálil padajícího Elabdellaouiho, jenž míč krkolomně zastavil svými rukami. Italský rozhodčí Rizzoli bez rozpaků ukázal na značku pokutového kopu a Arsenal měl rázem jedinečnou příležitost poslat Olympiakos do kolen. Exekuce se ujal Olivier Giroud a ani tentokrát v zakončení nezaváhal - Roberto se vrhnul na opačnou stranu a francouzský útočník mohl uvolněně slavit svůj první hattrick v dresu Arsenalu.

Od té chvíle již nebylo o postupujícím osmifinalistovi sebemenších pochyb. Arsene Wenger stáhl matného Walcotta výměnou za defenzivně laděného Gibbse a hosté si proti nalomeným Řekům pohodlně hlídali luxusní náskok. Utkání skončilo jasnou výhrou hostí 3:0 a Arsenal může být se svým výkonem maximálně spokojen - svůj zatěžkávací test zvládl na jedničku s hvězdičkou.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1061)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele